Hjem > Ergoterapi og politik > ADL-Taxonomi

ADL-Taxonomi

ADL-Taxonomien er et dokumentationsredskab til at beskrive aktivitetsformåen indenfor en række hverdagsaktiviteter. Udgangspunktet er den enkeltes vaner, roller og behov.

ADL-Taxonomien dækker 12 PADL og IADL aktiviteter, som udføres af de fleste mennekser. ADL taxonomien er opdelt i 3 niveauer: aktivitetsformer, aktiviteter og delaktiviteter, hvor hver aktivitet (fx. påklædning) består af en række delaktiviteter (fx. tages sko og strømper på). Antallet af delaktiviteter varierer fra 3 - 6. Taxonomien omfatter 47 delaktiviteter. Desuden er det muligt at tilføje aktiviteter og delaktiviteter.

Resultatet kan enten opsummeres på et undersøgelsesskema eller en ADL cirkel.

Ergoterapeuter skal ikke kalibreres til anvendelsen af ADL Taxonomien men erfaringer tyder på, at det er nødvendigt med en introduktion til begrebsstrukturen.

Sveriges Arbetsterapeuter offentliggør i juni 2016, at der er udkommet en nyere udgave af ADL taxonomien. I denne udgave beskrives blandt andet, hvordan taxonomien kan anvendes på mennesker med en psykisk funktionsnedsættelse og synsnedsættelse. Udgaven er på nuværende tidspunkt ikke oversat til dansk, men kan købes gennem nedenstående link.

 

Sidst opdateret
28.01.2020