11. dec 2017 KL 15:54

Vi skal kæmpe med andre fag om velfærds-teknologien

En af de udfordringer, som fremtidens velfærdssamfund står overfor, er implementering af velfærdsteknologien, men selv om området passer perfekt til ergoterapeuternes kompetencer, står andre faggrupper også klar.
Skribent: 
Jakob Kehlet
Foto: 
Carsten Bundgaard

Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd peger på fem megatrends, der udgør særlige udfordringer for fremtidens sundhedsvæsen. To af dem handler om teknologi – nemlig informationsrevolutionen, som forskerne kalder den, og den klinisk-teknologisk udvikling.

Ergoterapeutuddannelserne har allerede kig på velfærdsteknologien som et særligt område, der passer perfekt til jobbeskrivelsen for fremtidens ergoterapeuter, men ergoterapeuterne skal længere frem i skoene, hvis de ikke skal blive overhalet af andre faggrupper, mener en af de ergoterapeuter, der i snart mange år har arbejdet med velfærdsteknologiske løsninger.

Ergoterapeut Kirsten Rud Bentholm er daglig leder af Teknologi i Praksis, der rådgiver kommuner, regioner og private om velfærdsteknologi, og hun har beskæftiget sig med området længe inden robotstøvsugeren tog sin første tur over gulvtæpperne i danske hjem.

- Jeg mener, det er vigtigt, at ergoterapeuter kommer mere i spil nu, så vi kan være med til at kvalificere de løsninger, der for alvor vil vinde indpas om fem-ti år. På uddannelserne skal de vide mere om, hvad der findes på området, og hvordan man kan være med til at sætte det i spil hos borgerne. Jeg synes, at niveauet blandt de studerende, jeg nu og da møder på ergoterapeutuddannelsen, er alt for ringe, siger Kirsten Rud Bentholm, der frygter, at ergoterapeuterne kan blive overhalet af universiteternes sundhedsteknologuddannelser, hvor de studerende lærer en masse om både teknologi og diagnoser.

Hos repræsentanten for en af ergoterapeuternes store arbejdsgivere, KL, udstikkes der heller ikke garantier for, at ergoterapeuter får den afgørende rolle i forhold til at implementere velfærdsteknologi.

- Velfærdsteknologi er kommet for at blive. Det er vigtigt, at der er medarbejdere, der forstår sig på, hvordan man arbejder med teknologien, men det kommer til at ske i samarbejde mellem forskellige faggrupper. Man skal ikke tænke på implementering af teknologi som én faggruppes enemærke, siger chefkonsulent Lone Vinhard fra KL.

I bestræbelserne på at matche fremtidens sundhedsvæsen, må ergoterapeuter ikke glemme nogle af fagets grundlæggende kompetencer, mener Lone Vinhard.

- Ergoterapeuterne skal huske, at de har deres grundviden inden for det kliniske arbejde, og det er det, vi får behov for i kommunerne – også i fremtiden. Rehabilitering, forebyggelse og hjælpemidler er blandt de kerneområder, som kommunerne i høj grad benytter ergoterapeuter til, og det må de ikke glemme, siger hun.

Læs mere i Ergoterapeuten