21. apr 2020 KL 13:01

Pensioneret ergoterapeut til tjeneste

Anne Kantsø Nielsen gik på pension fra sit job som ergoterapeut på Slagelse Sygehus for to år siden. Nu er hun trukket i uniformen igen for at give en hjælpende hånd under corona-krisen.
Skribent: 
Anni M. Wiecka
Foto: 
Trine Susanne Nielsen

Den 10. marts udtalte sundhedsminister Magnus Heunicke, at der var brug for pensioneret personale fra sundhedsvæsenet. Den 11. marts lukkede Mette Frederiksen Danmark ned. Få dage senere meldte tidligere ergoterapeut Anne Kantsø Nielsen sig til Region Sjællands corona-jobbank.

- Der er mange andre patienter end COVID-19-patienter, der har brug for at være i gode hænder, mens de er indlagt på sygehuset. Som udviklingen så ud, ville meget af det faste sygehuspersonale komme til at tage sig af COVID-19, så jeg tænkte, at der var brug for en som mig til at tage sig af de andre patienter, fortæller Anne Kantsø Nielsen.

I en alder af 68 år er hun statistisk set i større risiko for at blive hårdt ramt, hvis hun bliver smittet med corona-virus, men Anne Kantsø Nielsen meldte sig alligevel til jobbanken.

- Både politikere og repræsentanter fra sundhedsstyrelsen sagde gentagne gange, at de gerne ville have pensionister til at melde sig, så jeg tænkte, der måtte ligge nogle kvalificerede overvejelser bag de udtalelser. Jeg har en aktiv livsstil, er sund og rask, og jeg vurderede, at mit immunforsvar godt kunne håndtere, hvis jeg blev smittet, siger Anne Kantsø Nielsen.

Da hun meldte sig til corona-jobbanken, skrev hun bl.a., hvor hun tidligere havde været ansat, hvilke kompetencer hun havde, og at hun gerne ville give de øvrige patienter på sygehusene en god behandling.

- Jeg er glad for, at det blev Slagelse Sygehus, som tog imod min hjælp, fordi jeg kender stedet og flere af kollegaerne. Men det kunne lige så vel have været et andet sygehus i Region Sjælland, som takkede ’ja’ til min hjælp, siger Anne Kantsø Nielsen.

Hun havde første arbejdsdag på Slagelse Sygehus’ sengeafdeling den 30. marts.

Presset personale

Til at starte med arbejdede Anne Kantsø Nielsen 32 timer om ugen, men de seneste par uger har hun arbejdet 37 timer om ugen.

Det har Slagelse Sygehus’ faste personale haft god gavn af, fortæller Trine Susanne Nielsen, som er ledende ergoterapeut på Slagelse Sygehus.   

- Omkring 1. april blev rigtig mange ergo- og fysioterapeuter lært op i CPAP-behandling, og har dækket dag- og aftenvagter på COVID-19-afsnittet alle ugens syv dage. Dette trak mange ressourcer og samtidig fik mange af vores kollegaer selv influenza. Derfor har vi ikke kunnet varetage de opgaver, vi ellers har i det daglige. Her har det været guld værd, at vi har haft hjælp fra Anne til at tage over på nogle af de funktioner, vi ellers normalt varetager, fortæller Trine Nielsen.

CPAP-behandling

Et såkaldt CPAP-apparat blæser luft ind i patientens svælg for at forhindre vejrtrækningspauser (apnøer). Da COVID-19 skyldes en infektion i de øvre og/eller nedre luftveje, antages det, at CPAP-behandling kan have en gavnlig effekt på patienter, der er særligt hårdt ramt af corona-virussen.

Ny form for dokumentation

Selvom Anne Kantsø Nielsen ikke har været i tvivl om, at hendes hjælp har været tiltrængt, har der alligevel været et par udfordringer ved at vende tilbage efter to års fravær, fortæller hun.

- Da jeg gik på pension, var Sundhedsplatformen i sin vorden, så jeg nåede ikke at få det helt ind under huden. Derfor skulle jeg bruge lidt tid og energi på at finde ud af, hvordan man dokumenterer i dag, siger Anne Kantsø Nielsen.

Hendes stilling er en kombinationsstilling, hvor hun er 100 procent på sengeafdelingen. . Opgaverne er at indbygge den rehabiliterende tilgang i plejen, og hun har også skullet lære at dokumentere, som sygeplejen dokumenterer.

- Det tog lige lidt tid at komme ind i det, men jeg har heldigvis nogle rigtig gode kollegaer, som er gode til at hjælpe, hvis der er noget, jeg er i tvivl om. Det bliver også lettere og lettere at have overblikket over, hvilke aktiviteter der skal dokumenteres, siger hun.

Uvurderlig hjælp

I kombinationsstillingen skal Anne Kantsø Nielsen også varetage andre opgaver, end hvad hun var vant til fra sin rene ergoterapeutstilling. F.eks. at fjerne et kateter.

- Det har selvfølgelig været udfordrende, men jeg får at vide af mine kollegaer, at jeg klarer mig fint, siger Anne Kantsø Nielsen og tilføjer:

- Selvom jeg har været væk i et par år, har jeg stadig vinklen med at give patienter mulighed for at vise, hvad de selv kan, og så justerer jeg hjælpen efter det. Samtidig har jeg kunnet bidrage med den gode udskrivelse af den enkelte patient.

Ledende ergoterapeut Trine Susanne Nielsen bekræfter, at Anne Kantsø Nielsens hjælp har været uvurderlig.

- Anne er fløjet lige ind i stillingen og i de gamle rutiner som ergoterapeut til stor begejstring for tværfaglige såvel som monofaglige kollegaer, siger hun.

Èn gang ergo altid ergo

Der er ingen tidsbegrænsning på Anne Kantsø Nielsens stilling.

- Jeg tror, jeg skal fortsætte, indtil der kommer lidt mere ro på, siger hun.

Hun har ikke fortrudt, at hun meldte sig til tjeneste, og hun opfordrer andre med samme forudsætninger som hende selv til at gøre det samme.

- Vi har vores faglighed, og den har vi stadig, selvom vi er pensioneret, så det er bare at hoppe ud i det. Det er heller ikke så farligt, når vi har vores værnemidler i omgangen med syge og dårlige, siger Anne Kantsø Nielsen.