6. okt 2014 KL 11:14

For lidt fokus på kommunikation

Stadig for lidt fokus på komplekse kommunikationsbehov, lyder advarslen fra LEV og Spastikerforeningen.
Skribent: 
Karen Kjærgaard

Alt for mange borgere med handicap får ikke den nødvendige hjælp til at udtrykke sig i hverdagen. Det betyder, at de synker ned i passivitet og ensomhed.

- Det er et voldsomt stort problem, fordi man ikke magter det forholdsvis store arbejde det er at arbejde med det kommunikative, siger Sytter Kristensen, formand for LEV.

Hun beklager, at der ikke er sket særlig meget, siden en ministeriel rapport om komplekse kommunikationsbehov udkom sidste år. Det samme gør Spastikerforeningen.

- Vi står stadig med et område, der er i underskud for opmærksomhed, så pointerne fra rapporten gælder desværre også i dag. Der er rigtig stor plads til forbedringer, men rapporten giver en god basis og masser af stof at tage fat på, siger Mogens Wiederholt, direktør i Spastikerforeningen.

Et overset problem

Ifølge de to organisationer er der generelt brug for bedre uddannelse og mere viden på området. Ude i praksis er der mangel på tid, ressourcer og ledelsesmæssigt fokus på området. Derfor afhænger mange handicappedes mulighed for kommunikation af, at der er ansat ASK-uddannede ildsjæle blandt personalet på eksempelvis botilbud.

- Hvis ikke ildsjæle på området hele tiden er ude og prikke, så dør initiativerne til at få lavet et kommunikativt miljø, fordi der ikke er plads til den platform i en presset hverdag ude på botilbuddene.