29. apr 2019 KL 8:08

- Jeg troede, jeg kunne tage på arbejde ugen efter

På Vejle Sygehus tester ergoterapeuter alle hjertestopoverleveres kognition. 52-årige Bo Lundberg fik et hjertestop i januar 2019, og selvom han ikke havde synlige problemer efterfølgende, blev hans kognitive evner alligevel testet af ergoterapeut Lone Andersen. Det viste sig at være en god idé.
Skribent: 
Anni M. Wiecka
Foto: 
Hans Christian Jacobsen

Ergoterapeut Lone Andersen sidder over for 52-årige Bo Lundberg i et ergo- og fysioterapeutisk arbejdslokale på Vejle Sygehus. Bo Lundberg virker meget mere afslappet på Lone Andersen denne gang, end han gjorde sidste gang, han sad over for hende. På det tidspunkt var det tre måneder siden, at han var blevet genoplivet efter et hjertestop, og Lone Andersen skulle gennemføre en MoCA-test på Bo Lundberg som led i Vejle Sygehus’ nye tiltag over for hjertestopoverlevere.

- Jeg tror ikke, at de problemer, som Bo har med hukommelse og koncentration, ville være blevet opdaget, hvis det ikke var for det her projekt, siger Lone Andersen, hvortil Bo Lundberg tilføjer:

- Så var jeg bare startet på arbejde med det samme igen.

Siden april 2018 har Lone Andersen været koblet på et nyt forløb på Vejle Sygehus. Her gennemfører hun MoCA-tests på alle hjertestopoverlevere for at afsdække eventuelle kognitive problemer efter et hjertestop.

- Før projektet tilså ergoterapeuterne ikke hjertestopoverleverne, medmindre de havde tydelige problemer med opgaver som at tage tøj på, gå i bad eller spise selv, men der kan være andre mere skjulte følger som f.eks. problemer med arbejdshukommelsen, voldsom træthed eller koncentrationsbesvær, siger Lone Andersen.

Baggrunden for projektet var, at mange af de patienter, der ellers syntes velfungerende på sygehusafdelingen, senere rapporterede om problemer med træthed, koncentrationsbesvær og en følelse af skyld over for deres pårørende. Andre hjertestopoverlevere har på grund af de nytilkomne kognitive mangler haft svært ved at varetage deres vanlige arbejde.

En ellers helt almindelig mandag

Mandag den 28. januar kører lager- og driftmedarbejder Bo Lundberg fra DLG i Svindbæk for at aflevere kornprøver til en kunde i Harlev. Han sender en sms til sin kone, Ella Lundberg omkring kl. 11, inden han kører derfra. Tre kilometer senere holder han ind på en vigeplads, står ud af bilen og falder om med hjertestop. 

Bo Lundberg overlever hjertestoppet med hjælp fra en skraldemand, to lastbilchauffører og en hurtig indsats fra ambulancefolk.

Men selvom Bo Lundberg et par dage efter selv er overbevist om, at han sagtens kan møde ind på arbejde ugen efter, kommer han alligevel igennem en MoCA-test med ergoterapeut Lone Andersen.

- Testen viste tydeligt, at han havde problemer med hukommelse og koncentrationsbesvær. F.eks. havde han svært ved at huske ord og tal i den rigtige rækkefølge, fortæller Lone Andersen, hvortil Bo Lundberg tilføjer:

- Der var en opgave, hvor jeg skulle finde på nogle ord med ”f”, og jeg kunne slet ikke trække noget frem fra hukommelsen. Der blev jeg overrasket over, hvor slemt det faktisk stod til.

Ser på den enkelte patient

Når Lone Andersen gennemfører MoCA-testen, ser hun ikke kun på point-resultatet.

- Jeg kigger ligeså meget på, hvordan de tilgår opgaven; om de f.eks. bliver skræmt blot ved præsentationen af opgaven, om de kan bevare koncentrationen gennem opgaven, og vigtigst af alt, hvilken person jeg sidder med, siger Lone Andersen.

Hun har f.eks. flere gange oplevet patienter, der har udtrykt frustration over at skulle tegne en kube, fordi de ”aldrig har kunnet finde ud af at tænke tredimensionelt”.

- Efter testen kan vi gå ind og graduere aktiviteten for den enkelte og tage en snak om, hvad det udfordrende ved opgaven er, siger Lone Andersen.

Kan ikke stå alene

Når Lone Andersen udfører MoCA-testen, tager hun ofte også andre ergoterapeutiske værktøjer i brug såsom en ADL-afprøvning.

- Det er afgørende at se på, om de f.eks. kan brygge kaffe, om de vasker hele kroppen og kan huske at tage alle beklædningsgenstande på og ikke glemmer f.eks. at tage strømpe nummer to på, forklarer Lone Andersen.

Hun mener derfor, at det giver god mening, at det er ergoterapeuter, der udfører MoCA-testen.

- Som ergoterapeuter ved vi, hvordan vi skal følge op på testen eller supplere med andre værktøjer såsom en ADL, så vi kan afdække de problemer, der måtte være i patientens hverdagsliv, siger hun.

En livline

Når ergoterapeuterne på sygehuset har ført testresultaterne ind i patientens journal, udarbejder de en genoptræningsplan til kommunen.

- Så kan ergoterapeuterne i kommunen tage over, og hvis der er behov for det, kan vi også få koblet en hjerneskadekoordinator på, siger Lone Andersen.

I modsætning til tidligere har hjertestopoverlevere nu en livline til sundhedssystemet, fordi de bliver registreret i både sygehusets og kommunens system, og det betyder, at de har mulighed for at få besøg af en ergoterapeut, en hjerneskadekoordinator eller en fysioterapeut, hvis de oplever problemer med de at gøre de ting, de plejede at gøre, før de fik hjertestop.

- Der er stor forskel på at være indlagt her i fem dage og på at komme hjem til en dagligdag, hvor maden ikke lige bliver serveret på en bakke, eller man skal huske at hente konen fra arbejde kl. 16, siger Lone Andersen. 

Hovedformålet med det nye forløb på Vejle Sygehus er at skabe opmærksomhed om de skjulte følger, der kan være efter et hjertestop, og netop derfor har information været en vigtig del af projektet.

- Patienter og pårørende får en bedre vejledning om, at der senere kan komme komplikationer, som de har mulighed for at få hjælp til. Samtidig har jobcenteret i kommunen fået samme viden, så hjertestopoverleverne ikke længere risikerer at blive tabt i systemet, som de tidligere risikerede at blive, når man fra sygehusets side havde sagt god for, at de blev udskrevet, fortæller Lone Andersen.

I Bo Lundbergs tilfælde lød vurderingen efter bl.a. MoCA-testen, at han skulle igennem et genoptræningsforløb, før han kunne begynde at arbejde igen. Efter han blev udskrevet fra sygehuset, blev han derfor henvist til Vejle Kommunes Sundhedshus, hvor en ergoterapeut tre gange om ugen træner hans koncentration og hukommelse. To gange om ugen går han desuden til genoptræning hos en fysioterapeut på sygehuset.

- Jeg kan ikke de samme ting, som jeg kunne før. Når jeg skal udføre dagligdagsopgaver derhjemme, har jeg tendens til at glemme, hvad jeg er i gang med. Min kone har flere gange oplevet, at jeg ikke lytter til, hvad hun siger til mig. Hvis der f.eks. er en anden lyd i baggrunden, så koncentrerer min opmærksomhed sig om lyden, og jeg glemmer, hvad hun sagde, før jeg blev distraheret, fortæller Bo Lundberg.

Mulig udvikling

I maj skal Vejle Kommune og Vejle Sygehus evaluere projektet. De skal blandt andet se på, hvordan det går med hjertestopoverleverne i kommunen, og hvordan man eventuelt kan forbedre arbejdet med hjertestopoverleverne yderligere.

- Det kunne være fint at få en dialog om anvendelsen af MoCA-testen som screeningsinstrument. Vi blev i sin tid bare spurgt, om vi ville stå for at udføre MoCA-testen, så vi har ikke haft mulighed for at undersøge, om der var et redskab, der måske var bedre og kunne afdække nogle flere ting, siger Lone Andersen, som dog tilføjer, at hun alligevel synes, at testen og forløbet har fungeret godt.

Cykler mod arbejdet

Bo Lundberg sætter sig op på konditionscyklen i genoptræningslokalet på Vejle Sygehus. Før hans hjertestop var motion ”en by i Rusland”, men nu giver han den hele armen med pedalerne.

- Jeg har nærmest aldrig haft en sygedag, og jeg tog måske én pille hvert tredje år, hvis jeg havde hovedpine, så jeg vil da gøre, hvad jeg kan, for at jeg kan vende tilbage til mit arbejde, lyder det fra Bo Lundberg, mens han skruer en tand op for intensiteten på motionscyklen.  

Bo Lundberg håber, at han kan begynde at arbejde igen – på halv tid – i slutningen af maj.

MoCA-test

  • Montreal Cognitive Assesment (MoCA) er et screeningsinstrument, som er udviklet til at undersøge for lettere kognitive forstyrrelser. Opgaverne, som terapeuten gennemgår med patienten, består bl.a. i at skrive tal og bogstaver i den rigtige rækkefølge, navngive afbildede dyr og tegne et ur med et bestemt klokkeslæt. Man kan maksimalt opnå 30 point for testen.