25. aug 2021 KL 10:19

Fra ”Chanel-Eva” til studerende

Efter mere end 30 år i skønhedsbranchen begyndte Eva Bastrup at læse til ergoterapeut. Et fag langt væk fra parfumer og kosmetik, men tæt på mennesker. Nøjagtigt, som Eva kan lide det.
Skribent: 
Lene Terkelsen
Foto: 
Hans Christian Jacobsen

Den første dag på studiet, glemmer hun aldrig. Blikket vandrede over det nye hold af medstuderende, og nok var hun forberedt, men så alligevel ikke.

— Jeg tænkte, tak skæbne, de er jo alle sammen på alder med min søn, fortæller Eva Bastrup med et grin.

Men hvad er alder andet end et tal?

For Eva var den i hvert fald underordnet, da hun i 2018 fulgte sin mands opfordring og søgte ind på uddannelsen. Dengang var hun 49 år, og hun kendte ikke meget til faget, men hun vidste, at hun skulle noget andet i sit arbejdsliv, og at hun var god til mennesker. Samtidig havde mødet med en demenskoordinator i forbindelse med moderens Alzheimer-sygdom åbnet hendes øjne for, hvilken forskel en empatisk sundhedsfaglig med blik for det hele menneske kan gøre.

— Da jeg læste op på uddannelsen, kunne jeg se, at det kunne være noget for mig, og det er jeg bare blevet bare mere og mere sikker på, siger Eva, der netop har færdiggjort ergoterapeutuddannelsen i Holstebro.

Ønsket om at hjælpe

Siden hun var helt ung, har Eva interesseret sig for skønhed og kosmetik. Efter studentereksamen fik hun job i en Matas, og derefter blev hun ”demopige” for Elizabeth Arden for senere at blive sælger hos en stor kosmetikdistributør. Efter mere end 20 år i samme firma var hun af kunderne kendt som ”Chanel-Eva”, men da hendes mærke overgik til en ny ejer, kunne hun ikke længere se sig selv i jobbet.

— Jeg havde altid været glad for at gå på arbejde, og da jeg ikke var det længere, vidste jeg, at der skulle ske noget nyt, fortæller Eva, hvis mand bakkede op om beslutningen, som blandt andet betød, at hun sagde farvel til den gode løn i stedet for en SU på godt 5.000 kroner. Karaktergennemsnittet fra gymnasiet rakte ikke til at komme ind, men Eva skrev en motiveret ansøgning, og alllerede efter første semester kunne hun mærke, at hun havde ramt plet med valg af studium.  

— Det var lige mig! Aktiviteterne og kreativiteten. Friheden til at bruge sig selv. Og så tror jeg, at det handler om noget så banalt som, at jeg er optaget af at hjælpe andre. Nogle har nemmere ved at kommunikere og forstå og aflæse andre, og de interpersonelle færdigheder kan jeg se, at jeg har. Jeg brugte dem i mit tidligere job, som også handlede om relationsdannelse, og jeg bruger dem i den grad som ergoterapeut.

Ro i svære situationer

Godt nok har Eva ikke har deltaget i fredagsbar og fester på uddannelsen, men hun har ikke oplevet det som svært at være en del af holdet.

— Jeg var vant til at være sammen med unge mennesker i mit tidligere job, og når vi har haft gruppearbejder, har jeg gjort de andre klart, at jeg ikke var deres mor, blot fordi jeg var det ældre, så det var ikke mig, der kom til at sørge for, at de fik løst opgaverne, fortæller Eva, hvis største udfordring på studiet har været IT.

— Men der har de unge kunnet hjælpe mig. I andre spørgsmål har det været dem, der har søgt mig.

En af de situationer, hvor Eva har kunnet mærke, at alder kan være en fordel, var i forbindelse med et valgfagsophold på hospice.

— Jeg har en anden ro og sikkerhed — også når noget er svært. Jeg er ikke bare 30 år ældre, jeg er også mor og farmor, og den livserfaring kunne jeg trække på i mødet med patienterne, men faktisk også i forhold til personalet. Jeg kan huske, at jeg foreslog en sygeplejerske at bruge fortykningsmiddel til en patient med dysfagi, og først blev hun lidt fornærmet, men det virkede jo. Det havde en ung ikke turdet foreslå.  

Nyuddannet med livserfaring

I dag er Eva 53 år, og ligesom alder bare er et tal, er karakterer det også, men Eva er glad for, at hun kun har fået 10-taller til sine eksaminer med undtagelse af den ene gang, hvor hun fik 12.

— Når man tænker på, at det er 32 år siden, at jeg gik ud af gymnasiet, synes jeg egentlig, at det er meget godt gået. Fordelen ved at springe ud som studerende i en sen alder er, at man er mere målrettet. Jeg ville det her, og så kan det godt være, at nogle ting har taget lidt længere tid at lære, fordi jeg er gammel i forhold til de unge studerende, men det viser, at hvis man er stædig og sætter sig noget for, kan det lade sig gøre.

”Nyuddannet ergoterapeut med tonsvis af livserfaring” skriver Eva i de jobansøgninger, hun sender afsted. Hendes drømmejob er indenfor neurorehabilitering, men hun er villig til at søge bredt.

— For mig er det afgørende at komme til samtale. De skal møde mig, for det er let at tænke: ”Hvor meget mere er der i hende?”, når de bare ser min alder på CV’et, men jeg er ikke i tvivl om, at hvis jeg kommer til samtale, så ”nailer jeg den”.

Læs om andre ergoterapeutstuderende  

Guide til studiestart

Studerende i Etf