3. apr 2020 KL 15:41

Ergoterapeut på et Covid-19-afsnit

Ergoterapeut Lenette Hesselholt Skov har i halvanden uge arbejdet med Covid-19-patienter på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, hvor man fra begyndelsen i Region Sjælland har samlet Covid-19-patienterne. - Det er learning by doing, men stemningen er, at alle hjælper hinanden uanset faggrænser, fortæller hun.
Skribent: 
Trine Vu
Foto: 
Privat

- Det er learning by doing, for jeg ved ikke, hvilken type patient, jeg kommer ind til, når jeg går ind til en Covid-19-patient. Det er meget blandet hvor dårlige de er, fortæller ergoterapeut Lenette Hesselholt Skov.

Hun har i halvanden uge nu primært arbejdet med de Covid-19-patienter, der er indlagt på Sjællands Universitetshospital Roskilde.

Til hverdag kommer hun som ergoterapeut på alle afdelinger på sygehuset, men da hun især har med medicinske patienter at gøre, er respirationsproblemer, som er karakteristiske for Covid-19-patienter, ikke fremmede for hende. Alligevel er det anderledes med Covid-19-patienterne, fortæller hun over en telefon for enden af en travl arbejdsdag.

- Det er en helt ny patientgruppe, og hver dag er der nye ting, vi skal forholde os til, men som ergoterapeuter har vi primært lavet dysfagivurderinger på Covid-19-patienterne.

Respirationsproblemer

- Fællesnævneren for de patienter, jeg har set, er, at de har flere konkurrerende sygdomme og har været ret syge, inden de blev ramt af det her. De er så udfordret på deres respiration, at det primært er det, der giver dem synkeproblemer. Det skyldes ikke som med så mange andre dysfagipatienter muskelfunktioner eller andet.

Hun fortæller, at problemet for flere af Covid-19-patienterne er, at de bruger alle deres kræfter på at trække vejret, og derfor ikke har tid til at synke.

- Man kan sammenligne det med de problemer, som KOL-patienterne har, for de har ofte også virkelig svært ved at koordinere det med at synke og trække vejret, og det er det, der giver problemer, siger Lenette Hesselholt Skov og fortsætter:

- Det næste problem er, at Covid-19-patienterne heller ikke har tid i deres vejrtrækning til at holde den pause, det kræver at synke, så de fleste af dem, vi har set, kan ikke indtage tilstrækkelig mad eller drikke. Når de er så udfordret respiratorisk, er det også lidt af en udfordring at lægge en sonde, fordi den jo også fylder i deres luftveje. Covid-19-patienter trækker vejret hurtigt i forhold til normalen, så problemet er, at en sonde faktisk generer mere end den gavner, siger hun og tilføjer:

- Det er lidt svært at stå i, men vi skal jo finde en måde at ernære patienterne på, og derfor arbejder vi sammen med både diætister og læger for at finde den rette løsning.

Nødt til at gå den modsatte vej

Og netop kommunikationen med de andre faggrupper er særlig vigtig i forhold til den viden, hun og kollegaerne har om Covid-19-patienterne. Plejepersonalet er ikke vant til at arbejde med patienter med den slags lungeproblemer, som Covid-19-patienterne har, så for dem er det ny viden, fortæller ergoterapeuten.

- Når man siger, at en patient har synkebesvær, så tænker plejepersonalet automatisk, at der skal noget fortykningsmiddel i deres drikkevarer, for det plejer vi jo at sige, når det handler om dysfagi. Men når det drejer sig om patienter med respirationsproblemer, så er vi nødt til at gå den modsatte vej, fordi hvis konsistensen bliver tykkere, får de sværere ved at synke, fordi det løber langsommere, og de her patienter ikke har tid til at synke …

- Det er en helt anden tankegang, end normalt, og det kan være svært for andre faggrupper at forstå, og derfor har vi hurtigt fået udarbejdet noget informationsmateriale, som vi forsøger at sprede ud til dem, der arbejder med Covid-19-patienter, siger Lenette Hesselholt Skov.

Hun fortæller, at stemningen på universitetshospitalet i Roskilde heldigvis er, at man skal have det til at fungere og derfor hjælper alle, hvor de kan.

Nye opgaver

Det betyder også nye opgaver, og alle ergoterapeuter er f.eks. blevet tilbudt at få oplæring i at give lungeterapi på basalt niveau, så de kan aflaste fysioterapeuterne, fortæller Lenette Hesselholt Skov:

- Hvis vi i forvejen er inde hos en patient og har værnemidler på, så giver det god mening, at vi kan udføre den opgave, i stedet for at en fysioterapeut skal iføre sig værnemidler og komme ind til patienten for kun den ene opgaves skyld. Det skal bare fungere lige nu, og så betyder faggrænserne ikke så meget.

Af samme grund har Lenette Hesselholt Skov netop lært, hvordan man laver en såkaldt EWS-score (Early Warning Score), som ellers er sygeplejerskernes opgave. Hun understreger dog, at hverken hun eller andre bliver bedt om at løse opgaver, de ikke er trygge ved.

- Jeg er lidt mere træt, når jeg går hjem, fordi der sker så mange nye ting, men selv om det naturligvis er frygteligt for de patienter, der har det så dårligt, er det rent fagligt samtidig spændende at være med til at finde ud af, hvordan vi bedst kan hjælpe, og hvordan vi kan komme igennem det her. Vi får også en masse ny viden, siger Lenette Hesselholt Skov.

Læs også "Informationsmateriale fra ergoterapeuterne på SUH, Roskilde til COVID-19 patienter"