Emil drømmer om at blive opfinder
Da ergoterapeutstuderende Emil Gosch i et praksisforløb gang på gang havde bedt den samme borger om at huske sin rollator – og gang på gang set borgeren glemme den til fare for sig selv – satte det gang i Emils tanker.
- Jeg begyndte at spørge mig selv, hvorfor der ikke fandtes en alarm, der kunne hjælpe borgere som ham ved at minde ham om at huske rollatoren. Alarmen skulle være placeret på rollatoren, der skulle være koblet op på nogle sensorer på personen, sådan at der ville komme en form for nudging – noget lys og lyd - fra rollatoren, hvis han eller hun begyndte at gå uden rollatoren, fortæller Emil Gosch.
Han er ergoterapeutstuderende på femte semester på Københavns Professionshøjskole. I sin fritid har han fire forskellige afløserjob på plejehjem og bosteder for blandt andre psykisk syge, demente og udviklingshæmmede. Det var gennem praksisforløbet på uddannelsen, at han fik idéen til en device, der kan minimere faldrisiko og hjælpe gangbesværede demente med at huske rollatoren i hverdagen. Walker Reminder, kalder han sin opfindelse.
- Jeg drømmer om at arbejde som opfinder, og jeg får konstant idéer. Når jeg ser et problem, ligger det som en grundlæggende ting i mig at lave koblinger og komme med konkrete løsninger, siger den 27-årige ergoterapeutstuderende.
Uddannelsen gav opfinderdrømme
På sigt er det ifølge Emil Gosch meningen, at den lys- og lydafgivende device på rollatoren ikke kun skal bruges til demente, men generelt ældre mennesker og mennesker, der har kognitive vanskeligheder – eller andre, der af den ene eller den anden grund skal vænne sig til at bruge en rollator. Og når de så har vænnet sig til at bruge rollatoren, kan man tage devicen af igen.
Emil Gosch er i kontakt med Praksis- og Innovationshuset, hvor han har været på et 10-ugers såkaldt inkubatorforløb, og hvor der er en produktudvikler tilknyttet, der står for den tekniske udvikling af hans opfindelse. Desuden får han rådgivning undervejs i processen.
Hvis du drømmer om at blive opfinder, hvorfor uddanner du dig så til ergoterapeut?
- Drømmen om at blive opfinder er opstået undervejs på ergoterapeutuddannelsen. Jeg kan godt lide at arbejde med mennesker, og det faktum, at uddannelsen kræver, at man tænker ud af boksen, tiltaler mig, forklarer Emil Gosch og tilføjer, at det gør ergoterapi til et stimulerende og meningsfuldt erhverv.
Uddannelsens holistiske tankegang har desuden motiveret ham til at gå endnu dybere med velfærdsteknologien, forklarer han:
- Det er rigtig fint at være ergoterapeut, når man gerne vil udvikle ting, for ergoterapeuter har en dyb forståelse af både menneske og aktiviteter, og det betyder, at vi har evner for at udtænke konkrete løsninger - så det er ikke helt ved siden af i forhold til opfinderdrømmen.
Men hvordan har du tid til både opfinderprojekter, fire studiejob og selve studiet med alt hvad det indebærer af opgaver, læsning og praktik?
- Jeg tror bare, at jeg godt kan lide at presse og udvikle mig selv – og at komme lidt ud af min komfortzone. Samtidig får det mit liv til at gå op i en højere enhed, fordi noget af det, jeg er god til, er at finde løsninger.
Efterlyser historier og erfaringer
Emil Gosch har brugt fritiden på at besøge steder, der udvikler demensteknologier, og på at kontakte folk i branchen. Han har præsenteret sin idé for en virksomhed, som ifølge ham selv ”var vild med den”, men desværre hoppede fra. Alligevel har det givet ham blod på tanden.
- Jeg gider simpelthen ikke give op, for jeg kan mærke, at den her idé kan noget. Jeg har snakket med så mange mennesker, som har bekræftet det her problem, så da virksomheden hoppede fra, tænkte jeg, at så blev jeg bare selv nødt til at lave den, siger han.
Derfor følger han lige nu inkubatorforløbet SundHop og deltager samtidig i startupkonkurrencen CareTech Challenge. Vinderen kåres den 10. november.
Til næste år er planen at deltage i Health & Rehap Scandinavia, der er Skandinaviens største messe for velfærdsteknologi, men en prototype på opfindelsen.
Lige nu har Emil Gosch dog mest af alt brug for at tale med ergoterapeuter, der har erfaringer med faldproblematikker.
- Jeg har brug for at vide, om folk rent faktisk falder, fordi de glemmer at bruge deres rollator. Så hvis der er nogle derude, der læser den her artikel, som på deres arbejdsplads eller i forbindelse med deres arbejde som ergoterapeuter har erfaret, at ældre mennesker glemmer deres rollator, og at det er til fare for dem – så vil jeg meget gerne høre om det, lyder hans bøn.
Prototype skal testes
Næste skridt er at få prototypen klar, og få den testet. Det skal ske i samarbejde med Praksis- og Innovationshusets kommunale kontakter, og der skal holdes workshops, hvor fagrelevante medarbejdere og studerende skal diskutere prototypen.
Emil Gosch har generelt haft stort udbytte af at kontakte de mennesker, han er blevet anbefalet, og som ofte har sendt ham videre til nogle andre. Netværk betyder nærmest alt i iværksætterverdenen, fortæller han:
- Man skal ikke skal være bange for at dele sin idé med nogen, for du får dyrebar viden igen. Som opfinder er du afhængig af viden og input. Hvis du holder en idé for dig selv, bliver den ikke til noget. Og folk stjæler ikke bare en idé, for det kræver utroligt meget at føre den ud i livet, siger han.
Til andre ergoterapeutstuderende, der har idéer, har Emil Gosch et klart budskab: Hop ud i det!
- Danmark er kongestedet at blive iværksætter. Der er simpelthen så mange tilbud, når man først går i gang.
- Efterlysning: Emil Gosch efterlyser hjælp til at få bekræftet, at der er et behov for hans faldforebyggende opfindelse – en device, der kan minde en dement borger om at huske rollatoren. Han efterlyser derfor fortællinger fra ergoterapeuter eller andre, som er i deres arbejde har erfaret, at ældre glemmer deres rollator, og at det er til fare for dem. Har du sådanne erfaringer, er du meget velkommen til at skrive til ham på: emilgosch@hotmail.com
- Læs også artiklerne "Opfinder" om ergoterapeut Inge Steen, der har opfundet en tubeholder, som afhjælper en vigtig problemstilling i praksis, og "Få din idé i spil" om, hvordan du får hjælp, hvis du selv har en idé til en opfindelse.