30. sep 2019 KL 13:59

Den vigtige brobygning

Jesper Mortensen er halvtidsforsker og halvtidsergoterapeut med det formål at knytte forskning og praksis tættere sammen. Ledende terapeut Helle Dybkjær kan se, at strategien med delestillinger virker – bl.a. er det kliniske personale blevet mere opsøgende på forskningen.
Skribent: 
Trine Vu
Foto: 
Martin Bubandt

Mandag, tirsdag og hver anden onsdag trækker Jesper Mortensen i det blå terapeuttøj og møder ind som ergoterapeut på Sengeafsnit 2 på Regionshospitalet Hammel Neurocenter for at genoptræne patienter med erhvervet hjerneskade. Torsdag, fredag og resten af onsdagene tager han gangbroen over til sit kontor i Forskningsenheden i den anden ende af centeret for at studere data og skabe ny viden.

Ideen med delestillingen er at bygge bro mellem forskning og praksis. Og erfaringerne er indtil videre gode, fortæller både Jesper Mortensen selv og Helle Dybkjær, som er ledende terapeut på Hammel Neurocenter.

- Det går jo begge veje. Ude i klinikken kan de kliniske spørgsmål gribes af Jesper Mortensen, og i forhold til forskningen kan han se, hvordan data fra klinikken metodisk kan anvendes i forskningen og senere, hvordan resultaterne så kan implementeres i klinikken. Det, at Jesper Mortensen er i miljøet og har fingeren på pulsen gør det enormt stærkt, siger Helle Dybkjær og tilføjer:

- Vi eksperimenterer stadig, men vi kan se, at det vokser rigtig flot på de områder, hvor det foregår. Der er flere relevante og realistiske forskningsprojekter, som ser ud til at kunne blive til noget, og som er lettere at få implementeret i praksis, når vi gør det på den her måde. Samtidig kan vi se, at det kliniske personale er meget mere opsøgende i forhold til forskningen, fordi de har den direkte relation til en forsker.

Lettere forskning i fremtiden

Helle Dybkjær fortæller, at regionshospitalet også regner med, at Jesper Mortensens delestilling vil gøre en forskel længere ude i fremtiden.

- Fordelen ved at have en forsker i praksis er også, at han kan gå ind i det stykke arbejde, der skal gøres, før det overhovedet begynder at handle om forskning. For eksempel har Jesper Mortensen en tydelig opmærksomhed på, at vores registreringspraksis bliver ensartet sådan at vi på et senere tidspunkt kan trække brugbare data til forskningsbrug. Når vi snakker forskning, er det helt vildt vigtigt, at vi får skabt nogle data, som er gode at bruge, forklarer Helle Dybkjær, der tror på brobygningen mellem praksis og forskning som vejen frem.

- Vi kan jo alle se, at det har betydning, siger hun.

Læs hele artiklen "Bro mellem to verdener" om Jesper Mortensens brobygningsarbejde i det seneste nummer af fagbladet Ergoterapeuten.