25. mar 2019 KL 9:31

Bevægelses-glæde mod overvægt

Overvægtige børn får hjælp til at finde glæden ved at bevæge sig via tilbuddet Move VIA Fun, som ergoterapeut Henriette Madsen er projektleder på. Formålet er, at børnene opnår en naturlig sundhed.
Skribent: 
Anni M. Wiecka
Foto: 
Hans Christian Jakobsen

- Hvis man har været her om aftenen, og man så kommer i skole dagen efter, så har man det bedre, fordi man har lyst til at have det ligeså sjovt, som man havde i går, og så tænker man ikke så meget på, hvad der var sket de andre dage, siger ni-årige Mille Stenkjær, mens hendes nye, jævnaldrende veninde Nana Veib nikker.  

Pigerne mødte hinanden i starten af februar, da de begyndte i Move VIA Fun-projektet i Holstebro Kommune. Det er et bevægelsestilbud til overvægtige børn og børn, der tenderer overvægt.

Bag projektet står ergoterapeut Henriette Madsen - hun er egentlig ikke ansat som ergoterapeut på projektet, men hun bruger sin ergoterapeutiske faglighed til at forsøge at indfri målet med projektet: At skabe glæde ved bevægelse hos børnene.

- Vi ser på, hvilke færdigheder, der skal til for at lave aktiviteter og hvordan de færdigheder matcher børnenes. Vi arbejder inden for barnets nærmeste udviklingszone, så børnene bliver udfordret og oplever succes ved, at de kan mestre aktiviteter, fortæller Henriette Madsen.

Hovedformålet er ikke, at børnene skal tabe sig, men at de – ved at opleve, at det kan være dejligt at bevæge sig, skal opnå en naturlig sundhed.  

Aktivitetsudførelsen

Henriette Madsen står ikke selv for aktiviteterne med børnene, det gør tre studerende fra VIA University College i Holstebro – en af dem er 25-årige Sara Overgaard, der læser til ergoterapeut.

Sammen med to fysioterapeutstuderende laver hun til hver undervisning et program med både lege og undervisning i kost og sundhed.

I dag er Sara Overgaard, de to fysioterapeutstuderende, Henriette Madsen og 10 børn samlet på VIA University College i Holstebro, hvor denne dags træning skal foregå. Det meste af træningen skal finde sted i idrætshallen, men en af forbrændingsøvelserne; nemlig trappeløb skal finde sted i aulaen, der rummer 2 etager.

Sara Overgaard rækker højre hånd frem til en highfive, da Michelle Vendelbo på syv år træder ned fra det nederste trappetrin på en trappe, der zigzagger hele vejen op til 2. sal.

- Jeg kom ikke helt op anden gang, siger Michelle, mens hun slår blikket ned og undgår Sara Overgaards highfive.

- Nej, men du kom så langt, du kunne. Og det er ligeså godt, siger Sara Overgaard og lægger en hånd på Michelles skulder.

- Jeg lægger nok mærke til nogle andre ting ved børnene i forhold til at udføre aktiviteter, fordi jeg er opmærksom på, hvad det enkelte barn behøver for at kunne udføre aktiviteten. Har man f.eks. brug for at kende øvelsen på forhånd, så man kan strukturere den i sit hoved, eller har man brug for lige at mærke vandet, inden man springer ud fra vippen, siger hun.

Mens fysioterapeuterne koncentrerer sig om kost og motion, byder Sara Overgaard ind med sin ergoterapeutiske viden om, hvad det er, der gør, om børnene deltager i aktiviteterne eller ej.

Aktiviteten og omgivelserne

- Jeg bruger PEO-modellen meget, når jeg ser børnene udføre en aktivitet: Hvordan spiller omgivelserne ind, og hvordan kan vi skabe nogle rammer, der giver børnene lyst til at bevæge sig og være en del af fællesskabet, siger Sara Overgaard og fortæller, at selvom der er fokus på det enkelte barns aktivitetsudførelse, fylder fællesskabet meget i projektet.  

- Aktivitetsanalysen af det enkelte barn er koblet til samspillet med de andre børn. Det er en afgørende faktor for, hvordan barnet fungerer i skolen og i idrætsforeningerne, og derfor er det vigtigt, at vi styrker barnets fællesskabsfølelse, forklarer Henriette Madsen.

Børnenes trivsel og bevægelsesglæde bliver løbende evalueret, og indtil videre peger resultaterne på, at projektet påvirker begge dele i positiv retning.

Samarbejde

Bevægelsestilbud til overvægtige børn er ikke en ny opfindelse, flere kommuner har lignende tiltag, men det særlige ved Move VIA Fun er, at projektet samarbejder med sundhedsplejen og med kommunens idrætsforeninger, fortæller Henriette Madsen:

- Børnene møder tre forskellige idrætsforeninger i forløbet, og det gør de for at få præsenteret alternativer til f.eks. fodbold eller håndbold. Derudover kan vi følge op med tilbuddet Guide to Move, hvor en frivillig guide kan komme hjem til børnene og hjælpe dem med at finde de fritidsaktiviteter, der passer til dem. Desuden har vi et tæt samarbejde med skolernes sundhedsplejersker, som holder opfølgende samtaler med forældre og børn for at høre, om barnet er begyndt i en forening.

Madbevidsthed

Tilbage i idrætshallen ligger alle børnene i en rundkreds på gulvet, da fysioterapeut Celina Gyde spørger:

- Hvis vi nu tager madhånden. Hvad er den her finger så?

- Grøntsagsfingeren, råber børnene i kor, og de tre instruktører nikker godkendende.

Netop i dag sidder forældrene i et lokale nærved gymnastiksalen, hvor de lytter til et oplæg omkring kost og portionsstørrelser, mens børnene er aktive. I løbet af projektet er der tre arrangementer, der udelukkende er henvendt til forældrene, for selvom børnene får nogle værktøjer til at leve sundere - f.eks. madhånden, der symboliserer de fem madgrupper, der gerne skal indgå i et sundt måltid eller opskrifter på sund mad til aftensmad – kræver det forældrenes hjælp at efterleve dem.

- Forældrene vil gerne leve sundere, men de mangler inspiration til, hvordan det kan passe ind i familiens hverdag, og derfor er det vigtigt, at vi klæder dem på til at hjælpe børnene med at implementere de sunde aktiviteter i hverdagen, siger Henriette Madsen. 

Gode venner

I hallen løber Nana Veib og Mille Stenkjær fra den ene bevægelsesaktivitet til den anden. Op og ned ad ribber, trapper og klatrevæg, og rundt på halgulvet i en jagt efter ”dødbolden”. Men i det sekund de tre instruktører råber ”pause”, søger de to veninder straks hinandens selskab.

- Det hjælper, at vi gør de her ting sammen, siger Nana Veib, og Mille Stenkjær tilføjer:

- Vi er bare rigtige gode veninder.

 

Move VIA Fun

  • Projektet startede i 2014.
  • Der udbydes et forår- og efterårshold med plads til 20 børn pr. hold.
  • Indtil videre har ca.120 børn deltaget.
  • Projektleder er ergoterapeut Henriette Madsen, 38 år.