27. jun 2019 KL 14:43

Ambitiøse kandidater i ergoterapi

I går blev et nyt hold kandidatstuderende i ergoterapi uddannet og et nyt arbejdsliv venter forude. Men hvad kommer arbejdslivet til at indeholde? I hvert fald noget, hvor de får deres specialiserede faglighed i spil, lyder det fra kandidaterne.
Skribent: 
Anni M. Wiecka
Foto: 
Anni M. Wiecka

Champagneglassene klirrer i en ’skål’, og de (nu tidligere) ergoterapeutstuderende har alle et smil, der vidner om både glæde og lettelse. Glæde over, det er lykkedes dem at klare sig godt igennem de to år på kandidatuddannelsen og lettelse over, at det alt sammen nu er et overstået kapitel.

Inden overrækkelsen spiste de kandidatstuderende morgenmad med blandt andre formand for Ergoterapeutforeningen Tina Nør Langager og uddannelsesleder Jeanette Christensen. Her ønskede Etf de nyudklækkede kandidater tillykke med den nye titel og gav dem et ’held og lykke’ med på vejen ud i arbejdslivet.

- Ergoterapeutforeningen har taget et net med til jer hver, hvorpå der står ”En del af fremtiden”. Det er lige præcis det, I er, siger formanden.

Men hvad skal der stå i det nye kapitel, der ligger foran kandidaterne? Udviklingsterapeut? Forsker? Underviser?

Vi tog en snak med en kandidat fra hver kategori. 

Forskning til gavn for borgeren

- Tillykke til jeres kommende arbejdspladser, for de har fået de helt rette kandidater til jobbet, lyder det fra Christina Tvede på talerstolen til kandidatoverrækkelsen få minutter efter, hun har fået overrakt sit kandidatbevis i ergoterapi.

Christina Tvede har arbejdet som faglig vejleder for De fem sundhedsfaglige kandidater i: fysioterapi, ergoterapi, jordemodervidenskab, klinisk sygepleje samt Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse i et år nu og er derfor et kendt ansigt blandt alle kandidaterne.

Hun fortsætter – delvist – på Syddansk Universitet, da hun har fået en ph.d.-stilling ved Dansk Gigthospital, hvor hun skal være med til at udarbejde en intervention til gigtpatienter i forhold til arbejdsrehabilitering.

- Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel for patienterne og borgerne, og det kan jeg for alvor gøre i udviklingen af interventioner gennem forskning, som borgerne kan få gavn af, fortæller hun.

Christina Tvede skal begynde på sin ph.d. fra den 1. september 2019, og dermed foreligger en rimelig klar plan for de næste tre år af hendes liv.

Kvalitetsudvikling  

Thivya Sithamparanathan har også en nogenlunde klar idé om, hvad hun skal bruge de næste tre år på. Hun har nemlig fået en stilling som udviklingsterapeut på Herlev Hospital, hvor hun skal arbejde med apopleksipatienter.

Før Thivya Sithamparanathan tog sin kandidat, arbejdede hun på en klinik for rygmarvsskader i 6 år, men hun ville gerne udvikle sine kompetencer yderligere, hvorfor hun tog kandidaten i Ergoterapi.

- Jeg interesserer mig meget for kvalitetsudvikling og projektledelse, som er centrale områder på kandidaten. Når jeg gennemfører projekter og kan se den forskel, det gør for patienterne og de pårørende, så synes jeg, mit arbejde har en helt særlig kvalitet, siger hun.

Derfor regner hun med, at hun om tre år stadig arbejder som udviklingsterapeut.  

- På længere sigt vil jeg gerne have en ph.d., men de næste 5-6 år dedikerer jeg formentlig til mit arbejde som udviklingsterapeut, da det er det, jeg brænder for lige nu, siger hun.

Mere faglig udvikling, tak

- Jeg fik arbejde onsdag og forsvarede mit speciale torsdag, lyder det fra en glad Lasse Rasmussen, da hans medkandidater spørger ind til hans fremtidsplaner.

Lasse Rasmussen har fået et vikariat på UCL i Odense fra august 2019, hvor han bl.a. skal undervise i metode, aktivitetsanalyse og neurologi, som han har specialiseret sig i på kandidaten. Han er glad for at kunne dele ud af sin faglighed, da han selv – forud for kandidaten – savnede faglig udvikling.

- Jeg arbejdede som ergoterapeut i 6 år, og selvom jeg var glad for faget, så savnede jeg faglig udvikling og mulighed for at nørde i faget, siger Lasse Rasmussen.

Der var ikke ressourcer nok til, at man kunne bruge sin arbejdstid på meget andet end brandslukning, forklarer han.

Derfor har han været glad for, at kandidaten i ergoterapi har udfordret hans eksisterende faglighed og dannet grundlag for en fortsat faglig udvikling i det fremtidige arbejde, der venter ham.

- Med kandidaten i ryggen har jeg et bedre fundament for at kunne stille krav til min kommende arbejdsplads om nødvendigheden af faglig udvikling, siger han.

- Selvom det betød, at jeg måtte gå fra fuldtidsløn til SU, tilføjer han med et glimt i øjet.

Gå-på-mod og kreativitet

Et fællestræk for de nyudklækkede kandidater er, at de alle har ambitioner om at tage ergoterapifaget til nye højder med det kompetenceløft, som kandidaten har bidraget med.

Det er ambitioner, som er mulige at indfri, netop på grund af det øgede kendskab til og stigende efterspørgsel efter ergoterapi, som i løbet af de seneste år har fundet sted, vurderer Tina Nør Langager.

Hun kommer derfor med en klar opbakning i sin tale til de nyudklækkede kandidater forud for kandidatoverrækkelsen:

- Mit råd til jer er, at I skal være opsøgende, kreative og sætte ord på jeres kompetencer, når I bevæger jer ud i arbejdslivet. Etf deler jeres ambition og vil pushe på over for offentlige og private arbejdsgivere, så de kan få øjnene op for, hvad I kan bidrage med og sætte nogle mere ambitiøse mål for udviklingen. 

I Christina Tvedes tale kommer det imidlertid klart til udtryk, at gå-på-mod ikke er det, kandidaterne mangler:  

- Hvorfor specialiserer vi os? Det gør vi for borgerne, patienterne og de pårørende. Det er dem, vi er der for. Vi skal have vores nye viden i spil til gavn for dem.

De resterende kandidater klapper højlydt.            

Fakta

Tina Nør Langager præsenterede til morgenmadsarrangementet forud for kandidatoverrækkelsen en række punkter, hvor Ergoterapeutforeningen står til rådighed for kandidaterne. Nogle af de punkter er:

  • Løn og ansættelse: hvilken løn man kvag sin kandidattitel er berettiget til. Der kan være behov for forhandling, hvis man ansættes i samme stilling, som før man tog en kandidat, netop fordi man er berettiget en højere løn end med en professionsbachelor-uddannelse.
  • Etf har puljer, man kan søge to gange om året med den rette baggrund.
  • Karriererådgivning: Etf kan hjælpe med at rådgive i forhold til ønsker for arbejdslivet, når man f.eks. lige er blevet færdiguddannet

Læs mere om, hvordan Etf kan hjælpe kandidatuddannede her.