22. sep 2014 KL 12:28

Aktivt liv trods demens

Sabina har støttet Frank Volder i at forblive aktiv trods diagnosen Alzheimer.
Skribent: 
Trine Kit Jensen
Foto: 
Henrik Frydkjær

- På plads. Sit. Nu bliver du der. Kom så hen til mig.

Rottweileren Sabina lystrer det mindste vink fra Frank Volder, der har godt styr på sin hund.  Den 72-årige mand er meget glad for Sabina, og hun har været med til at holde ham i gang, efter at han i februar sidste år fik konstateret Alzheimer.

Frank Volder er tidligere produkthandler, og som selvstændig var han i sving uafbrudt. Også om sommeren, hvor han sammen sin kone kørte land og rige rundt med et omrejsende tivoli. Her stod de for salget af pølser og is. Men på en campingtur for fire-fem år siden kunne Frank pludselig ikke finde vej. Siden er det gradvist gået ned ad bakke, og da diagnosen blev stillet, var den før så aktive mand gået helt i stå. Han havde svært ved at forlige sig med, at han ikke kunne det samme som før.

  - Han sad bare i en stol eller stod op og kiggede ud ad vinduet, og kunne ikke tage sig sammen til noget, fortæller hustruen Tolly Volder.

Efter udredningen på Roskilde Sygehus blev ægteparret kontaktet af demensteamet i Køge Kommune. Teamet står for en lang række tilbud til borgere med demens og deres pårørende, og parret sagde ja til et såkaldt tillidsbesøg og en samtale i hjemmet. Men Frank Volder havde ikke umiddelbart lyst til at deltage i noget.

 - Det oplever vi ofte med borgere, der har en demenssygdom. De siger nej til nye ting, fordi de har svært ved at overskue, hvad det går ud på. Derfor forsøger vi at lære dem at kende, så vi kan finde ud af, hvordan vi kan motivere den enkelte, og i Franks tilfælde tog vi afsæt i, at han er rigtig glad for sin hund, fortæller ergoterapeut og demensvejleder Camilla Kristensen.

Læs tema om demens i Ergoterapeuten nr. 6.