Hjem > Aktuelt > Nyheder > Velkommen til de nye ergoterapeutstuderende

Velkommen til de nye ergoterapeutstuderende

28. juli 2022
Ergoterapeutuddannelserne oplever et fald i årets optag på 69 studerende fra 2021, hvilket også afspejler en tendens vi har set de senere år. Denne udvikling står ergoterapeutuddannelsen ikke alene med.

 

Stort tillykke til de 508 nye ergoterapeutstuderende, som er optaget i år. Vi glæder os til at møde de kommende ergoterapeutkollegaer. Der er brug for dem. Ergoterapeutuddannelserne oplever et fald i årets optag på 69 studerende fra 2021, hvilket også afspejler en tendens, vi har set de senere år. Denne udvikling står ergoterapeutuddannelsen ikke alene med. Vi står i en situation, hvor fremtidens sundhedsvæsen er stærkt påvirket af manglen på sundhedspersonale. Der kommer flere ældre og færre unge – og de unge vi har fravælger i stigende grad velfærdsuddannelserne.

Tina Nør Langager, formand for Etf, understreger, at samfundsmæssigt skal dette tages meget alvorligt, og der er brug for forskellige tiltag. 

- Vi må generelt styrke arbejdsmiljøet i sundhedsvæsenet. Samtidigt påvirker det alle faggrupper, at der har været så meget negativ fokus på sygeplejerskernes arbejdsvilkår. Det er ærgerligt, for der brug for at styrke sundhedsvæsenet. Vi kan fagligt mere, men vi kan ikke imødekomme borgernes forventninger grundet mangel på personale. Vi skal derfor heller ikke kun tale om manglen på de store kendte faggrupper som sygeplejersker. Et vellykket patientforløb kræver mange forskellige sundhedsfaglige kompetencer.

Optag på Ergoterapeutuddannelserne

I alt har 60.034 ansøgere i år fået tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Tallet er lavere end 2020 og 2021-optaget, og skyldes højest sandsynligt, at verden igen er åbnet op efter COVID-19, mange rejser ud, tager på højskole mv. Samtidig bliver ungdomsårgangene mindre.

I år har 508 studerende fået en plads på Ergoterapeutuddannelsen på én af landets nu otte studiesteder. Fra i år kan man læse til ergoterapeut i Haderslev, da UC Syd har rykket deres sommeroptag fra Esbjerg til Haderslev.

Antallet af studiepladser på ergoterapeutuddannelserne på knap 650 er stadig det samme. Grunden til at færre er optaget skyldes, at der er lavere søgning generelt og at det er de store uddannelsesbyer, der tiltrækker de studerende. København, Aarhus og Odense har stor søgning, og samtidig er der ledige studiepladser i Esbjerg, Haderslev og Holstebro. Tina Nør Langager glæder sig dog over, at det nu også er blevet muligt at læse til ergoterapeut i Haderslev.

- Jeg havde gerne set, at endnu flere valgte at søge ind på ergoterapeutuddannelsen. Vi har nogle virkelig gode uddannelser i otte byer i Danmark. Vi har i den grad brug for flere ergoterapeuter, som kan styrke den forebyggende og rehabiliterende tilgang. Det kræver, at der flere unge, der ønsker at blive ergoterapeut, og her vi en fælles opgave i at være ambassadører for vores fantastiske fag.

År

2017

2018

2019

2020

2021

2022

Antal optagne på ergoterapeutuddannelsen

646

634

629

616

577

508

 

Kilde: KOT 2022