Hjem > Aktuelt > Nyheder > REP19: Mogens Hørder så en fremtid i ergoterapi

REP19: Mogens Hørder så en fremtid i ergoterapi

17. november 2019
Mogens Hørder er kåret som æresmedlem af Etf for sin indsats med at etablere en kandidatoverbygning til ergoterapeutuddannelsen.
Foto: Carsten Bundgaard

Af Anni M. Wiecka

En af Mogens Hørders kæpheste, når det gælder uddannelse, er det tætte samarbejde mellem forskning, klinik og praksis. Og det er netop den kæphest i kombination med en ordentlig portion ihærdighed og strategisk sans, som i dag har sikret ham titlen som æresmedlem af Ergoterapeutforeningen.

Mogens Hørder blev i 1988 valgt til dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet efter en karriere som ledende overlæge på OUH. Vejen til dekanposten var blandt andet banet af hans ambitioner om at åbne det dengang meget lukkede universitetsmiljø i Odense for omverdenen.

- Det trak op til, at man ville lukke lægeuddannelsen ved Odense Universitet, men det satte jeg foden ned for med gode argumenter for at udvide universitetets horisont. Vi lagde en strategi for et større samarbejde med både institutioner i hele Syddanmark og med professionsuddannelserne, fortæller han.

Mogens Hørder såede de første frø til et tæt samarbejde med professionshøjskolerne. Et samarbejde, der senere skulle blive til en kandidatuddannelse i både ergo- og fysioterapi.

- Både Ergoterapeutforeningen og Danske Fysioterapeuter ønskede en videreuddannelse, og på universitetet så vi det som en god mulighed for at imødekomme behovene i sundhedsvæsenet og samtidig styrke fakultetet, siger Mogens Hørder.

Krav om forskningsmiljø

Om end Mogens Hørder var positiv over for Ergoterapeutforeningens og Danske Fysioterapeuters anmodning om videreuddannelse, tog det alligevel næsten 20 år, før ønsket fra de to professioner blev til virkelighed.

- Fordi uddannelse er forskningsbaseret, skulle der skabes forskningsmiljøer omkring fysio- og ergoterapi, før man kunne etablere en forskningsbaseret videreuddannelse, fortæller Mogens Hørder og tilføjer, at det havde han selvfølgelig varslet i de indledende samtaler med de to foreninger. 

- Jeg vil gerne udtrykke min store anerkendelse over for de to foreningers gode forståelse af, at man skulle skabe et forskningsmiljø. Det krævede en aktiv indsats fra ledelsen, og det krævede at vi sammen kunne rekruttere kvalificerede medarbejdere, som kunne opbygge og sætte et aftryk i det eksisterende forskningsmiljø, siger han.

Dokumentation og samarbejde

Mogens Hørders kæphest om at skabe et stærkt samarbejde mellem forskere, klinik og praksis stammer blandt andet fra hans tid som ledende overlæge og klinisk professor, hvor den model gav positive resultater.

- Når man arbejder med forskning, bliver man tilfreds, når ens resultater bringes i spil og anvendes i praksis. Der er et behov for forskningsbaseret viden i praksis, fordi vi lever i et samfund, hvor man efterspørger kvalificerede medarbejdere, der kan dokumentere effekten af deres faglige indsats, siger Morgens Hørder.

Forskningsmiljøet omkring ergoterapi skal styrke ergoterapeuters fundament i sundhedsvæsenet, og det bliver der ikke mindre brug for fremover, mener Mogens Hørder.

- Med den demografiske udvikling, hvor vi får flere behandlingskrævende ældre, bliver der brug for, at ergoterapeuter i praksis har en forskningsbaseret platform at stå på, så de kan argumentere for, hvorfor ergoterapeuter spiller en central rolle i sundhedsvæsenet, siger han.

Og grundlaget for dét blev etableret med kandidatuddannelsen i ergoterapi, mener Mogens Hørder.

- Fra fakultetets side kan vi uddanne og forske, men det er essentielt for udviklingen, at der samarbejdes med omverdenen, siger han.

Et godt tilbageblik

En anden ting, som Mogens Hørder fremhæver som et positivt resultat af indsatsen, er, at han har lært ergoterapeuter endnu bedre at kende.

- Når man arbejder med sundhedsvidenskab, ved man godt, hvad ergoterapeuter laver, men det har været særligt inspirerende at møde mange af de ergoterapeuter, der har været særligt markante inden for udviklingen af ergoterapifaget og derigennem blive mere overbevist om, at indsatsen for videreuddannelse gav mening, siger Mogens Hørder.

En god anerkendelse  

Det var en overrasket men glad Mogens Hørder, der modtog indstillingen som æresmedlem af Etf.

- Selvom det med udnævnelsen til æresmedlem nu kommer til udtryk gennem min person, tager jeg det først og fremmest som en anerkendelse af det, som Syddansk Universitet og mine medarbejdere har stået for i mange år. Samtidig sender det et budskab om et konstruktivt samarbejde mellem Ergoterapeutforeningen og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, udtaler Mogens Hørder.

Men kan du forstå, hvorfor det lige præcis er dig, der er blevet indstillet som æresmedlem?

- Etableringen af videreuddannelsen er jo lykkedes i kraft af, at jeg var dekan i 20 år og holdt fast i idéen om at udvide universitetets horisonter i et stærkt samarbejde med Ergoterapeutforeningen. Så ja, der er da en tæt sammenhæng mellem indstillingen og min indsats, siger Mogens Hørder.

Han fortæller desuden, at der var en del barrierer, man skulle over, før man kunne etablere den – på daværende tidspunkt – nye strategi.

- Det krævede en særlig ledelsesindsats at overbevise fakultetets medarbejdere om, at en udvidet horisont var en god idé. Der blev sat spørgsmålstegn ved, om en udvidet horisont ville gå ud over eksisterende medarbejderes arbejdsområder, og der var diverse ledelsesudfordringer, fortæller Mogens Hørder.

Et godt tilbageblik

På trods af det lange seje træk, det krævede, før kandidatuddannelsen i ergoterapi stod klar, er Mogens Hørder glad for resultatet af indsatsen.

- Videreuddannelsen understøtter det nære sundhedsvæsen, vi opererer med nu, hvor man efterspørger samarbejde mellem ledelse, forskning og praksis, og det var ikke lykkedes at skabe en nær så stabil bro mellem de forskellige niveauer, hvis ikke vi var gået så målrettet i gang med at inddrage professionsuddannelserne i sin tid, siger Mogens Hørder.

- For mig har det også været vigtigt, at vi i kraft af samarbejdet med professionsuddannelserne og integration af forskning med afsæt i ergoterapi har bragt universitetets profil op på et niveau, der kan måle sig med de internationale universiteter, tilføjer han.

De seneste 10 år har han dedikeret sig til arbejdet med at inddrage patienter i sundhedsforskning; hvorfor, hvordan og hvilken effekt det har.

Han stoppede som dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i 2008, men er stadig professor på Syddansk Universitet.

- Det var spændende at være med til at skabe en udvikling for både fakultetet, professionsuddannelserne og regionen. Men det er også et privilegium, at jeg efter 20 år som dekan har kunnet vende tilbage til aktiv forskning og uddannelse, siger Mogens Hørder med antydningen af et tilfreds smil på læberne.