Hjem > Aktuelt > Nyheder > Positive takter i nyt regeringsudspil på psykiatriområdet

Positive takter i nyt regeringsudspil på psykiatriområdet

24. august 2016
I et nyt udspil afsætter regeringen et trecifret millionbeløb til at nedbringe antallet af voldsepisoder på landets bosteder. Udspillet kommer efter pres fra de faglige organisationer.
psykiatri
Vi ser selvfølgelig gerne, at indsatsen kommer på finansloven, så de kan bidrage til et varigt løft af forholdende for ansatte og patienter i psykiatrien, siger Tina Nør Langager, formand for Etf i forbindelse med regeringens udspil på psykiatriområdet. Foto: Lisbeth Holten

Af Lasse Qvist

Regeringen er klar med udspil, der skal dæmme op for volden på landets bosteder. Udspillet indgår i finanslovforslaget for 2017, og skal finansieres gennem satspuljemidlerne. Fagbevægelsen har længe presset på for at forbedre forholdende for de ansatte på landets bosteder, hvorfor det glæder formand, Tina Nør Langager, at regeringen nu er klar med et udspil.

- Der er positivt, at regeringen er klar til at handle på området. Vi ser selvfølgelig gerne, at indsatsen kommer på finansloven, så de kan bidrage til et varigt løft af forholdende for ansatte og patienter i psykiatrien.

Udspillet indeholder et forslag om at oprette en ny type tilbudsform for en mindre gruppe borgere med særligt komplekse problemstillinger, samtidig med at sikkerheden skal forbedres på de eksisterende tilbud.

- Det er vigtigt for os at understrege, at en ny institutionstype med flere magtbeføjelser under ingen omstændigheder kan stå alene. Det er symptombehandling på et årelangt problem, siger Tina Nør Langager.

I stedet er det, der er brug for, bedre kapacitet i behandlingspsykiatrien, så mennesker ikke udskrives for tidligt, og kan indlægges når der er brug for det. Flere medarbejdere på bostederne, og den rette balance mellem de socialpædagogiske og sundhedsfaglige kompetencer. Samt en bedre visitation, der sikrer, at borgerne får de rette tilbud, og at der også er mulighed for misbrugsbehandling på bostederne.

- Så skal vi have øget fokus på meningsfuld aktivitet og beskæftigelse i både behandlingspsykiatrien og på bostederne, udtaler Tina Nør Langager.

Samtidig understreger formanden, at der også er behov for en styrkelse af samarbejdet mellem de regionale og kommunale systemer.

- Når en borger på et bosted eksempelvis for brug for en indlæggelse, skal der være et velfungerende fast-track-system, som kan sende borgeren hensigtsmæssigt og effektivt videre i systemet. Den rette indsats og behandling på det rette sted vil være et afgørende skridt for at undgå vold.