Hjem > Aktuelt > Nyheder > Nyt ADL-redskab for ergoterapeuter

Nyt ADL-redskab for ergoterapeuter

14. december 2020
I 2017 uddelte Ergoterapeutforeningen 530.000 kr. i en særlig ADL-pulje til et projekt med formålet at kvalificere det ergoterapeutiske ADL-Interview: Udvikling og publicering af ADL-I Clinic v. 1.0. Redskabet er nu tilgængeligt via etf.dk og findes både i en version til klinisk praksis og i en version til forskning.
Foto: Colourbox

I Ergoterapeutforeningen ser man meget positivt på, at redskabet nu lanceres.

Tina Nør Langager, formand for Etf, siger:

- Jeg har store forventninger til anvendelsen af redskabet ADL-I i praksis. Mange medlemmer af Etf har længe efterspurgt et ADL-redskab, som både er udarbejdet på et forskningsbaseret grundlag og som samtidig er let tilgængeligt. Det håber jeg, at vi nu får med ADL-I. Derfor er min klare forventning også, at vi vil se en ergoterapeutisk kerneopgave, der kan udvikles på et stærkere grundlag. 

Redskabet er udviklet af Eva Elisabet Ejlersen Wæhrens, lektor ved Forskningsinitiativet for Aktivitetsstudier og Ergoterapi på SDU og seniorforsker ved Parker Instituttet og Kristina Tomra Nielsen, lektor på UCN.

  • Du finder redskabet her 

Formål med redskabet

ADL-Interview (ADL-I) er et redskab udviklet til at beskrive og måle en persons oplevelse af egen ADL-evne indenfor såvel PADL (personlig ADL), som IADL (instrumentel ADL).

Mere specifikt fokuserer ADL-I på kvaliteten i en persons udførelse af ADL opgaver i forhold til effektivitet, sikkerhed, selvstændigt og anstrengelse, baseret på personens egen rapportering.

ADL-I er anvendeligt til at

  • identificere styrker og problemer med udførelse af ADL opgaver
  • karakterisere arten af problemer
  • måle ADL evnen
  • måle ændringer i ADL evnen

Målgruppe

ADL-I kan anvendes til voksne på tværs af køn, alder og eventuelle diagnoser. ADL-I er relevant til personer, som oplever problemer eller er i risiko for at opleve problemer med udførelse af PADL og IADL, og som er i stand til at medvirke i et interview.

Til redskabet ADL-I er der udarbejdet manual og webbaseret undervisningsmateriale med henblik på at sikre kvalificeret brug og dermed valide og reliable ADL-I måleresultater. Således kan alle ergoterapeuter blive certificerede i brugen af ADL-I.

  • Du finder redskabet her