Hjem > Aktuelt > Nyheder > Ny professor tiltræder

Ny professor tiltræder

10. april 2017
Onsdag den 3. maj tiltræder Hans Jonsson som professor i ergoterapi og aktivitetsvidenskab ved Forskningsenheden for Almen Praksis på Syddansk Universitet.
Forskning
Hans Jonsson tiltræder som professor i ergoterapi og aktivitetsvidenskab ved Forskningsenheden for Almen Praksis på SDU. Det gør han den 3. maj med forelæsningen "Aspects of doing as agents for change and human development – fundamentals of an emerging science of occupation". Foto: Carsten Bundgaard

Af Trine Vu

Den 66-årige svensker bliver den første professor i ergoterapi i Danmark, og ansættelsen er en del af en fem-års plan, der skal udvikle forskningsområdet i Danmark. Professoren kan nemlig både inspirere, assistere og åbne døre, fortæller ergoterapeut, lektor og ph.d. Karen la Cour fra Forskningsenheden for Almen Praksis på Syddansk Universitet.

- Hans Jonsson er en velrenommeret forsker med mange års erfaring og et stort internationalt netværk, og gruppen af forskere inden for ergoterapi får stor gavn af at kunne trække på hans store forskningserfaring. Samtidig betyder ansættelsen, at vi kan løfte nogle større ansøgninger om forskningsmidler, siger hun.

Hans Jonsson selv ser i høj grad sig selv som en facilitator, der skal hjælpe med at løbe forskningen i ergoterapi i gang herhjemme – præcis som han har gjort i Sverige.

Han mener ikke, at man kan sammenligne udviklingen af ergoterapi i Sverige med det, der er i gang i Danmark, men i Sverige har han set, hvordan udviklingen af faget og bevidstheden om, hvad der er ergoterapiens unikke kerne, har skabt en større respekt for faget og åbnet flere døre – ikke mindst for tværfaglige samarbejder.

- I dag får vi som ergoterapeuter ikke bare ja eller nej, hvis vi spørger, om vi må komme med i et tværfagligt samarbejde, vi bliver også selv inviteret med i samarbejdet af de andre faggrupper – og det gør vi, fordi der er skabt en bevidsthed og en viden om, hvad ergoterapien kan bidrage med, siger Hans Jonsson om udviklingen i Sverige.

Tiltrædelsesseminar

Titlen på Hans Jonssons tiltrædelsesseminar er Aspects of doing as agents for change and human development – fundamentals of an emerging science of occupation. På programmet står ud over professoren selv også den engelske professor Gaynor Sadlo, der ligesom Hans Jonsson især interesserer sig for aktivitetsvidenskab.

Alle interesserede er velkomne til tiltrædelsesseminaret. Det er den 3. maj kl. 14 i auditoriet på Syddansk Universitet i Odense. Tilmelding senest den 24. april 2017 via linket her

Læs interview med Hans Jonsson i det næste nummer af fagbladet Ergoterapeuten.

Blå bog

Hans Jonsson, 66 år, tiltræder den 3. maj 2017 som professor i ergoterapi og aktivitetsvidenskab ved Forskningsenheden for Almen Praksis på Syddansk Universitet i Odense. Professorstillingen er på 20%, og han er i Danmark nogle dage hver måned, hvor han samarbejder med den forskergruppe, der er etableret på Syddansk Universitet.

Siden 2002 har han været lektor på Sektionen för arbetsterapi på Karolinska Instituttet i Stockholm.

Han er uddannet ergoterapeut og har, siden han i 1989 stiftede bekendtskab med aktivitetsvidenskab, viet sit professionelle liv til at udvikle forskning og uddannelse i både ergoterapi og aktivitetsvidenskab nationalt såvel som internationalt. Han ser ergoterapi og aktivitetsvidenskab som to sider af samme sag – en slags symbiose.

I år 2000 tog han en ph.d. på Karolinska Instituttet for afhandlingen The retirement process from an occupational perspective.

Hans forskningskarriere er omfattende, og i alt har han fået publiceret 49 videnskabelige artikler og har bidraget til 11 bogkapitler.

Privat bor han i Stockholm med sin kone, som også er professor i ergoterapi. Parret har to børn og to børnebørn, som Hans Jonsson glæder sig til at få mere tid sammen med, når han engang går på pension.