Hjem > Aktuelt > Nyheder > Ny demensbydel i Odense skal åbne sig for verden

Ny demensbydel i Odense skal åbne sig for verden

17. juni 2015
Odense Kommune har netop sagt ja til at opføre en bydel til demente borgere. Ergoterapeuter bliver centrale i beboernes liv i bydelen, ifølge initiativtageren. Glædeligt og oplagt, siger Etf’s formand.
Demens
Foto: Lisbeth Holten

Af Per Bøjgaard Sørensen

Med skræddersyede tilbud, hvor man tager udgangspunkt i den enkelte borgers liv, kommer ergoterapeuter til at få en vigtig rolle i den kommende demensbydel i Odense Kommune. Det fortæller initiativtageren bag projektet, læge Aster Schepel.

- I bydelen skal beboerne lave masser af aktiviteter, der skal bremse udviklingen af demens. Der vil komme til at bo tre typer af borgere i bydelen: Ikke-demente borgere, borgere med demens i mild grad og borgere med alvorlig demens. Specielt til den midterste gruppe vil ergoterapeuter være nyttige, fordi de med fokus på rehabilitering er gode til at vedligeholde og udvikle de evner, den enkelte borger har, siger Aster Schepel.

Hun er formand i støtteforeningen Marguerittens Venner, som er en samling af ildsjæle med vidt forskellig baggrund, der igennem længere tid har arbejdet for at få en demenslandsby på Fyn. Den vision er nu blevet til virkelighed, efter at foreningen i samarbejde med OK-Fonden i begyndelsen af juni fik et ja fra Odense Kommune til at opføre demensbydelen. Til stor glæde for Aster Schepel, som også fremover vil være med i projektet.

- Når man er dement, er det vigtigt, at de omgivelser, man lever i, ikke er for komplekse. Derfor skal de tilbud, man bruger i sin hverdag, være lige uden for hoveddøren. Frisøren, restauranten og supermarkedet skal ligge rundt om hjørnet. Der skal være masser af terapihaver, hvor man kan gå fra skovlignende områder til grøntsagshaver og få stimuleret sine mentale billeder. Og der skal bygges skæve, bugtede veje i bydelen, så de ældre opøver balanceevnen, siger Aster Schepel.

Hun er af hollandsk oprindelse, og det er netop her, hun og mange andre fagfolk samt politikere de sidste par år har rejst til for at få inspiration. I tulipanlandet har man nemlig skabt en demenslandsby, som er meget forskellig fra alt andet. Her er beboerne fordelt efter den livsstil, de har ført før deres sygdom, og husmødre, håndværkere, funktionærer og borgere med overklasselivsstil bor hver for sig. Plejepersonalet går så ind i beboernes fantasiverden og opfører sig eksempelvis som tjenere i overklasse-bo-enheden og som veninder eller døtre i husmødre-enheden.

Selv om man endnu ikke er begyndt at tænke i så detaljerede planer for den odenseanske demensbydel, tror Aster Schepel dog ikke, at folk vil bo på den måde i Danmark.

- Det hollandske samfund er et andet samfund end det danske, og vi vil nok ikke implementere de ting her. Men man kan godt forestille sig, at vi vil tænke lidt i den retning. For hos ældre, der gerne vil have fest og farver, skal plejepersonalet ikke være for firkantede. Så jeg tænker ikke, at de ansatte skal spille roller, men mere have den rette holdning over for den enkelte borgers ønsker og behov, fortæller Aster Schepel.

Den tankegang flugter glimrende med de indsatser, ergoterapeuter kan tilbyde borgere med demens, ifølge Etf’s formand, Gunner Gamborg. Han udtrykker tilfredshed med, at ergoterapeuter bliver en væsentlig del af den kommende demensbydel på Fyn.

- Det er godt at høre, at ergoterapeuter skal være centrale i rammerne for, hvordan beboerne i den kommende demensbydel får en meningsfuld hverdag. For med ergoterapeuters kompetencer inden for hverdagsrehabilitering, er det kun oplagt, at de kommer til at spille en stor rolle i fremtidens ældremiljøer. Det vil give bedre vilkår for, at deltagelse og værdighed kommer i højsædet i ældres hverdag, uanset hvor den foregår, siger Gunner Gamborg.

Aster Schepel fortæller også, at en af kongstankerne med demensbydelen er, at den skal være åben for det omgivende samfund.

- Hvis det er svært for borgere med demens at komme ud i verden, som for dem kan opleves som uoverskuelig og meget udfordrende, skal det være nemt for pårørende og andre at komme ind i bydelen og besøge de ældre og bruge aktiviteterne, der er der. Restauranter, teatre og de andre tilbud i bydelen skal kunne benyttes af alle, siger Aster Schepel.

Også her mener Gunner Gamborg, at ergoterapeuter har meget at bidrage med, da de har viden om relationer og sociale aktiviteter, som kan involvere de andre faggrupper, beboerne og deres pårørende.

- Det har længe været et mantra, at borgere skal være længst muligt i eget liv, hvilket jo også er vigtigt. Men at demensbydelen skal være åben for omverden stemmer godt overens med, hvad ergoterapeuter er dygtige til at stille skarpt på og har værktøjerne til at imødekomme. Nemlig hvordan mennesker kan være længst muligt i hinandens liv. Det sociale liv er vigtigt at fastholde, ikke mindst når man er på vej ind i alderdommen, siger Gunner Gamborg.

Demensbydelen forventes færdig i 2018, og d. 25. august i år vil der i Odense blive afholdt åbningskonference for projektet, hvor vidensinstitutioner, interesseorganisationer, pårørende og interesserede kommuner kan deltage.

Kontakt læge Aster Schepel for yderligere information om projektet på 23922213 eller  demenslandsbyenmarguritten@gmail