Hjem > Aktuelt > Nyheder > Nordjyske udearealer viser vejen

Nordjyske udearealer viser vejen

10. august 2015
Formand Gunner Gamborg og næstformand Lene Barslund har besøgt botilbuddet Attruphøj og plejehjemmet Lions Park, der arbejder målrettet med stimulerende udearealer, som fokuserer på den enkelte borgers individuelle behov.
Højbede med sæde til at hvile sig på
Besøg hos botilbuddet Attruphøj og plejehjemmet Lions Park

Ergoterapeutforeningens formandskab og Anne Henckel Johansen, formand for EFS Geriatri og Gerontologi besøgte onsdag d. 5. august botilbuddet Attruphøj og plejehjemmet Lions Park i Nordjylland. Her fremviste ergoterapeut Lise Nevstrup Andersen nogle helt unikke rammer og stimulerende udearealer med let tilgængelighed for alle.

Ved Attruphøj findes f.eks. haverum med en række varierede oplevelsesmuligheder for beboerne, ligesom der er etableret en kørestolsvenlig sti i det naturskønne Hammer Bakker, så også gangbesværede kan nyde skoven.

Formand Gunner Gamborg er imponeret over de innovative udearealer og tankerne bag.

- Attruphøj og plejehjemmet Lions Park er forbilledlige eksempler på, hvordan man kan styrke tilgængelighed til naturomgivelser og dermed integrere de ydre og indre rammer for rehabilitering. Her er udearealerne udnyttet på en sådan måde, at de er både indbydende og velegnede til meningsfulde aktiviteter og relationer mellem beboere, pårørende og personalet, siger Gunner Gamborg.

I den arkitekttegnede gårdhave på plejehjemmet Lions Park er der seks specialdesignede ”rum”, højbede og et lille areal, hvor beboere, pårørende og personalet selv kommer med deres, ynglingsblomster, forårsløg, frugttræer mv.

Fokus på individuelle behov

Lene Barslund bemærker, at selvom personalet bruger mange ressourcer på at analysere og observere borgerens individuelle behov, ønsker og præference for aktiviteter i den indledende fase, så kan det også betyde, at der frisættes personaleressourcer på lang sigt. Det begrunder Lene med, at gøremål i haven kan blive så stor en driver for den enkelte beboer, at der skal afsættes færre alternative tilbud. Tilsvarende vil flere frivillige og pårørende få lyst til at engagere sig og bidrage med nogle arbejdstimer, når omgivelserne opmuntrer til det som på plejehjemmet Lions Parken.

Lise Nevstrup Andersen viste, hvordan hun har inddelt haven i seks temaer; en skovhave, en bær- og grøntsagshave, en aktivitetshave, en fuglevenlig have i røde nuancer, strand- og fiskemiljø samt en rekreationshave med pavillon. Alle haverum er tilpasset plejehjemmets beboere og derfor tilgængelige, uanset om man er ung eller ældre, med eller uden demens, går med stok eller bruger kørestol.

”The Eden Alternative” som filosofi

Lise Nevstrup Andersen mener, at naturoplevelser bør og skal være tilgængelige for alle, fordi det giver nye stimuli, noget at tale om og flere opgaver for beboere og pårørende – både hver for sig og sammen. Men hun understreger, at det vigtigste slet ikke er den fysiske have på plejehjemmet Lions Parken, men derimod hele processen med fællesskab og samskabelse på tværs af matrikler og grupper af beboere, pårørende, aktivitetsbrugere og personalet.

Hun fortæller også, at den sammenhængende ressource af mennesker anvendes bevidst i den rehabiliterende tankegang. Det er indsatsens kernefokus – og beskrives som ressourcecirklen. Der arbejdes med at der er brug for alle uanset funktionsniveau og interesser. Lysten driver værket og fremmes i det stimulerende miljø . Inspiration til ændring af udearealerne på Plejehjemmet er koblet til filosofien ”The Eden Alternative” - hvor beboernes livskvalitet understøttes i samspil med omgivelserne med en grundtanke om, at naturbaserede aktiviteter, udflugter og tilknytning til mennesker, dyr og natur har en positiv betydning for beboernes mentale og fysiske sundhed.

Lise Nevstrup Andersen og Gunner Gamborg

Ergoterapeut Lise Nevstrup Andersen viste formandskabet rundt.

Klik for flere billeder fra besøget

Mere om emnet

Nyheder

21. november 2018
21. november 2018
19. november 2018