Hjem > Aktuelt > Nyheder > KAMPAGNE: Pust liv i din hverdag

KAMPAGNE: Pust liv i din hverdag

19. september 2016
Fra mandag 19. september og to uger frem sætter Lungeforeningen og Sundhedsstyrelsen gang i den landsdækkende informationskampagne ”Pust liv i din hverdag”, der har til formål at gøre opmærksom på sygdommen KOL. Ergoterapifagligt Selskab for Lungerehabilitering har i den forbindelse udviklet en pjece om energibesparende arbejdsmetoder.
KOL
Illustration: Per Diemer

I dag regner man med, at op mod 320.000 mennesker har KOL, men halvdelen ved det ikke - måske fordi de overser symptomerne. Det er vigtigt at finde sygdommen så tidligt som muligt, så den kan bremses, inden den udvikler sig mere og nedsætter både livskvalitet og levealder.

Kampagnen ”Pust liv i din hverdag” handler om at finde KOL i tide. Det handler om at redde livskvalitet og leveår. Og om at have energi til at holde fast i en aktiv hverdag.

- Man må forstå den enkeltes ressourcer og livsværdier. Patienter, som i forvejen har aktive motionsvaner, har ikke det samme behov som patienter, som ikke har de samme vaner. Man skal huske at ændrede vaner og livsstil kræver en radikal omorganisering og prioritering. Så er det lige præcis dér; i hverdagen, vi skal sætte ind. Borgere med KOL ved alt om nødvendigheden af effektivitet og energibesparende principper. De skal spare på energien hele tiden, og derfor skal de have hjælp til at "work smarter", så de har overskud til fysisk træning, som forbedrer deres sundhedstilstand, siger Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen, der bakker op om kampagnen.

Pust liv i din hverdag – energibesparende arbejdsmetoder

Ergoterapifagligt Selskab for Lungerehabilitering har nu udarbejdet en pjece om energibesparende arbejdsmetoder, som Etf blandt vil sørge for at distribuere til kommunerne.

- Det er et solidt og gennemarbejdet produkt, som EFS Lungerehabilitering har stået i spidsen for. Pjecen er ikke bare informativ, men også med en borgervinkel der gør den til et reelt redskab for borgere, der har behov for at arbejde med energibesparende metoder, siger Tina Nør Langager.

Læs mere om kampagnen på Lungeforeningens side pustliv.dk, hvor du også kan se Thomas, Poul og Pernille fortælle om livet med KOL, og hvad det har betydet for dem at blive diagnosticeret.