Hjem > Aktuelt > Nyheder > Jeg er blevet gladere for Danmark efter Folkemødet

Jeg er blevet gladere for Danmark efter Folkemødet

19. juni 2018
Lisbeth Jensen er en af de 30 ergoterapeuter, som Etf havde med en bus tur-retur til Folkemødet 2018. Hun havde aldrig været til mødet før, men det var en stor oplevelse for hende at se, hvordan borgere og beslutningstagere kan samles om at gøre Danmark til et bedre sted.
FM18-medlemsbussen
- - Det er jo dejlig nemt, når foreningen har arrangeret, at man bare sætter sig ind i en bus. Samtidig har jeg i år fået lyst til at deltage, fordi jeg er blevet mere politisk tændt efter overenskomstforhandlingerne, siger Lisbeth Jensen.

Tekst og foto: Clara Leck Bachmann

Lisbeth Jensen forventede at få én på opleveren, da hun steg på ETF’s medlemsbus til folkemødet på Bornholm. Og det fik hun. Hendes første folkemøde bød på alt fra samtaleterapi med Svend Brinkmann og faglige debatter om udsatte unge og somatiske sygdomme, til landskamp på storskærm.

- Det er jo dejlig nemt, når foreningen har arrangeret, at man bare sætter sig ind i en bus. Samtidig har jeg i år fået lyst til at deltage, fordi jeg er blevet mere politisk tændt efter overenskomstforhandlingerne, fortæller ergoterapeut Lisbeth Jensen, der arbejder som bostøtte i socialafdelingen i Silkeborg Kommune.

Fra debat til debat

Lisbeth Jensen står af bussen i Allinge lørdag formiddag sammen med sine veninder Bodil Fauerskov og Freja Kønig og går direkte ned for at høre Svend Brinkmann på Politikens scene. På vejen derned støder hun på en gammel kollega fra Silkeborg, og det er ren gensynsglæde.

Lisbeth Jensen og Bodil Fauerskov er også gamle kollegaer – partners in crime, som de selv siger. Og Freja Kønig og Bodil Fauerskov kender hinanden fra Selskabet for Psykiatri og Psykosocial Rehabilitering, hvor de begge sidder i bestyrelsen.

Efter en folkelig terapisession med Svend Brinkmann, et hurtigt skift til sommertøj og en rutineret indsmøring i solcreme, går de tre ergoterapeuter mod stranden, hvor Ergoterapeutforeningen står klar med frokost.

- Det er fint, at man lige kan få en sandwich ved vandet, og så er det jo oplagt at tage til ergoterapeuternes debat bagefter, siger Lisbeth Jensen og hentyder til en debat, som Ergoterapeutforeningen holder 20 meter fra sandwichstanden i samarbejde med Danske Fysioterapeuter og Dansk Kiropraktor Forening.

Debatten handler om, hvordan man fastholder mennesker med muskel-skelet-lidelser på arbejdsmarkedet.

- Vi har snakket om, at selvom debatten er i en somatisk sammenhæng, så kunne det ligeså godt være en borger med en psykiatrisk diagnose, som fik rygproblemer, hvilket gør det relevant for os, der arbejder i psykiatrien. Og Tina (Nør Langager, red) klarede det rigtig godt. Hun understregede, hvor vigtigt det er med forebyggende arbejde, da borgeren ellers kun vil få det værre, og det er jeg helt enig i, siger Lisbeth Jensen.

 Clara Leck Bachmann

 

Smukfest uden musik

Om aftenen finder et par af veninderne et telt, hvor VM-fodboldkampen mellem Danmark og Peru bliver vist på storskærm, og så får de lidt at spise, før turen går tilbage til Jylland.

Lisbeth Jensens mål med folkemødet var traske rundt og opleve de debatter, hun nu kom forbi. Hun vil hellere bare opleve stemningen i stedet for på forhånd at lægge et stramt program med debatter, hun skal nå, i de 11 timer, hun har på Bornholm.

- Her det første år vil jeg bare finde ud af, hvordan det er. Hvis jeg så til næste år får mulighed for at tage af sted igen, kan jeg gøre det lidt mere målrettet. Her er en rigtig god stemning, masser af mennesker, og alle er søde og ordentlige, siger hun.

Det gør stort indtryk på hende, at det i Danmark er muligt at holde sådan et møde for folket:

- Det har været en helt fantastisk oplevelse at være til folkemøde. Det er lidt ligesom Smukfest, bare uden musik. Det er utroligt, at vi kan holde sådan et arrangement i Danmark, at man kan stå mellem beslutningstagere og blive lyttet til som borger. Jeg er blevet endnu gladere for Danmark, efter jeg har været på folkemøde, siger Lisbeth Jensen.

 

Lisbeth Jensens tidslinje:

11.00-12.00: Folketerapi med Svend Brinkmann: Svend Brinkmann var på scenen til en times såkaldt folketerapi hos Politiken, hvor enhver kunne stille personlige spørgsmål og få professorens svar.

- Der var alle mulige forskellige problemstillinger, bl.a. hvor stor betydning det har at være gældfri. Det er noget, jeg kan genkende fra mit arbejde, hvor borgerne ofte har det svært med at være økonomisk bundet, siger Lisbeth Jensen.

13.30-15.00: Borgerrejsen – fra rygproblemer til førtidspension: Ergoterapeutforeningen, Danske Fysioterapeuter og Dansk Kiropraktor Forening debatterede, hvordan man sikrer, at borgere med muskel-skelet-lidelser forbliver på arbejdsmarkedet.

- Det var et rigtig godt planlagt arrangement, hvor forskellige instanser kom og fortalte om problematikken fra deres synsvinkel, siger Lisbeth Jensen.

15.00-16.00: Hvordan går det socialt udsatte børn og unge senere i livet? Danmarks Statistik debatterede på baggrund af forskning, hvordan de børn og unge, som for 20-25 år siden fik en forebyggende foranstaltning eller blev anbragt uden for hjemmet, klarer sig i dag i forhold til andre i samme aldersgruppe.

- Det var et godt set-up, og et emne, som er meget relevant for os, der arbejder i psykiatrien. Det er tankevækkende, at vi i en periode på 30 år ikke har fået rykket på den sociale arv, siger Lisbeth Jensen.

16.30-17.30: Når fagprofessionelle samskaber: Muligheder og dilemmaer? Roskilde Universitet stod bag en debat om, hvad det kræver at have samskabelse på tværs af faggrupper og mellem faggrupper og borgere, pårørende, foreninger, frivillige og erhvervsliv.

- De talte om, hvordan vi bryder siloerne ned og arbejder på tværs, og det er et tema, der optager mig meget, da jeg selv gør meget ud af at holde møder med alle de faggrupper, som en borger er i berøring med, så vi kan lægge en fælles slagplan, siger Lisbeth Jensen.

18.00-20.00: Syng, spis og se bold – landskamp på storskærm: Højskolerne inviterede til fællessang, fællesspisning og landskamp, med målet om at bringe Danmark tættere sammen.

- Det var hyggeligt, jeg fik diskuteret fodbold med nogle af dem, vi sad ved siden af, og vi fik lidt at spise, siger Lisbeth Jensen.