Hjem > Aktuelt > Nyheder > Har du penge til gode hos din arbejdsgiver?

Har du penge til gode hos din arbejdsgiver?

26. oktober 2014
Kun halvdelen af lønmodtagerne tjekker hver gang deres lønseddel for at se, om de har fået, hvad de skulle. Særligt slemt ser det ud blandt unge. Kun hver tredje 15-29 årige tjekker hver gang, om tallene er rigtige, viser en ny Gallupundersøgelse.
Foto: Colourbox

Måske har du penge til gode hos din arbejdsgiver. Måske mangler der en indbetaling til pension eller ferie. Under alle omstændigheder er det vigtigt at tjekke din lønseddel hver gang. Derfor sætter LO og FTF igen i år fokus på lønsedlerne, med et landsdækkende løntjek.

For det ser stadig ikke helt godt ud med lønmodtagernes tjek af lønsedlen. Helt præcist tjekker kun 46 pct. af de adspurgte lønmodtagere deres lønseddel hver gang. Dog er det kun 36 pct. af de unge mellem 15 og 29 år, der gør sig ulejligheden. Det viser en ny Gallupundersøgelse, der vækker bekymring i fagbevægelsen.

Hver anden finder fejl

Undersøgelsen viser samtidig, at halvdelen (51 pct.) af de adspurgte på et eller andet tidspunkt har fundet fejl i deres lønseddel. Det tilsvarende tal for de unge er på 55 procent. Der kan være tale om manglende udbetaling af tillæg, feriepenge eller pension, utilstrækkelig overtidsbetaling eller forkert indplacering efter endt efteruddannelse. Ofte er der tale om småbeløb, der i løbet af nogle år kan vokse til en mindre formue for den enkelte. Men heldigvis løses de fleste problemer i god ro og orden på arbejdspladsen.

Det er både i arbejdsgivers og lønmodtagers interesse, at der bliver udbetalt løn, tillæg, pension og feriepenge, som aftalt, mener formand i FTF, Bente Sorgenfrey.

- Løn og pension skal man jo leve af nu og i fremtiden, så det er afgørende for den enkelte, men også i arbejdsgivernes interesse, at der er orden i sagerne. Naturligvis skal lønmodtageren også tjekke, at alt er, som det skal være, og det hjælper fagforeninger og tillidsrepræsentanterne meget gerne med,  siger Bente Sorgenfrey. 

Fælles LO/FTF Løntjek

LO, FTF og de to hovedorganisationers medlemsorganisationer kører de næste uger Løntjek over hele landet. Kampagnen er en del af LO og FTF’s fælles OK-indsats, der har som mål at fortælle, hvorfor det er vigtigt at være medlem af en fagforening og at have en overenskomst. Over hele landet tager LO og FTF-fagforeninger på fælles Løntjek på arbejdspladser, fagforeninger holder længe åbent, og der vil være aktiviteter på gader og stræder.

Læs mere om kampagnen på ErDuOK.dk, facebook.com/erduok, lo.dk og ftf.dk.

Læs notat om undersøgelsen

Tjek din lønseddel - få hjælp her