Hjem > Aktuelt > Nyheder > Hæder til det socialpsykiatriske botilbud Tangkær

Hæder til det socialpsykiatriske botilbud Tangkær

23. januar 2017
Det socialpsykiatriske botilbud Tangkær, der ligger i Ørsted på Djursland, blev de første modtagere af Kommunal Sundheds initiativpris, Den Gyldne Tråd, for deres projekt Sundhedstjek.
pris
- Det er selvfølgelig en rigtig stor ære for os. Sundhedstjek handler ikke bare om lige adgang til sundhed, men at der skal være lige udbytte af sundhed. Prisen er et kæmpe skulderklap til alle de medarbejdere, der har været med, siger Lars Bording, der er ergoterapeut og leder på Tangkær og som her netop har modtaget prisen.

Af Lasse Ægidius Qvist

Der var hæder at hente for det socialpsykiatriske botilbud Tangkær på KL’s sundhedskonference. Her modtog de nemlig den nyligt indstiftede initiativpris Den Gyldne Tråd, der belønner de gode idéer i det nære sundhedsvæsen.

- Det er selvfølgelig en rigtig stor ære for os. Sundhedstjek handler ikke bare om lige adgang til sundhed, men at der skal være lige udbytte af sundhed. Prisen er et kæmpe skulderklap til alle de medarbejdere, der har været med, siger Lars Bording, der er ergoterapeut og leder på Tangkær.

De modtager prisen for projektet Sundhedstjek, der er en koordinerende indsats mellem praktiserende læge, lokalpsykiatrien og andre relevante fagpersoner. Målet er at give borgerne mere medbestemmelse og indflydelse, nedbringe medicinforbruget og højne borgernes livskvalitet.

- Det udspringer jo af nogle lidt dystre tal, der viser, at der findes en overdødelighed i psykiatrien, at der er flere borgere med somatiske lidelser, og at flere af dem er livsstilsbetingede. Det tænkte vi, at vi ville prøve at gøre noget ved, siger Lars Bording.

Løsningen er enkel

Sundhedstjek var oprindeligt et toårigt projekt, men allerede efter det første år kunne de se, at det ville blive en succes, og valgte derfor at implementere det fuldt. Og det har man altså bidt mærke i ved Kommunal Sundhed.

Det var Thomas Adelskov, der er borgermester i Odsherred Kommune og formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg, der overrakte prisen på konferencen. Han havde følgende at sige om projektet.

- Løsningen er ganske enkel. På dette botilbud besluttede de sig for i dialog med psykiater og egen læge forsøgsvis at tilbyde borgerne samme helbredsundersøgelser, som mennesker med kroniske lidelser får. Og det har faktisk gjort en verden til forskel. Der er ikke tale om raketteknologi, men helt almindelig klog tænkning og forebyggende indsats.

Lars Bording er glad for hæderen, og håber, at det kan bidrage til projektets udbredelse. Han understreger, at alle interesserede er velkomne til at kontakte ham for info.