Hjem > Aktuelt > Nyheder > Frit valg på genoptræningsområdet

Frit valg på genoptræningsområdet

25. maj 2018
Fra den 1. juli får patienter ret til at vælge genoptræning hos en privat leverandør, hvis deres kommune ikke kan tilbyde genoptræning inden for syv dage efter udskrivning fra sygehuset. Det har et flertal i Folketinget vedtaget.

- Det er godt, at der er kommet politisk fokus på genoptræningsindsatsen med en egentlig genoptræningsgaranti. En hurtig genoptræning er jo forudsætningen for, at borgerne hurtigt kan vende tilbage til deres normale liv efter eksempelvis en ulykke eller sygdom. Men genoptræning efter en hospitalsindlæggelse kræver ofte, at der er en tværfaglig indsats og et tæt samarbejde med kommunens øvrige tilbud som hjemmepleje, praktisk hjælp og hjælpemidler, siger Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen.

At kommunerne på grund af ventetidsgarantien vil gøre alt for at genoptræne de patienter, der er blevet udskrevet fra sygehusene inden de syv dage, er positivt, men må ikke medføre lavere kvalitet.

- Jeg kan frygte, at det kan føre til, at genoptræningsforløbene bliver gjort kortere og at de ældre borgere, der bor hjemme og som har brug for vedligeholdelsestræning og rehabilitering efter servicelovens bestemmelser, bliver nedprioriteret. Det vil være en meget uheldig effekt, som også kan føre til et øget antal indlæggelser af ældre medborgere på sygehusene, siger Tina Nør Langager.

Ergoterapeutforeningen vil følge udviklingen tæt og hører gerne fra medlemmerne om, hvordan de oplever, at loven implementeres. Formanden for Kommunernes Landsforening Jacob Bundsgaard har allerede konstateret i medierne, at det er urealistisk, at kommunerne skulle kunne nå at være klar den 1. juli.

- Vi frygter, at genoptræningsenhederne bliver bedt om at løbe stærkere, sænke kvaliteten og forkorte genoptræningsforløbene i stedet for, at der tilføres flere ressourcer til området. Det er ikke rimeligt for hverken borgere eller ergoterapeuternes faglige arbejde og arbejdsmiljø, siger Tina Nør Langager.

Alle skal have det rette tilbud

Den nye mulighed med frit valg stiller store krav til de genoptræningsplaner, der udarbejdes på sygehusene. I dag får mange patienter en genoptræningsplan med fra sygehuset, som ikke er detaljeret, og hvor det ikke præcist fremgår, hvilken genoptræning, der er behov for. Det er et stort problem, som bliver endnu større i et system baseret på private leverandører.

- Hvis patienter i dag bliver udskrevet med unøjagtige genoptræningsplaner, har kommunerne terapeuter ansat, som kan opfange de egentlige genoptræningsbehov og foretage den rette genoptræning. Det er ikke muligt på samme måde hos de private leverandører. Hvis de identificerer et behov, der ikke er præcist beskrevet i genoptræningsplanen, vil der skulle forhandles med kommunen om, hvorvidt den ekstra genoptræning skal udføres. Og patienten har svært ved selv at komme med indsigelser til genoptræningen, fordi vedkommende ofte ikke ved, hvad der er brug for, siger Tina Nør Langager.

Hun peger på, at det er vigtigt for borgerens genoptræning, at de private leverandører kan tilbyde ergoterapi.

- Derfor er det afgørende, at ergoterapeuter får samme mulighed som eksempelvis fysioterapeuter til at nedsætte sig med sin egen praksis med et ydernummer, det vil sige via en økonomisk samarbejdsaftale med det offentlige, siger Tina Nør Langager.