Hjem > Aktuelt > Nyheder > Ergoterapeutstuderende deltog i Marselisløbet med ældre i kørestol

Ergoterapeutstuderende deltog i Marselisløbet med ældre i kørestol

2. september 2018
10 ergoterapeutstuderende fra VIA i Aarhus havde lørdag arrangeret, at 13 ældre i kørestol fra lokale plejehjem blev skubbet af ergoerne til Marselisløbets 6 km walk. I alt 58 ergoterapeuter deltog i løbet.
Studerende fra VIA i Aarhus stod bag initiativet til at 58 ergoterapeuter deltog i Marselisløbets 6 km walk med ældre borgere i kørestol. Foto: Jesper Voldgaard

Af Clara Leck Bachmann

89-årige Philip Lervig har sin hvide iPhone i hænderne for at tage de sidste billeder, idet han nærmer sig målstregen sammen med fire ergoterapeutstuderende til Marselisløbet 2018 i Aarhus. Publikum hujer. Han har taget så mange billeder undervejs på turen – af broer, brudepar og borge – at han kommer i mål som en af de sidste. Men det gør ikke noget.

- Det har været sådan en dejlig tur, siger en glad Philip Lervig med wienerbrød i mundvigene, da han atter sidder i de ergoterapeutstuderendes telt efter gåturens afslutning.

Han er en af de i alt 13 ældre i kørestol, som en gruppe ergoterapeutstuderende har inviteret til at deltage til Marselisløbets 6 km walk i Aarhus. De 10 studerende har som valgfag på ergoterapeutuddannelsen på VIA i Aarhus skullet stå for planlægningen af arrangementet. Udover de ældre, har de også samlet 48 ergoterapeuter og ergoterapeutstuderende som frivillige til løbet.

- Det har været et stort arbejde. Vi har fundet sponsorater, skaffet telt, løbenumre, T-shirts og stået for kontakt til både de deltagende ergoterapeuter og de ældre. Og så har vi lavet diplomer til de ældre, som de kan hænge op når de kommer hjem, fortæller Denice Christiansen-Jensen, der er en af de 10 studerende, der har arrangeret løbet.

Valgfaget har kørt i nogle år, men for første gang har det ikke været et problem at finde frivillige ergoterapeuter – tværtimod.

- Vi har haft utroligt mange studerende, der ville være med. Jeg tror også vi har været gode til at lokke deltagere til. Vi holdt en konkurrence på studiet, hvor den klasse med flest deltagende vandt en kage fra kantinen, fortæller ergoterapeutstuderende Nanna Bjørn Nielsen, der også står for arrangementet i år.

Kunne ruten i forvejen

Selvom Marselisløbet har et hav af deltagere – både rutinerede løbere, børnefamilier, ældre og handicappede – er de grønne ergoterapeutjakker ikke svære at spotte i mængden. Philip Lervig har i dagens anledning taget sin hvide cykelhjelm på, som han plejer at bruge, når han cykler på sin trehjulede elcykel.

- Det er så man kan kende mig i mængden, siger han med et glimt i øjet.

Philip Lervig cykler til dagligt mange ture. Han kender derfor også ruten til Marselisløbet lidt i forvejen, fordi han var kørt den på cykel. Hvis det stod til ham, havde han da også kørt ruten på sin trehjulede elcykel i stedet for at blive skubbet i sin kørestol. Men den gik ikke, så han måtte finde kørestolen frem fra gemmerne.

- Jeg bruger næsten aldrig min kørestol, den står bare ovre i et hjørne. Hjulene var også flade, så den måtte repareres før løbet. Til dagligt bruger jeg rollator, fortæller Philip Lervig.

Annemette Lyngaa er en af de frivillige ergoterapeutstuderende, der har skubbet Philip Lervig gennem ruten. Hun meldte sig til arrangementet for at møde nye mennesker.

- Jeg tænkte, at det lød hyggeligt, og at det var en mulighed for at komme i snak med nogle borgere og lære nogle nye mennesker fra studiet at kende, siger hun.

Det var ergoterapeuten Heidi fra plejehjemmet Ceres Huset, hvor Philip Lervig bor, der foreslog ham at deltage i løbet. Det er første gang, at han deltager. Men han har allerede lovet, at han vil deltage igen næste år.