Hjem > Aktuelt > Nyheder > Ergoterapeut med i regeringens sundhedsstrategi

Ergoterapeut med i regeringens sundhedsstrategi

4. februar 2015
Regeringen ønsker med den nye sundhedsstrategi ”Jo før – jo bedre” at øge indsatsen for mennesker med kroniske lidelser. Leder og ergoterapeut Lene Lange skal være med til at levere input til den nye strategi
- Udpegelsen af Lene Lange er en anerkendelse af vores fag. Vi glæder os over at sidde med til bords og være en part i at udvikle de kommende års sundhedspolitik, udtaler Gunner Gamborg i forbindelse med udpegelsen af Lene Lange. Foto: Heidi Lundsgaard

Af Per Bøjgaard Sørensen

Ergoterapeut Lene Lange er netop blevet udpeget til at deltage i en følgegruppe, der skal hjælpe med at udvikle regeringens nye sundhedsstrategi ’Jo før – Jo bedre’. Hun ser frem til levere ergoterapeuternes stemme i strategien, der skal styrke indsatsen for mennesker med kronisk sygdom.

- Det er en kæmpe ære for mig at være med. Og det er stort, at jeg som repræsentant for ergoterapeuterne er blevet budt ind til en så spændende og vigtig opgave og skal komme med forslag til, hvordan danskere med kroniske lidelser kan bevare livskvalitet i et aktivt liv, siger Lene Lange, leder af Livsstilscentret og Terapiafdelingen ved Hospitalsenheden i Horsens.

Sundhedsinitiativet ’Jo før – Jo bedre’ er sat i gang af Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, fordi man ønsker at løfte behandlingen for det stadig større antal danskere, der får kroniske sygdomme. Målet er at sygdommene bliver opdaget så tidligt som muligt, og initiativerne i sundhedsstrategien skal desuden medvirke til at bekæmpe uligheden i sundhed.

For at det skal blive til virkelighed, vil Lene Lange i følgegruppen sætte fokus på ergoterapiens TRIV-faktorer, som står for: Tilgængelighed, Relationer og roller, Interesser samt Vaner og vilje.

- Når vi skal behandle mennesker med kronisk lidelse, handler det ikke kun om, at de for eksempel holder op med at ryge. TRIV-faktorerne skal skabe opmærksomhed på, at de sygdomsramtes relationer er vigtige. Vi skal som ergoterapeuter blandt andet hjælpe med at understøtte patienternes vilje, så de bedst muligt kan holde fast i, hvad der er betydningsfuldt for dem i dagligdagen, siger Lene Lange.

Formand i ergoterapeutforeningen, Gunner Gamborg, glæder sig over, at Lene Lange har fået én af de 21 pladser i regeringens følgegruppe. Hovedpointen med sundhedsinitiativet er, at mennesker med kronisk sygdom skal leve er mere aktivt hverdagsliv uden unødvendige sygehusbesøg. Netop derfor mener Gunner Gamborg, at ergoterapien i den grad har sin berettigelse i følgegruppen.

- Udpegelsen af Lene Lange er en anerkendelse af vores fag. Vi glæder os over at sidde med til bords og være en part i at udvikle de kommende års sundhedspolitik. Ergoterapien har altid haft stor fokus på den enkeltes ressourcer, og jeg er sikker på, at Lene Lange kan bidrage med at skabe rammerne for, at den kronisk syge får den rigtige behandling og rehabilitering i fremtidens sundhedsstrategi, siger Gunner Gamborg.

Den samlede økonomiske ramme for initiativerne er cirka 1,5 milliarder kroner for årene 2015-2018.

Læs artikler om TRIV-faktorer