Hjem > Aktuelt > Nyheder > Ergo22: Opfinder får Ropox-prisen

Ergo22: Opfinder får Ropox-prisen

1. juni 2022
Inge Steen Pedersen, der er blevet kendt for sine nyttige opfindelser som tube- og penisholder til patienter, får Ropox-prisen.
Foto: Thomas Evaldsen

 

”Med sin sundhedsprofessionelle ildsjæl praktiserer hun de ergoterapeutiske kerneydelser med en enestående innovativ og kreativ tilgang. (…) Inge Steen Pedersen har altid øje for patientens aktive hverdagsliv og evner gennem patientperspektivet at udvikle løsninger og småhjælpemidler, der øger patientens selvhjulpenhed og livskvalitet.”

Sådan lyder det blandt andet i kollegaernes indstilling af ergoterapeut og opfinder Inge Steen Pedersen, som på Ergo22-konferencen den 1. juni modtog Ropox-prisen.

Selv siger en beæret Inge Steen Pedersen:

- Det er helt vildt, det gør mig rigtig glad, at kollegaerne har sendt det ind. Jeg har slet ikke mærket, at der var noget under opsejling i huset, selv om den slags normalt ikke rigtig kan holdes skjult, så det kom virkelig som en overraskelse.

”Huset” er Rigshospitalet, og kollegaerne er Ergoterapeutgruppen på Afdeling for Rygmarvsskader, hvor Inge Steen Pedersen arbejder – og opfinder. For det er netop hendes evne til at opfinde og kreere små hjælpemidler til patienterne, der har gjort hende lettere berømt.

I 2020 skrev fagbladet Ergoterapeuten i artiklen ”Opfinder” om hendes tubeholder, der hjælper patienter med nedsat håndfunktion til at holde og trykke på en klyx. Holderen opstod som resultat af en konkret problemstilling i praksis, og Inge Steen sendte den på opfordring fra en kollega ind til en idékonkurrence for sundhedsprofessionelle i Region Hovedstaden – og her kom hun i finalen sammen med seks andre. Hun vandt ikke finalen, men Inge Steen Pedersens identitet som opfinder blev slået fast, og arbejdet med tubeholderen fortsatte.

Holderen er nu sat i produktion på den måde, at et firma leverer den på efterspørgsel.

Siden er blandt andet penisholderen kommet til, og den skabte stor interesse, fortæller dagens prisvinder med et smil:

-  TV2 Lorry kom forbi for at fortælle historien om min penisholder, for sådan én havde de aldrig hørt om før, og de havde måske heller ikke fantasi til at forestille sig, hvordan sådan en så ud. Det var sjovt, men historien var i virkeligheden bare, at der var en patient, som havde meget dårlig funktion i begge hænder, og som selv skulle kunne sætte kateter op, og så fandt jeg på en holder, der kunne hjælpe ham.

Og man skal ikke tage fejl. Inge Steen Pedersens fokus ér patienterne.

- Når jeg ser nogle sidde og bøvle med noget bestik eller deres telefon, så går jeg lige over og snakker med dem, og så finder vi tit en løsning, der kan gøre det lettere for dem for eksempel at spise selv eller bruge telefonen, fortæller hun og tilføjer:

- Min virkelige drivkraft er det samarbejde, jeg har med patienterne, for det giver mig den læring, jeg synes er så spændende. Og samtidig er det vigtigste selvfølgelig den betydning det har for dem. Når de kommer her og måske er næsten helt lamme i hænderne, er de SÅ frustrerede over ikke at kunne noget som helst. Bare det at se, hvor stor betydning det så har, at de får et lille hjælpemiddel der gør, at de igen selv kan bruge deres mobiltelefon frem for at være afhængige af, at personalet skal holde den for dem. Det er meget motiverende.

Ofte er det også patienter eller kollegaer, der kommer til hende, fordi de har hørt, hvad hun kan.

- Jeg har for eksempel lige haft en patient, der gerne ville kunne hjælpe i køkkenet, og der skulle faktisk ikke ret meget til for, at det kunne lade sig gøre, men det gjorde en kæmpe forskel for ham, og det betyder jo samtidig, at der sker fremgang, når man bruger de her tilpassede hjælpemidler, fortæller Inge Steen Pedersen.

Nu har hun fået en pris for det, hun kan, og selv om det er et par dage siden, hun selv blev overrasket, er hun stadig beæret:

- Det betyder rigtig meget for mig. Det er en kæmpe glæde, at mine kollegaer virkelig anerkender det, jeg laver - at de ikke bare tænker: Nå, Inge er lige i værkstedet for at lave nogle af sine små dimser. Men at de kan se den forskel, opfindelserne faktisk gør for patienterne. Det gør mig glad.

Ropox-prisen

  • Prisen er på 25.000 kr. kan ikke søges, men enhver ergoterapeut eller gruppe af ergoterapeuter kan indstille en ergoterapeutkollega, som gennem en speciel indsats for ergoterapifaget har gjort sig fortjent til en pris.
  • Læs mere om ROPOX-prisen
  • Læs mere om ROPOX

Læs også