Hjem > Aktuelt > Nyheder > Brug for massiv hjælp til det psykiatriske område

Brug for massiv hjælp til det psykiatriske område

24. januar 2018
I en fælles appel opfordrer Ergoterapeutforeningen og 32 andre organisationer Folketinget til at vedtage en ny samlet plan for psykiatrien.
Psykiatrialliancen
- Der er lige nu et massivt behov for, at vi udvikler og målretter vores indsatser, da forholdene i psykiatrien ikke er gode nok. Der er derfor brug for en ny og styrket politisk indsats, siger Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen. Foto: Colourbox

Psykiatrien i Danmark er i dag på et niveau, hvor der er behov for et massivt løft. Alt for mange borgere får ikke den behandling, de har krav på, og det er en situation, der har konsekvenser for de pårørende, psykiatribrugerne – og ikke mindst resten af samfundet.

Sådan lyder det fælles budskab, som 33 organisationer samlet i Psykiatrialliancen har sendt til de ansvarlige politikere på Christiansborg.

- Vi vil med henvendelsen råbe politikerne på Christiansborg op. For der er lige nu et massivt behov for, at vi udvikler og målretter vores indsatser, da forholdene i psykiatrien ikke er gode nok. Der er derfor brug for en ny og styrket politisk indsats, siger Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen.

Hun bakkes op af overlæge Torsten Bjørn Jacobsen, som er formand for Dansk Psykiatrisk Selskab og overlæge på Psykiatrisk Center i København samt talsperson for Psykiatrialliancen.

- På lidt mere end ti år er antallet af danskere i kontakt med psykiatrien næsten fordoblet. Det kræver selvfølgelig, at psykiatrien skal geares til det. Det er bare ikke sket. Vi skal ganske enkelt have en ny, ambitiøs plan for psykiatrien, hvor der er fokus på kvalitet, inddragelse og sammenhæng mellem de instanser, som kan gøre en forskel, siger han.

Konkret peger Psykiatrialliancen blandt andet på, at en ny samlet plan skal indeholde følgende elementer:

Forebyggelse og tidlig indsats imod psykiske lidelser

Et langt større fokus på udsatte unges mentale sundhed, mistrivsel og frafald i uddannelsessystemet. Derudover skal der større fokus på misbrugsproblemer samt virksomme tilbud i kommunerne til særligt børn og unge, som har betydelige psykiske problemstillinger, men endnu ikke er i målgruppen for sygehuspsykiatrien.

Bedre sammenhæng i indsatsen for mennesker med psykiske lidelser

Der er bl.a. behov for bedre visitation, bedre samarbejde mellem sygehuspsykiatrien og de socialpsykiatriske botilbud samt at indsatsen for mennesker med både psykiske lidelse og misbrug forbedres.

Et markant økonomisk løft og bedre styring

Der er bl.a. behov for et økonomisk løft af det samlede område, som tager hensyn til udviklingen i antallet af borgere med psykiske lidelser, til at kvaliteten skal løftes og en styring, der understøtter patient- og pårørendeinddragelse.

  • Læs Psykiatrialliancens input til en ambitiøs psykiatriplan II her (PDF)