Hjem > Aktuelt > Nyheder > Bedste bachelorprojekt: Observationsredskab til demente

Bedste bachelorprojekt: Observationsredskab til demente

2. april 2014
Ergoterapeutforeningens pris for bedste bachelorprojekt foråret 2014 er gået til tre studerende fra UC Sjælland. Sammen har de udviklet et observationsredskab, som viser plejepersonale, om demente har basis-behov, de ikke får opfyldt.
Foto: Henrik Frydkjær

Af Maj Dahl-Rasmussen, journalist

Tirsdag 1. april uddelte Ergoterapeutforeningen prisen for bedste bachelorprojekt. Prisen gik til tre nyudklækkede ergoterapeuter fra University College Sjælland, der har udviklet et redskab til plejepersonale, der arbejder med demente borgere.

- Alene det at blive indstillet til prisen er en ære i sig selv, så vi er ovenud glade for, at det blev os, siger Karen Lund, en af de tre prisvindere.

Redskab om basis-behov

Kernen i projektet er at give plejepersonale et redskab til at finde ud af, om moderat og svært demente trives. Ud fra Kitwoods definitioner af menneskers basis-behov har de udarbejdet nitten spørgsmål, som plejepersonalet udfylder ved at observere den demensramte gennem en uge. Til sammen giver observationerne et billede af, om den dementes basis-behov bliver stillet, og ud fra det kan plejepersonalet planlægge aktiviteter, så den demente trives bedre.

Ergoterapi skal oversættes

Den største udfordring, de tre bachelorer mødte i projektet, var at 'oversætte' den ergoterapeutiske forståelsesramme til plejepersonale.

- For eksempel kom det bag på os, at de opfattede 'aktiviteter' som fritidsaktiviteter, så det måtte vi rette op på undervejs, fortæller Karen Lund.

Med bachelor-prisen følger 15.000 kroner, som vinderne blandt andet vil bruge til at videreudvikle og finpudse deres redskab.

Læs projektet NORD: Neutralt Oberservations Redskab til Demente

Læs også artiklen 'Prissat' på Ergoterapeuten