Hjem > Aktuelt > Nyheder > Aftale om kommunernes økonomi indgået

Aftale om kommunernes økonomi indgået

6. september 2019
Regeringen og Kommunernes Landsforening har i dag indgået en aftale om økonomien i kommunerne for 2020. I aftalen afsættes der ekstra 1,7 milliarder kroner, som blandt andet skal dække de stigende udgifter til flere ældre og flere udsatte børn og voksne.

Derudover afskaffes det kommunale moderniserings- og effektiviseringsprogram, som hvert år fjernede 0,5 mia. kr. fra kommunernes økonomi. Ud over de ekstra 1,7 mia. kr. er regeringen og KL enige om, at der skal findes 0,5 mia. kr. ved en mere effektiv drift, som kan bruges i kommunerne på flere velfærdsmedarbejdere og øget velfærd.

- Det er positivt, at der afsættes flere penge til at dække de stigende udgifter i kommunerne, men det er ikke sådan, at aftalen med et trylleslag løser det pres som medarbejderne er underlagt ude i kommunerne, siger Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen.

Et af de områder, hvor der er et stort pres og stigende udgifter, er de udsatte voksne og unge. Med aftalen sættes der gang i et nyt samarbejde om det specialiserede socialområde med fokus på blandt andet at komme til bunds i den øgede aktivitet samt skabe bedre rammer for forebyggende indsatser.

- Jeg er godt tilfreds med, at regeringen og KL selv peger på, at der er behov for, at medarbejdernes faglighed kan sættes bedre i spil, så indsatserne bliver mere sammenhængende og sker tidligere. Men det kræver, at udvalgsarbejdet tages alvorligt, så vi får en reel forandring, hvor der lyttes mere til medarbejdernes faglighed, siger Tina Nør Langager.

Hun bakker op om regeringens og KL’s ambition om at uddanne og ansætte flere social- og sundhedsmedarbejdere.

- Det er meget vigtigt, at vi nu får taget hul på diskussionen om flere ansatte og de rette kompetencer til rette opgaver. Alt for længe har medarbejderne løbet alt for hurtigt, og vi ved, at der dagligt sker en hård prioritering. Det sker i socialpsykiatrien, det sker i arbejdet med de udsatte børn og voksne og det sker på ældreområdet, siger Tina Nør Langager.

Nyheder