Ergoterapeutforeningen udgiver otte politiske anbefalinger på hjælpemiddelområdet, som skal skabe de bedst mulige lovgivningsmæssige rammer for sagsbehandler og borger. Anbefalingerne sætter fagligheden i fokus og er inddelt i tre kategorier: struktur, regelforenkling og viden.
Regeringen har varslet, at der skal ske en forenkling af reglerne på hjælpemiddelområdet, og inden længe skal sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger forhandles og skabe en ny struktur for vores sundhedsvæsen.
Forskellige nøglespillere byder ind med deres forslag til, hvordan en forenkling skal laves. Nogle vil betegne hjælpemiddelområdet som en politisk kampplads med mange forskelligartede forslag. Eksempelvis vil Regionerne gerne overtage hjælpemiddelområdet fra kommunerne, KL ønsker at beholde området og fx tage øget ansvar for alle genbrugshjælpemidler, og i den fælles aftale på handicapområdet er det blevet besluttet at såkaldte simple hjælpemidler, skal udleveres uden forudgående visitation. Mange forskellige interessenter og patientorganisationer har også forskellige forslag til, hvordan hjælpemiddelområdet bedst kan struktureres. Ergoterapeuter er den primære faggruppe på hjælpemiddelområdet, og derfor udgiver Ergoterapeutforeningen nu politiske anbefalinger på hjælpemiddelområdet.
- Vi arbejder i en politisk virkelighed, hvor der er mange forskelligartede interesser og en stor økonomi på spil. I Ergoterapeutforeningen er vi glade for, at hjælpemiddelområdet er blevet politisk aktuelt og får politisk opmærksomhed, samtidig er vi optagede af at sikre, at nye regler på området hviler på faglige vurderinger og bliver gjort klogt, siger Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen.
I Ergoterapeutforeningen har vi det seneste år arbejdet intensivt på at påvirke de beslutningstagere og politikere, der har indflydelse på, hvordan reglerne på hjælpemiddelområdet kommer til at se ud. Dels for at komme med løsningsforslag, der sikrer den faglige fundering på området og dels også for at afværge beslutninger, som vi ikke mener er hensigtsmæssige for området.
- Derfor er vi rigtig glade for, at vi nu præsenterer et samlet udspil med Ergoterapeutforeningens politiske anbefalinger på hjælpemiddelområdet, siger Tina Nør Langager.
Praksis er forskellig fra kommune til kommune
Når man som ergoterapeut læser anbefalingerne, kan der være løsningsforslag, som man ikke kan genkende fra sin egen praksis eller egen hverdag. Derfor kan anbefalingerne blive set i et meget forskelligt lys alt efter hvilken kommune man arbejder i eller samarbejder med, og det er netop en af pointerne.
- I nogle kommuner er der fx indgået samarbejdsaftaler mellem kommune og region om ansvarsfordeling, mens andre kommuner oplever udfordringer som giver ulighed i adgangen til hjælpemidler for borgeren. En enkelt kommune kan derfor ikke afspejle virkeligheden i hele Danmark, og derfor er der netop behov for en ny samlet hjælpemiddellov, som matcher de udfordringer, der opleves på tværs i hele landet. Det er kun lovgivningen, der ligestiller borgerne, siger Tina Nør Langager.
En kraftig opfordring til politikerne: Faglighed og kvalitet i fokus
Ergoterapeutforeningens otte anbefalinger er samtidig en kraftig opfordring til politikere til at sikre fagligheden på hjælpemiddelområdet.
- Der er behov for, at politikere ser på hjælpemiddelområdet med alvor og skaber de bedst mulige rammer for sagsbehandlere og borgere. Det kræver blandt andet en samlet lovgivning på området. Vi skal for det første skabe en bedre struktur i hjælpemiddelformidlingen, for det andet skal vi rydde op i bureaukratiet. Og for det tredje skal vi sikre en faglighed både i forhold til forskning, særlig viden om særlige handicaps samt sikre, at det er de sundhedsfaglige vurderinger, som danner grundlaget i hjælpemiddelformidling uanset hvilket hjælpemiddel, der er behov for, siger Tina Nør Langager.