Yale Pharyngeal Residue Severity Rating Scale (Yale Scale-DK) giver et indblik i, hvor rester i svælget placerer sig, og i hvilken mængde til brug for Fiberoptisk evaluering af synkefunktion (FEES).

Yale Pharyngeal Residue Severity Rating Scale (Yale Scale-DK) er et scoreredskab der kan bruges ved instrumentel undersøgelse af synkefunktion til at fortælle, hvor i svælget (Vallecula residue eller Pyriform sinus residue) der er rester af sekret, mad eller væske efter synkning samt hvor store mængde rester på en skala fra 1 (Ingen) til 5 (Svær). Yale Scale-DK kan på den måde være med til at indikere graden af dysfagi, samt hvor der ses problemer i synkefasen.

Scoren benyttes i forbindelse med Fiberoptisk evaluering af synkefunktion (FEES) og Videofluoroskopi og er udviklet til stroke, men er også relevant at benytte til andre diagnosegrupper. 

Til download

Oversættelsen af Yale Scale til en dansk version er foretaget af Katje Bjerrum, ergoterapeut på sengeafsnit 5, Jesper Just Fabricius, ergoterapeut og ph.d. og Henriette Holm Stabel, ergoterapeut og ph.d. efter WHOs standard for oversættelse af undersøgelses- og screeningsredskaber med videre til forskningsmæssig brug. 

Du kan downloade den danske oversættelse af Yale Scale (DK) her. 

Referencer:
Neubauer P. Rademaker A.W. and Leder S.B. "The Yale Pharyngeal Residue Severity Raing Scale: An Anatomically Defined and Image-Based Tool" Dysphagia (2015) 30:521-528 DOI 10.1007/s00455-015-9631-4

 
Varktoejer og metoder

Værktøjer og metoder
 

Brug for hjælp?

Skriv mail til faglig afdeling:

[email protected]