Fiberoptic endoscopic Dysphagia Severity Scale (FEDSS-DK) kan bruges til instrumentel undersøgelse af synkefunktion.

Fiberoptic endoscopic Dysphagia Severity Scale (FEDSS-DK) er udviklet til at give et indblik i, hvordan en person med akut stroke synker en given konsistens af mad og væske ved en instrumentel undersøgelse af synkefunktionen 

FEDSS-DK i praksis

Redskabet består af en 6-trinsskala, hvoraf scoren 6 er ”intet oral indtag” og scoren 1 er ”mad med blød konsistens og væsker”. 

Scoren benyttes i forbindelse med Fiberoptisk evaluering af synkefunktion (FEES) og giver en indikation af, hvilken form for ernæring og/eller kost-konsistens, der kan anbefales til den enkelte person.

Til download

Oversættelsen af FEDSS til en dansk version er foretaget af Katje Bjerrum, ergoterapeut på sengeafsnit 5, Jesper Just Fabricius, ergoterapeut og ph.d. og Henriette Holm Stabel, ergoterapeut og ph.d. efter WHOs standard for oversættelse af undersøgelses- og screeningsredskaber med videre til forskningsmæssig brug. 

Du kan downloade den danske oversættelse af Fiberoptic endoscopic Dysphagia Severity Scale (FEDSS-DK) her.
 
Referencer:
Warnecke, T. et al. "fiberoptic Endoscopic Dysphagia Severity Scale Predicts Outcome after Acute Stroke" Cerebrovasc Dis 2009;28:283-289 DOI: 10.1159/000228711

Varktoejer og metoder

Værktøjer og metoder
 

Brug for hjælp?

Skriv mail til faglig afdeling:

[email protected]