Interview med regionsformand i Midt-Nord, Maj Britt Middelhede Olsen om aktuelle udfordringer i det danske sundhedsvæsen og ergoterapeuter som en del af løsningen.
Hvad er det for en udfordring, vi som ergoterapeuter og som sundhedsvæsen står overfor lige nu?
Generelt er den store udfordring, at der mangler personale. Arbejdsgivere er så pressede på at finde hænder, så de forsøger at finde personale med den brede pensel. Det betyder fx, at der slås ergoterapeutstillinger op, som ikke er de typiske job, vi plejer at se. Der søges ergoterapeuter til mere tværfaglige opgaver og nogle steder som substitut for fx sygeplejersker eller SOSU-assistenter.
Hvordan oplever du som regionsformand i Region Midt-Nord, at medlemmerne bliver udfordret på deres faglighed?
På særligt de specialiserede områder som socialpsykiatri- og handicapområdet har det været et emne i flere år. Man vil gerne arbejde tværfaglig og ansætter derfor ergoterapeuter, men man får ikke talt sammen om, hvilke kompetencer ergoterapeuten kommer med, og hvilke opgaver der vil give mening at ergoterapeuter løser. Det fører nogle steder til stor utilfredshed hos medarbejderne og nedsat trivsel.
Det spreder sig nu til andre områder både regionalt og kommunalt netop på grund af mangel på fx sygeplejersker og SOSU’er. Da personalemanglen nogle steder er meget akut, er der ikke tid til at få talt om, hvilke opgaver der vil give mening at en ”ny” faggruppe kan løse.
Medlemmerne henvender sig til mig, fordi de bliver sat til opgaver, de ikke føler sig uddannet til at varetage. Andre henvender sig, fordi det er problematisk, at deres leder ikke har kendskab til ergoterapi, og hvad faget kan bidrage med.
Skal ergoterapeuter løse andre eller nye opgaver? Og hvordan gør de det fagligt bedst?
Det er en stor mulighed for ergoterapeuter for at få foden indenfor på nye områder. Mange af de ”nye” opgaver ligger tæt op ad den ergoterapeutiske faglighed. Nogle ergoterapeuter er nervøse for at skulle løse ”plejeopgaver”, men jeg mener godt, vi kan se lidt bredere på plejebegrebet, fordi mange af de opgaver jo er daglige aktiviteter for den enkelte borger.
Det er bare vigtigt, at den enkelte borger kan deltage aktivt i sin hverdag, og at vores indsats har et rehabiliterende formål. Vi skal ikke være substitut for andre faggrupper, men byde ind med vores kernefaglighed til gavn for borgeren.
Hvordan ser du ergoterapeuter som en del af løsningen i den pressede sundhedssektor?
Vi er som ergoterapeuter dygtige til at se på det hele menneske og arbejde tværfagligt. Derfor er vi oplagt en del af løsningen. Der er et stort potentiale i at øge den rehabiliterende indsats både regionalt og kommunalt, og vi skal være gode til at få den fortælling ud. Det kommer både borgeren og samfundet til gode.
Hvordan arbejder du konkret med støtte medlemmerne gennem dit politiske arbejde?
Jeg opsøger ledere og politikere for at få en dialog om, hvordan de kan bruge ergoterapeuter og deres faglighed klogt i opgaveløsningen. Selvfølgelig til gavn for borgeren. Udover at fortælle alt det gode vi som ergoterapeuter kan, fortæller jeg dem også, at vi ergoterapeuter også er ved at blive en mangelvare, og at de derfor er nødt til at gøre disse nye typer af stillinger attraktive for ergoterapeuter.
Jeg har løbende dialoger med medlemmer og tillidsrepræsentanter for at blive klogere på de udfordringer de står overfor, men også for at give sparring og støtte til, hvordan de selv kan gå i dialog med den lokale ledelse om en bedre løsning af opgaverne.
Jeg samarbejder tæt med tillidsrepræsentanterne, der hvor der er behov for at have en ekstra opmærksomhed. Jeg har været på flere arbejdspladsbesøg for ved selvsyn at blive klogere på de udfordringer, der kan være for de enkelte ergoterapeuter. Den viden er meget brugbar for mig i fx dialogen med ledelse og politikere.
Regionsbestyrelsen har afviklet flere virtuelle faglige arrangementer med ”brush up” på forskellige ergoterapeutiske arbejdsmetoder og teorier, som kan hjælpe med at give den enkelte ergoterapeut et fagligt sprog og stå fagligt stærkere.
Bestyrelsen har også afholdt Ergoterapiens Dag, hvor vi havde inviteret ergoterapeuter til at fortælle om, hvordan de bruger deres faglighed i en tværfaglig kontekst, på blandt andet hospitaler og bosteder. Det er vigtigt, at vi får delt de gode historier. Både med hinanden men også med beslutningstagere og ledelser.
Og så vil jeg da skynde mig at understrege, at jeg altid står til rådighed, og at man er velkommen til at kontakte mig, så vi er orienterede om, hvad er sker derude på arbejdspladserne.
Kontakt din regionsformand
Maj Britt Middelhede Olsen
[email protected]
5336 4991