Her finder du svar på de spørgsmål, som medlemmerne stillede under den virtuelle gennemgang af OK24-forliget på det kommunale område den 11. marts. Har du fortsat spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Ergoterapeutforeningen på [email protected].


Når vi forhandler alene i AC, betyder det også at det ikke har betydning for os, hvis f.eks. lærere og sygeplejersker stemmer nej?

 

Det har ikke betydning for os mht. konflikt, hvis lærer eller sygeplejersker stemmer nej - vi vil ikke være omfattet af deres evt. konflikt.

 

Hvad sker der hvis der stemmes nej til forligene?

 

Så må vi til forhandlingsbordet igen og se, om det fører nogle vegne. Og det indebærer jo risikoen for, at vi ender i en konflikt.


Hvordan er jeg omfattet af forligene, hvis jeg er terapeut i en pædagogisk institution?

 

Er du ansat som ergo- eller fysioterapeut så gælder alt det du hører her også for dig.


Rammen er 8,8%, som alle andre offentlige faggrupper – på nær de særlige faggrupper, som regeringen har tilgodeset gennem trepartsforhandlingerne (fx sygeplejerskerne). De 8,8% giver os en reallønsfremgang fra, hvor vi er nu. Men jeg har hørt, at vi ikke henter den reallønstilbagegang, som der har været i de seneste år og hvis vi skulle indhente den, ville det betyde en højere procentsats til rammen end de 8,8%. Jeg har ligeledes hørt, at det private arbejdsmarked har hentet reallønstilbagegangen i 2023 eller vil gøre det i 2024. Giver de 8,8% os både en reallønsfremgang og indhenter vi den løntilbagegang, som der har været i de seneste år?

 

Vi ser ind i en reallønsfremgang fremadrettet - men får ikke indhentet det tabte i fuldt omfang. Det antages, at ser vi OK21 og OK24 som en sammenhængende periode, så er vi måske bagud med 1% ved udgangen af OK24.

 

Hvad er forskellen på vores forlig og det forlig sygeplejersker og sosu’er har fået? Det vil der blive spurgt ind til på arbejdspladser med flere faggrupper.

 

Rammen er den samme for os og fx sygeplejersker. De midler, der har været til rådighed til organisationsforhandlinger, er udmøntet forskelligt. DSR har prioriteret nogle særlige grupper, hvor vi har prioriteret mest mulig lønforbedring til alle

 

Kan man få gennemgået tabellen omkring med de forskellige datoer for skønnet udmøntning ifølge reguleringsordning?

 

De forskellige datoer for udmøntningen af reguleringsordningen fremgår af de slides som ligger på vores OK24 side. Du anbefales at kigge i dem for en gennemgang.

 

Hvad skal der ske i samfundet for at vi ikke får de planlagte udmøntninger?

 

Udmøntningen fra reguleringsordningen afhænger af lønstigninger på det private arbejdsmarked - så tingene skal gå "baglæns" (hvad det dog gjorde i OK21-perionden, bl.a. pga. Putins invasion i Ukraine).


Hvad indebærer reguleringsordningen?

 

Reguleringsordningen sikrer, at den offentlige lønudvikling tilnærmelsesvist følger lønudviklingen på det private arbejdsmarked.

 

Betyder reguleringsordningen, at vi får en lønstigning på de 4,44 procent plus de 2,8 procent som er reguleringsordningen, eller hvem får reguleringsordningen?

 

Ja, alle får de generelle lønstigninger på samlet 4,44, samt udmøntning fra reguleringsordningen, samt de øvrige forbedringer på 2,09 (pensionsforbedringer, der delvist eller helt kan veksles til løn for den del, der overstiger 15%).


Hvad ville gevinsten være ved at komme på en fælles overenskomst? mere i løn eller?

 

Vi er ikke aftalt over på AC-overenskomsten ved OK24. Fordelen vil være, at vi bliver en del af en større flok. Vi vil stræbe efter en overgang, der sikrer en lønfremgang - men det skal forhandles ifm. tilpasning til AC-lønskalen.

 

Har AC-overenskomsten en bedre grundløn og flere løntrin siden det er et ønske?

 

AC-lønskalen har nogle andre trin - starter lavere og slutter højere - end den skala, vi følger i øjeblikket. Det vil blive en større fletteøvelse, særligt i forhold til, hvordan vores lønninger kan passe ind på AC-skalaen. Men alt dette udestår til næste OK-forhandling - vi kom ikke igennem med kravet denne gang.


Forhøjes løntillæg for anciennitet også, eller er det udelukkende grundlønnen som stiger?

 

Lønforløbene, som jo afhænger af anciennitet, er uændrede. Det er alle løndele, der reguleres - altså grundløn og tillæg, særydelser mv.

 

Udregnes tillæg i 2025 efter løn + 4% eller løn uden 4% forhøjelse?

 

Tillæg vil blive forhøjet med det 4% allerede fra i år.

  

Ledelsen på min arbejdsplads, har meddelt, at de lønstigninger, der er aftalt ved OK24, skal findes inden for eget budget, og at det kan betyde afskedigelser. Er det rigtigt?

Det er ikke korrekt. Overenskomstforbedringer kommer automatisk ud til arbejdspladserne, ligesom pengene kommer ud til kommuner og regioner som en del af økonomiaftalerne. Det er derfor, at det er finansministeren, der sætter den økonomiske ramme. Trepartsmidlerne kommer også direkte ud til regionerne og kommunerne. Så der følger finansiering med aftalerne.

Lige nu skal lønforhøjelserne indgå i de nuværende budgetter og dermed spares lokalt, hvis ikke der tilføres midler? Det kan være svært at godkende Ok24, hvis det kan betyde at man i stedet kan miste en kollega.

 

OK24-stigningerne skal ikke findes i arbejdspladsens eget budget. De øgede lønomkostninger kan aldrig være en saglig begrundelse for afsked af kolleger.

 

Når vi får lønløftet den 1/4 2024 og 2025 er det af hele lønnen inkl. tillæg eller kun af grundlønnen?

 

De aftalte stigninger beregnes af hele lønnen.


Hvad ligger atypiske stillinger under ift. stigningen af pension?

 

Ergo- og fysioterapeuter ansat i atypiske stillinger får de samme pensionsforbedringer som andre.

 

Hvornår er pensionsstigningen gældende fra?

 

Pensionsstigningen gælder fra 1.4. 25

 

Hvor meget af pensionsbidraget bliver automatisk indbetalt med lønnen? Er det det hele, eller skal vi selv sørge for at indbetale noget, så vi opnår den forhandlede opnormering på ca. 20%

 

Fra 1.4. 25 vil du få indbetalt den høje pensionsprocent. Du skal aktivt tilkendegive, at du ønsker noget eller det hele over 15% som løn

 

Hvis en terapeut med kandidatuddannelse er ansat i en basis-stilling, hvad er så den rigtige pensionsprocent?

 

Du skal være ansat som kandidat på a-skalaen for at få pensionssatsen for kandidater.


Er det så 0,53 procent af ens grundløn, vi får udbetalt?

 

Den særlige feriegodtgørelse beregnes af hele den ferieberettigede løn. Beregningsgrundlaget kan læses helt nøjagtigt i Aftale om 6. ferieuge.


Hvad sker der med vores pensionsopsparing, hvis vi vælger at udnytte hele frit valgs muligheden?

Det er ETFs og DFys anbefaling, at man bør spare 16 procent op i pension. Frit valg er en mulighed for den enkelte i forhold til den livsfase, man er i. Det giver fleksibilitet. Derfor er vi også tilfredse med, at man årligt kan tage stilling til sit frit valg, og at man samtidig har mulighed for at beslutte, at frit valget skal være helt eller delvist af den del af pensionsbidraget, der ligger over 15 procent. Vores høje pensionssats giver jer en unik mulighed for at udnytte frit valgs kombinationsmuligheder.

 

Betyder fritvalg, at i stedet for at ens pension ligger på 20 procent, så kan man vælge at den ligger på 16 procent og så få resten overført til sin løn? er det korrekt forstået?

 

Ja, det er korrekt. Man kan vælge hel eller delvis pensionsindbetaling.

 

Hvornår kan man vælge at alt over 15% fx udbetales? De 2,22% kommer først april næste år, men indtil da, er det så muligt at bruge fritvalg af differensen fra 15% til ens nuværende pension?

 

Du kan først vælge fritvalgsdelen fra 1.4. 25.

 

Skal der betales skat af fritvalgstillæg?

 

Vælger du fritvalg som løn, vil det blive beskattet som anden løn.

 

Hvad hvis man ikke gør noget - hvor står de ekstra procent så henne?

 

Gør du ikke noget, får du fra 1.4. 25 den forhøjede pensionsindbetaling indbetalt på din pensionsordning.


Er der et max på, hvor mange penge man kan have stående på sin opsparing, og er der rammer for, hvordan man må bruge fritvalgsdelen over 15 %? Kan I ikke komme med et konkret eksempel på, hvordan fritvalgsordningen kan bruges?

 

Der gælder ingen rammer for, hvor meget man må spare op og der er heller ikke nogen rammer for, hvad man må bruge sin opsparing på. Det vil sige, at opsparingen kan bruges til ferie, finansiering af en pause i arbejdslivet eller et nyt køkken.

 

Hvem skal man indgive ønsket til i forhold til, hvad man vælger? altså om det er arbejdsgivere, PKA eller en helt tredje?

 

Når ordningen træder i kraft, skal valget oplyses til arbejdsgiver.  

 

I hvor lang tid vil man kunne gemme puljen/opsparingen?

 

Der gælder ingen tidsgrænse.

 

Hvad er forrentningen på opsparingskontoen?

 

Den afklaring udestår. Når det er afklaret, vil vi skrive ud om det i Ergoterapeutforeningens nyhedsbrev og andre nyhedskanaler.

 

Kan man hæve på opsparringskontoen?

 

Ja.

 

Bliver opsparing af penge eller frihed modregnet, hvis man eks. får en sygeperiode og havner på ressourceforløbsydelse el. lign?

 

Det afhænger af, hvorvidt du får løn under sygdom eller er offentligt forsørget. Netop fordi der er forskellige modregningsregler afhængigt af forsørgelsesgrundlaget.

Hvornår skal man vælge ind om man vælger pension, løn eller øget frihed?

 

Ved ansættelse og hvert år inden 1. oktober, hvis man ønsker at ændre sit valg.

 

Er de opsparede penge der udbetales skattefri?

 

Arbejdsgiver svarer skat af inden de indbetaler til opsparingskontoen. De beskattes dermed som øvrig lønudbetaling.

 

Med hvem skal man aftale, hvordan pension over 15% skal fordeles?

 

Med sin arbejdsgiver.

 

Den opsparingskonto man kan indbetale til - hvad var det renten var på den? Jeg tænker bare, hvis man vælger at indbetale til den, men ikke får den brugt og den ryger retur til pension. Hvordan arbejder pengene så det ene sted vs. det andet sted, hvis det giver mening?

 

Man mister ikke det, som indbetales på opsparingen, forrentningen er fortsat uafklaret.


Kan vi som selvtilrettelæggende være garanteret, at vores leder vil give os muligheden for at afholde mere ferie om året end de 6 uger?

 

I er ikke garanteret mere end 6 ugers ferie (frihed). Men det kan aftales.

 

Opsparing af frihed gælder vel kun dem, der kører i vagtplanlægning?

 

Alle har mulighed for at opspare frihed, da opsparing kan ske af både 6. ferieuge, afspadsering og merarbejde. Så det er faktisk ikke kun for dem, der er vagtplanlagte.

 

Kan arbejdsgiver sige nej til, at man afholder friheden?

 

Ja, afviklingen af opsparet frihed skal aftales.

 

Opsparing af frihed: 6. ferieuge er 5 dage + max 8 afsp. = 13 dage. Hvordan bliver det til 15?

 

Opsparing kan ske over tid, og derved kan det blive op til 15 dage. Det kan eksempelvis være 7 dage af 6. ferieuge og 8 dage fra afspadsering.

 

I forhold til opsparing af frihed, fx 6. ferieuge. Er der heller ingen deadline på dem ift. afholdelse? Så de op til 15 dage vil kunne gemmes i flere år?

 

Ja - det kan gemmes igennem flere år. Opsparing af frihed administreres af din arbejdsgiver.

 

Hvordan hænger opsparing af frihed sammen, hvis man har et max for, hvor mange timer man må have i plus, hvis man er ansat som selvtilrettelæggende. Eks. hvis arbejdsgiver siger, at du max må have 20 timer i plus på ens flex og 10 timer i minus? Hvordan hænger det sammen med, at vi har ret til at opspare 15 dage. Eller, hvordan skal man forstå det?

 

Frihed kan opspares af 6. ferieuge, afspadsering og godkendt merarbejde. Hvis du har timer på din flekssaldo kan de opspares, hvis der er tale om egentlig afspadsering.

 

Skal det forstås således at 6. ferieuge kan overføres over flere år og ikke er tvungen til afvikling/udbetaling?

 

Ja, hvis du har meddelt din arbejdsgiver, at du vil spare dagene op.

 

Hvor mange år (á 15 dage) kan man spare frihed op?

 

Der kan til hver en tid maksimalt være 15 dage på opsparingskontoen, der kan ikke være flere dage uanset hvor mange år, du sparer op over.

 

Kan arbejdsgiver modsige vores mulighed for frihed, altså optjening af fridage?

 

Arbejdsgiver kan ikke modsige sig din ret til at spare 15 dage op, men det skal aftales, hvornår du afholder friheden.

 

Der står, at afviklingen af den ekstra opsparede ferie skal ske i samråd men lederen. De betyder vel, at man ikke kan sige, at man vil have 10 dages ekstra sommerferie, da den ligger midt hvor det er mest travlt. Det kan vel være, at ens leder siger, at man kun kan få den som enkelt fridage om torsdagen eller i november måned?

 

Afholdelse af friheden skal aftales med arbejdsgiver. Den kan ikke varsles af arbejdsgiver, men friheden skal naturligvis være forenelig med driften.

 

Kan man vælge at bruge den opsparede tid således, at man bruger timerne drypvis - hvis man for eksempel er i en periode, hvor aflevering er svær i børnehaven, og man gerne vil vælge at holde ferie fra 8-9 i en periode?

 

Den opsparede frihed kan afvikles i timer eller dage, og den er netop tænkt til at kunne bistå medarbejderne i den livsfase, man befinder sig i. Afviklingen af den opsparede frihed, skal dog aftales mellem medarbejder og arbejdsgiver.


Hvad er seniorbonus?

 

Seniorbonus tilgodeser medarbejdere, der er fyldt 60 år. I dag får man som udgangspunkt seniorfridage, som man kan veksle til løn. Fra næste år ændres udgangspunktet til bonus, altså løn, som kan veksles til fridage.

 

Kan I sige mere om den seniorbonusordning, som beskrives i forliget? Hvad der fx forventes at være fokus på fra 2025, og hvad en bonus fx kan komme til at bestå af.

 

Den kommunale seniorbonusordning fortsætter med et andet udgangspunkt fra 2025. I dag er udgangspunktet fridage - det ændres til bonus, men man kan fortsat vælge fridage i stedet for bonus (eller pension).


Tænker at de offentlige fagbevægelser gør det godt: Men er der tanker om at udfordre den ramme, som finansministeriet altid lægger? Som jeg ser det, så har de offentlige overenskomster ikke de samme vilkår, som det private arbejdsmarked. Rammen ligger altid fast uanset, hvad fagbevægelsen ønsker / stiller som krav. Er der tanker om at udfordre selve modellen (den danske model)?

 

Der vil i den kommende OK-periode blive drøftet, hvordan den Danske Model virker/kan udvikles på det offentlige arbejdsmarked.

 

Er det en del af fagbevægelsens arbejde at følge om de kommunale budgetter faktisk tilføres de midler, som lønstigninger fordrer?

 

Din faglige organisation kan hjælpe dig, hvis din løn ikke reguleres i overensstemmelse med de centralt aftalte stigninger. Kommunerne har selvstændigt budgetansvar, og har selv ansvaret for at sikre korrekt budgetdækning.


Hvad er datoen for at pensionerede omfattes af pensionsbestemmelserne. Der står 1.4.202?

 

Der er lige smuttet et årstal. Det gælder fra 1. 4. 24 - altså om ca. 3 uger.

 

Gælder det også medlemmer, der er i arbejde og som får udbetalt pension? I dag bliver der ikke indbetalt til pension i denne situation ifølge overenskomstbestemmelserne.

 

Allerede ansatte "pensionister" vil senest 1. 10. 24 blive omfattet af overenskomstens pensionsbestemmelser.


Vil I uddybe 12 timers vagtlængde. Hvordan påvirker det overarbejde?

 

12 timer grænsen er den maksimale vagt, der kan planlægges med. Overarbejde vil som i dag være det ekstraarbejde, der på dagen overstiger det planlagte for en fuldtidsansat

 

Det vil sige jeg i fremtiden kan få vagter på 12 timer og hvornår træder det i kraft? Det får betydning for mig da vi lige nu har en lokalaftale der giver mig mulighed for at have 12 timers vagter planlagt. Men med overarbejde fra 10 timer.

 

Ja - men som i dag lægges der vægt på lokale drøftelser om arbejdstidstilrettelæggelse - er det fx. fornuftigt at bruge 12-timers vagter. 12-timers bestemmelsen træder i kraft 1.4. 24. Det lyder til at der skal kigges på jeres lokalaftale.


Ret til at mødes med nyansatte i arbejdstiden: kan I give flere eksempler på, hvad vi må mødes om, udover intro til nyansatte?

 

Det vil naturligvis være TR-arbejdet man kan mødes med den nyansatte om.

 

Var der ikke noget med at TR fremover allerede har aftaleretten fra de er valgt?

 

Dette besluttes af den enkelte organisation og er således ikke noget, der skal aftales med arbejdsgiver eller indgå ved overenskomstforhandlingerne.

 

Vi har også fået oplyst fra ledelsen, at der ikke bliver tilført fulde beløb ift. lønstigninger og antal ansatte ift. overenskomsten. Vores leder oplyser, at pengene også går til andre ting, da der ikke er noget der hedder lokalløn, og derved bliver det svært at forhandle tillæg. Er det rigtigt forstået?

 

De stigninger, som er aftalt centralt, kan ledelsen ikke ændre eller benytte på andre udgifter.


Hvad har I aftalt for at beskytte fagligheden?

Vi har fremført klart og tydeligt over for arbejdsgiverne, at der er væsentligt, at der sikres plads til vores ergo/fys fagligheder. Vi oplever, at drøftelserne har gjort indtryk på arbejdsgiverne, så det har været klogt, at vi har adresseret det. I overenskomsterne er der allerede gode definitioner af, hvad vi laver som ergo og fys, og vi har sagt til arbejdsgiverne, at de definitioner kommer vi til at gøre en aktiv indsats for at håndhæve. Vi vil derfor både fra ergoterapeuterne og fysioterapeuternes side opfordre jer til at tage fat i os, hvis I eller en kollega får et ansættelsesbrev, hvor plejeopgaver er en del af stillingen. Samtidig vil vi fortsætte med at klæde vores TR og ledere og alle medlemmer på til at fortsætte dialogen om, hvordan vores kompetencer bruges klogt.

Hvem skal man kontakte ift. plejeopgaver i stillingsopslag? Det er dog ikke noget nyt hos os, men har altid været sådan. Så måske ikke aktuelt.

 

Hvis I modtager ansættelsesbreve, hvor det anføres at X antal timer ansættelsen er til ergoterapi og X antal timer af ansættelsen er til plejeopgaver, må I meget gerne indsende ansættelsesbrevet til Ergoterapeutforeningen.

 

Med fordeling af trepartsmidlerne er der lagt op til, at vi indgår i plejen. Hvad er jeres holdning til dette?

 

Vi har ved overenskomstforhandlingerne gjort en stor indsats for at gøre arbejdsgiverne opmærksomme på netop fysioterapeuters og ergoterapeuters faglighed. I overenskomsten er de ergoterapeutfaglige opgaver tydeligt beskrevet, og vi har gjort meget ud af denne drøftelse med arbejdsgiversiden.


Skal vi fortsat forhandle i 06-niveau eller hvornår bliver den opdateret?

 

Lokalløn forhandles stadig i 06-niveau som årligt grundbeløb.


Jeg har medlemmer, der har spurgt ind til, at de har læst, at arbejdsgiver har lov til at indføre GPS ift. Medarbejdere. Kan I forklare lidt mere, om der er sandheder i det, og hvad det betyder?

 

Dit spørgsmål handler muligvis om den revurdering, der skal laves af Aftale om Kontrolforanstaltninger. Det er imidlertid stadig for tidligt at vurdere, hvordan den opdateres og konsekvenserne heraf.