Ergoterapeutforeningen har aftale- og forhandlingsretten for alle ergoterapeuter i offentlige stillinger i Danmark, og vi har delegeret aftale- og forhandlingsretten til dig som tillidsrepræsentant (TR). Det indebærer, at du har beføjelse til at forhandle på vegne af valggrundlaget, og du kan indgå aftaler for ergoterapeuterne inden for valggrundlaget.

Der er visse regler i overenskomsten, som du bør være opmærksom på, inden du underskriver en lønaftale på vegne af din nye kollega.

Du er i henhold til overenskomsten sikret en minimumsløn, der kan suppleres med lokalt aftalte tillæg. Den samlede løn afhænger af stillingens indhold og ansvar, din anciennitet, dine kvalifikationer og kompetencer - herunder efter- og videreuddannelse - og især relevant erfaring.

Aftaleretten som TR

Som TR spiller du en central rolle i at forhandle og aftale lønforhold, især når der er behov for at ansætte en ny ergoterapeut på din arbejdsplads eller på en anden arbejdsplads i dit valggrundlag.

Når du bliver valgt som TR, delegerer ETF aftale- og forhandlingsretten til dig, hvilket giver dig beføjelse til at indgå lønaftaler til følgende stillinger:

  • lønaftaler for ergoterapeuter, der er ansat på basisoverenskomsten. 

Visse stillinger forhandles af konsulenterne i ETF, disse er:

  • nyansættelser i nyoprettede stillinger
  • særlige stillinger
  • atypiske stillinger
  • stillinger som forsker eller ph.d.-studerende
  • Desuden er nyoprettede stillinger, hvor arbejdsgiver efterspørger kandidatkompetencer omfattet heraf

Inden ansættelsessamtalen

Inden ansættelsessamtalen er det afgørende, at du gennemgår stillingsbeskrivelsen for at identificere eventuelle funktioner, der bør honoreres med lokalt forhandlede tillæg/løntrin eller forhåndsaftaler. Desuden kan du have en opmærksomhed på at arbejdsfunktionerne er ergoterapeutisk relevante 

ETF anbefaler, at du, når der skal ansættes en ny ergoterapeutkollega, undersøger muligheden for at deltage i ansættelsesudvalget, da det er dig som TR, der er ansvarlig for at forhandle løn for ansøger.

TR-reglerne giver dig mulighed for at deltage i ansættelsessamtaler. Reglerne fastslår, at du skal holdes orienteret om forestående ansættelser og afskedigelser. Det er ikke ensbetydende med, at du har ret til at sidde i ansættelsesudvalget.

Sidder du ikke med i ansættelsesudvalget, anbefaler Etf, at du arbejder for at få en plads i ansættelsesudvalget. Det kan du gøre enten ved at: 

  • Aftale det konkret med din leder, eller
  • Arbejde for at få aftalt retningslinjer i samarbejds-/MED-udvalget om, hvem der deltager i ansættelsesudvalg på jeres arbejdsplads

Gode grunde til, at TR bør sidde med i ansættelsesudvalget: 

  • Du skal varetage dine medlemmers og kommende ansatte medlemmers interesser
  • Du har forhandlings- og aftalekompetencen i forhold til at forhandle lønnen på plads for den medarbejder, der bliver ansat (medarbejdere, som hører til dit valggrundlag) 

Forarbejde inden ansættelsessamtalerne

ETF anbefaler, at ansættelsesudvalget afklarer hvilke kompetencer og ansøgerprofiler, der er brug for i stillingen. 

ETF opfordrer dig til at være opsøgende overfor en fyldestgørende funktionsbeskrivelse, der definerer jobindholdet og indeholder arbejdsgivers forventninger til stillingsindehaveren.

Mener du, at de forventninger er i overensstemmelse med, hvad man med rette kan forvente af en ergoterapeut med den viden eller erfaring, der efterspørges på arbejdspladsen?

Hvis det ikke er din vurdering, bør du gøre arbejdsgiver opmærksom på det. Du kan opfordre arbejdsgiver til at tilbyde ansøger/kommende ansatte den nødvendige kompetenceudvikling.

Aftal ansættelsesprocedurer

ETF anbefaler, at I inden ansættelsessamtalerne aftaler nogle ansættelsesprocedurer om:

Hvornår og af hvem der skal offentliggøre, hvem den nye medarbejder er. Det er typisk en ledelsesopgave

Hvem, der taler med de ansøgere, der efterfølgende får afslag på stillingen, og hvornår de får besked. Det er en ledelsesopgave at give afslaget. 

Fortrolighed omkring ansættelsessamtale

Er du medlem af et ansættelsesudvalg, er det fortroligt:

  • Hvem der søger en stilling
  • Hvem I har til samtale
  • Hvem I finder bedst egnet til en ledig stilling, indtil det bliver offentliggjort

Under ansættelsessamtalen

Hvis du har mulighed for at tale med ansøger inden samtalen, f.eks. ved at tilbyde at hente ansøger ind til samtalen, kan du minde ansøger om ikke at acceptere og underskrive ansættelsesbrevet, før I har haft mulighed for at drøfte eventuelle lønkrav. Hvis det ikke er muligt, er det hensigtsmæssigt at du i forbindelse med ansættelsessamtalen orienterer ansøgeren om, at du forhandler lønnen i tæt dialog med ansøgeren.

TR's rolle i forhold til den mulige kommende ansatte

Som ETF’s repræsentant, skal du sikre, at gældende regler og overenskomster bliver overholdt overfor hver enkelt ansøger. Fx at arbejdsgiver o.a. ikke spørger ind til påtænkt graviditet, aktuel graviditet, helbreds- og organisationsforhold.

Du kan være den, der bevarer overblikket og holder hovedet koldt, da det ikke er dig, der er underlagt presset ved at være til jobsamtale. Dermed kan du bedre kan se, hvor grænserne går.

Du skal desuden være opmærksom på, at

  • Ansøger får aftalt, hvornår og til hvem ansættelsesudvalget kan tage referencer
  • Ansøger i øvrigt ikke afgiver eller aftvinges urealistiske eller urimelige løfter

Efter ansættelsessamtalen

Det er afgørende at få lønnen på plads inden kollegaens tiltrædelse, og arbejdsgiver har pligt til at tilstræbe, at lønforholdene er aftalt inden tiltrædelsen.

TR kan bistå medlemmerne med at formulere lønudspillet, herunder hjælpe med at argumentere for lønudspillet ved at henvise til relevante kvalifikationer og erfaring i relation til den nye stilling.

Husk at du bør informere ansøgeren om eventuelle forhåndsaftaler, der kan påvirke lønforholdene.

Hvordan skal min kollega indplaceres?

Når det kommer til lønnen for din nye kollega, skal vedkommende indplaceres efter overenskomstens bestemmelser, og anciennitet spiller en afgørende rolle. Ancienniteten som ergoterapeut definerer, hvilket løntrin din kollega som minimum skal indplaceres på.

Udover overenskomsten, kan der være indgået lokale forhåndsaftaler, der definerer hvordan kollegaen indplaceres eller automatisk udløser tillæg for særlige funktioner.

For løn og tillæg gælder forskellige minimumsbestemmelser afhængigt af ansættelsesområdet (kommunalt, regionalt eller stat).

Du skal sikre, at tillæggene overholder overenskomstens minimumsbestemmelser, og det er vigtigt at orientere ansøgeren om disse forhold. Minimumstillæg for KL: er 6.100 i 2006 niv. Og på det regionale 7215 i 2018 niv.

Det er også essentielt at skelne mellem forskellige typer tillæg, såsom funktionstillæg og kvalifikationstillæg.

Når du tiltræder aftalen på vegne af den nye kollega, er det vigtigt at have afstemt aftalen med kollegaen inden underskrivelsen.

ETF forventer at du har korrespondance med medlemmet i forbindelse med lønindplacering og sparring i forhold til lønudspil.

Der er også en tydelig forskel mellem lønaftale og ansættelsesbrev, hvor du underskriver lønaftalen, mens ansøgeren underskriver sit ansættelsesbrev.

Det er vigtigt at huske, at du ikke kan underskrive lønaftaler for andre faggrupper uden aftalekompetence fra den relevante faglige organisation.

Du kan dog forestå forhandlingen på vegne af en anden faggruppe, hvis der er indgået aftale herom med den faglige organisation, som du har indgået valggrundlaget med.

Husk at sende en kopi af lønaftalen til ETF for at sikre korrekt dokumentation.

Har du forhandlet en aftale på vegne af en anden organisation i dit valggrundlag, skal lønaftalen sendes til den organisation.

GDPR

Husk at du ikke må opbevare eller være i besiddelse af lønaftaler, når aftalen er indgået. Grunden hertil er GDPR. En lønaftale anses som en personfølsom oplysning.

Fakta om tillæg

Der skelnes mellem to typer tillæg i forbindelse med lønindplacering nemlig funktionstillæg og kvalifikationstillæg.

 

Funktionstillæg

Dette tillæg tildeles for en specifik funktion og bortfalder typisk, hvis funktionen ophører eller den pågældende ikke længere udfører funktionen. Forhandling af dette tillæg sker inden for overenskomstkronen.

Kvalifikationstillæg

Dette er et varigt tillæg, der tildeles på baggrund af særlige kvalifikationer, som den enkelte besidder. Forhandling af dette tillæg sker inden for overenskomstkronen.

Minimumsbestemmelser om tillæg

På det kommunale område skal tillæg være på mindst 6.100 kr. i niveauet fra 01.01.2006. Løn og tillæg aftales årligt i et grundbeløbsniveau, hvor anvendelse af niveauet fra 01.01.2006 sikrer løbende regulering i overensstemmelse med udviklingen på arbejdsmarkedet.

På det regionale område skal tillæg være på mindst 7.215 kr. i niveauet fra 31.03.2018. Ligesom på det kommunale område aftales løn og tillæg årligt i et grundbeløbsniveau, og anvendelse af niveauet fra 31.03.2018 sikrer løbende regulering i overensstemmelse med udviklingen på arbejdsmarkedet.

På statens område er der ikke fastsat minimumsbestemmelser.

For alle tillæg gælder

Beløbet reduceres proportionalt med ansættelsesbrøken, medmindre der er indgået anden aftale.

Tillæggene er pensionsgivende.

Forhåndsaftaler

Der kan der være indgået forhåndsaftaler på arbejdspladsen, som automatisk udløser tillæg under opfyldelse af specifikke betingelser. Disse betingelser fremgår af den indgåede forhåndsaftale, og det er vigtigt at orientere ansøgere om relevante forhåndsaftaler.

 

De forskellige områders lønsammensætning:

Når det kommer til sammensætningen af lønnen, skelnes mellem de forskellige overenskomstområder.

Kommunalt område

Lønnen består af grundløn og tillæg. De fleste ergoterapeuter inden for fagets kerneydelser placeres i grundlønstrinforløbet 4 eller 7 - afhængig af anciennitet - med mulighed for lokale tillægsaftaler baseret på enten kronebeløb eller trin.

Visse stillinger med mere koordinerende eller konsulentlignende funktioner placeres lokalt i grundlønstrin 8 eller 9 med tillæg.

Regionalt område

Lønnen består også her af grundløn og tillæg. De fleste ergoterapeuter inden for kerneydelserne placeres i grundlønstrinforløbet 4 eller 6, - afhængig af anciennitet - med mulighed for lokale tillægsaftaler baseret på enten kronebeløb eller trin.

Visse stillinger med mere koordinerende eller konsulentlignende funktioner placeres lokalt på grundlønstrin 7 eller 8 med tillæg, eller eventuelt som atypisk stilling.

Statens område

Løn og pension for ansættelser inden for staten fastsættes i henhold til overenskomsten mellem Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og Ergoterapeutforeningen. Denne overenskomst sikrer en central minimumsløn gennem indplacering på et løntrin, og der er mulighed for yderligere individuelle tillæg.

Anciennitetens betydning for lønindplacering

Anciennitet betyder de perioder, du har været ansat som ergoterapeut efter endt grunduddannelse.

 

På det kommunale område

Har du mindre end fire års beskæftigelse som ergoterapeut, indplaceres du i følge overenskomsten på trin 4, og du modtager et tillæg på kr. 3.100 (årligt grundbeløb 1.1. 2006-niveau).

Når du har opnået fire års samlet anciennitet som ergoterapeut, er dit grundløntrin trin 7.
Det årlige tillæg på 3.100 kr. bortfalder.

Når du har 10 års beskæftigelse eller mere ydes du et tillæg på kr. 5.300 (årligt grundbeløb 1.1. 2006-niveau)

På det regionale område

I en stilling som ergoterapeut vil de fleste ergoterapeuter være indplaceret i grundlønsforløbet trin 4 – 6.

Du indplaceres på grundløntrin 4 frem til det tidspunkt, du samlet har 6 års anciennitet som ergoterapeut. Når du har 6 års beskæftigelse eller mere, er dit grundløntrin trin 6.

Desuden får du et tillæg på kr. 2.188 (årligt grundbeløb 31.3. 2018-niveau) frem til det tidspunkt hvor du har 10 års erfaring, hvorefter det bortfalder.

Når du har 10 års beskæftigelse eller mere, får du fra 1.4. 2022 et tillæg på kr. 19.500 (årligt grundbeløb 31.3. 2018-niveau).

Hvilke ansættelser tæller med i anciennitet?

Alle perioder, hvor du har været ansat som ergoterapeut, herunder også i stillinger som klinisk underviser og/eller leder, både i offentlige og private sektorer i Danmark eller udlandet tæller med i den samlede anciennitet. For at beregne din anciennitet tæller alle de hele måneder, hvor du har været ansat som ergoterapeut med i den samlede anciennitet. Beskæftigelse i løntilskudsjob indgår også i ancienniteten, mens perioder under virksomhedspraktikordning ikke medregnes.

Perioder med timelønnet beskæftigelse indgår ikke i beregningen af anciennitet.

En særlig regel gælder for beskæftigelse indtil den 1. august 2014 (inden for det kommunale område) / 1. september 2014 (inden for det regionale område), hvor ansættelsen skulle have et gennemsnitligt ugentligt omfang på 8 timer eller mere for at blive medregnet i ancienniteten.

Ferie- og barselsorlov, som er afholdt i ansættelsesperioden, medregnes også i ancienniteten. Ligeledes inkluderes perioder, hvor du har afholdt retsbaseret børnepasningsorlov, i den samlede anciennitet.

Det er ansøgers eget ansvar at kunne fremskaffe dokumentation for anciennitet.

Hvis kollegaen er indplaceret på et forkert anciennitetstrin, er det kollegaens ansvar at henvende sig til HR og få ancienniteten korrigeret.

Inden du tiltræder aftalen på vegne af den nye kollega

Som TR kan du stå til rådighed med råd og vejledning og medvirke til, at lønaftalen så vidt muligt er på plads inden tiltrædelsen.

Det gør du i tæt dialog med den nye kollega, som skal ansættes. Det er dig - og ikke den kommende nyansatte - der indgår den endelige lønaftale med arbejdsgiver på vegne af den nyansatte. Derfor er det helt essentielt, at du har afstemt aftalen med den nye kollega, inden du tiltræder og underskriver aftalen.

Forskel på lønaftale og ansættelsesbrev

Forskel på Lønaftale og ansættelsesbrev. Det er 2 forskellige dokumenter. Som TR underskriver du lønaftalen for en ergoterapeut, efter aftale med medlemmet.

Ansøger underskriver sit ansættelsesbrev.

Husk at sende en kopi af lønaftalen til: [email protected]

Lønaftaler for andre faggrupper

Husk du kan ikke underskrive lønaftaler for andre faggrupper, medmindre du udtrykkeligt har fået aftalekompetencen fra den faglige organisation, vedkommende hører under.

Husk at sende en kopi af lønaftalen til: [email protected]

Har du forhandlet en aftale på vegne af en anden organisation i dit valggrundlag, skal lønaftalen sendes til den organisation. 

Rollen som TR

Rollen som tillidsrepræsentant

Må du spørge, om din nye kollega er medlem af ETF

Når du taler med en nyansat kollega, er det en god anledning til at fortælle, hvad du som TR og ETF kan hjælpe med.

Hvis den nye kollega endnu ikke er medlem af ETF, kan du hjælpe vedkommende med at blive meldt ind.

Som TR udfører du dine TR-opgaver på delegation af ETF, og du er ETF’s repræsentant på arbejdspladsen. Du skal f.eks. forhandle og aftale løn for alle dine kolleger, der er ansat på ETF’s overenskomst.

Det er dog kun de kolleger, der er medlem af ETF, som har ret til rådgivning og sparring fra dig. Det kunne f.eks. være sparring i forhold til indstillinger om løn.

For at du kan yde den service, som medlemmerne har ret til i kraft af deres medlemskab, har du brug for at vide, om en kollega er medlem af foreningen eller ej.

Du har derfor en legitim interesse i at spørge, om vedkommende er medlem. Det har du, da det er nødvendigt for, at du som ETF’s repræsentant på arbejdspladsen kan varetage dine opgaver som TR.

Oplysning om medlemskab er en intern information mellem din kollega og ETF/dig som TR. Du skal derfor sørge for, at samtalen tages på tomandshånd, og du må ikke videregive oplysningerne til nogen uden for ETF. Du kan også kontakte ETF’s sekretariat for at få bekræftet et medlemskab.

Inspiration

Brug gerne lønberegneren, når du skal rådgive medlemmet, så du kan se den samlede løn. Du må også meget gerne opfordre medlemmet til at bruge lønberegneren. Du finder lønberegneren her: https://loenberegner.etf.dk

Har du spørgsmål, så kontakt ETF.