Hvilke opgaver løser du som TR og ETF’s repræsentant på arbejdspladsen?

Når du bliver valgt som TR, følger der en række konkrete opgaver, rettigheder og vilkår med til rollen. Som TR er du valgt af og blandt dine kolleger til at stå i spidsen for et valggrundlag. Dette betyder, at du vil opbygge et tæt samarbejde med både dine kolleger, ledelsen og ETF.


Formelt set er TR's rolle, pligter og opgaver fastlagt af:

Rammeaftalerne for TR og ETF’s vedtægter

Du finder rammeaftalerne her:


ETF’s vedtægter for TR

Ifølge ETF's vedtægter er du som TR vores repræsentant på arbejdspladsen. Det betyder, at du varetager ETF-medlemmernes individuelle og kollektive interesser på arbejdspladsen, og at du handler med udgangspunkt i de politiske beslutninger, som foreningens hovedbestyrelse træffer.

Du kan læse mere om vedtægterne vedr. TR her:

• ETF's vedtægter §17 stk.1.

 

Ifølge rammeaftalerne er det en tillidsrepræsentants pligt at gøre sit bedste for at fremme og vedligeholde rolige og gode arbejdsforhold.

Som TR er du talsmand for dit valggrundlag. Du kan stille forslag eller komme med henstillinger og klager fra dine kolleger over for ledelsen.


I ETF er den samarbejdende og inkluderende tilgang til interessevaretagelsen vejen til at opnå indflydelse. Ved at arbejde sammen og inddrage forskellige perspektiver kan vi skabe løsninger, der gavner både arbejdspladsen og kollegerne.

Som TR kan du medvirke til at skabe løsninger, som styrker arbejdspladsens – og dermed kollegernes mulighed for at løse kerneopgaven under gode rammer og vilkår.

Det fordrer bl.a., at du som TR på arbejdspladsen:

  • Taler ind i de udfordringer, der måtte være med at løse kerneopgaven
  • Bidrager til og tager medansvar for løsninger og forandringer og i den sammenhæng bringer din faglighed i spil
  • Forsøger at blive en del af beslutningsarenaerne

For at lykkes med medskabelse er det vigtigt, at du opbygger gode relationer til kolleger, ledelse og ETF - og at relationerne balancerer med de forskellige forventninger.

Afsættet for dialogen mellem ledelse og dig som TR fordrer en undersøgende tilgang, hvor I deler perspektiver og afstemmer forståelsen af arbejdspladsens udfordringer i forhold til at løse kerneopgaven med henblik på at indgå forpligtende aftaler om løsninger/tiltag.

I forhold til kollegerne står du som TR i spidsen for fællesskabet. Du kan både udfordre og understøtte fællesskabet i forhold til, hvad I ønsker at være fælles med ledelsen om.

TR’s opgaver er med afsæt i foreningens formål at:

Støtte medlemmerne i arbejdslivet, fx ved i dialog med ledelsen at:

Drøfte manglende sammenhæng mellem ressourcer og opgaver og bidrage til at finde løsninger, så kollegerne kan løse kerneopgaven under gode rammer og vilkår.

I samarbejde med arbejdsmiljørepræsentanten (AMR) drøfte behovet for at iværksætte en APV for at afklare eventuelle arbejdsmiljømæssige udfordringer efter en større omstrukturering.

Sikre medlemmerne bedst mulige løn- og arbejdsvilkår, fx ved at:

Forhandle lønaftale for en ny kollega

Være bisidder for et medlem, der skal til tjenstlig samtale

Varetage de årlige lønforhandlinger

Medvirke til ergoterapifaglig udvikling på arbejdspladsen, fx ved at:

Skabe muligheder for kompetenceudvikling.

Drøfte med ergoterapeutkollegerne, hvordan I kan synliggøre jeres faglighed i løsningen af kerneopgaven.

Gøre ledelsen opmærksomme på værdien af en ergoterapifaglig indsats.

 

Læs mere om hvordan du sætter fagligheden på dagsordenen


ETF har uddelegeret sin forhandlings- og aftaleret til TR. Det betyder, at du som TR har forhandlings- og aftaleretten til at indgå lokale aftaler for ergoterapeuter ansat på basisoverenskomsten fra den dag, du bliver valgt som TR.
Du kan indgå lokale aftaler om:

Løn:

løn ved ansættelse og ved ændringer i arbejdsopgaver og ansvar i basisstillinger

den årlige lønforhandling

Bemærk at ETF’s sekretariat forhandler og indgår aftaler om løn til ansatte i nyoprettede, særlige stillinger samt atypiske stillinger.

Arbejdstid
Kontakt altid en af ETF's sekretariat, inden du underskriver aftaler om arbejdstid.

Senioraftaler/seniorordninger
Kontakt altid en af ETF’s sekretariat, inden du underskriver senioraftaler/seniorordninger.

Som TR har du forhandlings- og aftaleretten til at forhandle fx løntillæg til dig selv.
 
 
 
 

Ifølge rammeaftaler i MED/cirkulæret for TR har TR-suppleanten kun TR-opgaver, pligter, ansvar og vilkår, når de midlertidigt fungerer som TR i TR's fravær. Hvis du er valgt som TR-suppleant, hvor TR tilhører en anden faggruppe, har du fået uddelegeret aftaleretten af ETF. Dette betyder, at du kan underskrive aftaler for ergoterapeuterne i dit valggrundlag på lige fod med en TR valgt for ETF.

I kan lokalt aftale at TR-suppleanten har selvstændige opgaver, men det kræver at der indgås en aftale med arbejdsgiver herom.


Er du TR for andre faggrupper end ergoterapeuter, så vær opmærksom på, at ETF kun har uddelegeret forhandlings- og aftaleretten til dig i forhold til aftaler for ergoterapeuterne i dit valggrundlag.

Du skal derfor kontakte de andre faggruppers forhandlingsberettigede organisationer for at afklare:

På hvilke områder du kan varetage forhandlingsretten for deres medlemmer

På hvilke områder organisationen vil tildele dig forhandlingsretten på vegne af deres medlemmer.

Den forhandlingsberettigede organisation er den organisation, som har retten til at forhandle overenskomst for en faggruppe, det kan fx være Jordemoderforeningen, Djøf eller Dansk Magisterforening.

Når TR er fra ETF, men TR-suppleanten er fra Danske fysioterapeuter
Hvis du som TR, repræsenterer Danske Fysioterapeuter i et valgforbund, har foreningerne på forhånd aftalt at uddelegere forhandlingsretten til tillidsrepræsentanten. Det betyder at du, som TR må forhandle aftaler på vegne af Danske Fysioterapeuter, men selve aftaleretten tilfalder Danske Fysioterapeuter. Bemærk at hvis der er valgt en suppleant fra Danske Fysioterapeuter, har vedkommende både forhandling og aftaleretten for fysioterapeuter i jeres valggrundlag.

Forhandlings- og aftaleret hvis TR er fra anden faggruppe, mens TR-suppleanten er fra ETF
Er der valgt en TR-suppleant fra ETF, hvor TR er fra anden faggruppe, har TR-suppleanten fået uddelegeret forhandlings- og aftaleretten for ergoterapeuterne i valggrundlaget. Hvilket betyder at TR-suppleanten forhandler og underskriver aftaler på vegne af ETF.

Forhandlings og aftaleret, hvis der ikke er en lokal TR eller TR-suppleant fra ETF
Er der ikke en tillidsvalgt fra ETF på arbejdspladsen, er det ETF centralt der tiltræder aftaler på vegne af ergoterapeuterne i valggrundlaget.

Underskriv ikke en aftale for andre faggrupper 
Får du tildelt forhandlingsretten for en anden organisation i valggrundlaget, giver det dig ikke ret til at underskrive aftalen (= aftaleretten). Send derfor den forhandlede aftale til den pågældende organisation for at få dem til at godkende og underskrive aftalen. 
 

Med materialet ”Brug din TR” kan du hurtigt og enkelt forklare din nye kollega om din rolle som TR, og i hvilke situationer du kan bistå din nye kollega.

Hent "Brug din TR" som PDF-fil