Inspiration til TRs dialog om faglighed og arbejdsopgaver
ETF har udarbejdet dette inspirationskatalog til TR, hvor formålet er, at hjælpe TR til at støtte ledelse og kolleger i at have fokus på og fastholde den ergoterapeutiske faglighed på arbejdspladsen. Desuden kan kataloget hjælpe TR til at støtte medlemmerne i at tilknytte sig arbejdspladsen og professionen.
Inspirationskatalog til TRs dialog om faglighed
Baggrunden for kataloget er at:
- Flere og flere medlemmer føler sig pressede på deres faglighed. Mange kan ikke se mening i deres ansættelse, når virkeligheden ikke stemmer overens med forventningerne til jobbet, eller det man har uddannet til at arbejde med.
- ETF vil gerne forebygge, at ergoterapeuter søger væk fra arbejdspladsen - eller helt væk fra ergoterapeuters faglige arbejdsområder, fordi de ikke oplever at kunne arbejde tilstrækkeligt med deres faglighed. Dette materiale er derfor udarbejdet til at støtte TR i dialogen med ledelsen om at fastholde ergoterapeuter på arbejdspladsen, så de ikke kort efter ansættelsen søger videre til andre stillinger eller helt væk fra faget.
Mange medlemmer udtrykker, at der er behov for tydeligt fokus på ergoterapifag-lighed på arbejdspladserne. ETF besluttede derfor i forlængelse af OK24 at sætte fokus på fagligheden efter at have italesat problematikken overfor arbejdsgiverne. ETF lavede på den baggrund i sommeren 2024 en undersøgelse blandt FTR og TR fra både kommunale og regionale arbejdspladser omkring opgaveglidning og fokus på fagligheden.
Undersøgelsen viste at:
• Ergoterapeuter vil være ergoterapeuter. De ønsker ikke at blive ansat som f.eks. plejepersonale, pædagogisk personale eller andet tværfagligt personale.
• Ergoterapeuter vil gerne indgå i det tværfaglige samarbejde på deres arbejdsplads.
• Det giver mening for ergoterapeuter at være en del af den samlede tværfaglige indsats til borgere og patienter.
• Ergoterapeuter vil bidrage med deres kernefaglighed: rehabilitering, genoptræning, træning og forebyggelse.
• Ergoterapeuter vil gerne, når det er fagligt relevant, udføre andre opgaver i tilknytning til deres kerneopgave.
Derfor: Hvis en arbejdsplads ønsker at ansætte ergoterapeuter og fastholde dem i ansættelsen i længere tid, er det væsentligt, at stillingsopslaget afspejler behovet for ergoterapeutiske kernekompetencer, og at arbejdspladsen og de tværfaglige kollegaer og ledelse er bevidste om, at hver faggruppe får mulighed for at bidrage med hver deres kernefaglighed i den tværfaglige indsats.
Inden I på arbejdspladsen slår en stilling op, er det relevant - sammen med ledelsen - at drøfte, hvilke opgaver der er eller er brug for at udvikle, og hvilken faglighed I derfor har behov for. Hvis I slår stillingen bredt op, bør I overveje, hvordan I vil sætte den faglighed, I ansætter, bedst i spil.
Stillingsopslaget:
Når I på arbejdspladsen slår en stilling op, hvor I ansøger ergoterapeuter, skal du som TR være opmærksom på, om stillingsopslaget indeholder ergoterapeutiske opgaver, behov for ergoterapeutiske kompetencer og meget gerne om/hvordan der gives mulighed for monofaglig sparring.
Hvis stillingsopslaget ikke opfylder ovenstående, skal du gå i dialog med ledelsen og drøfte, hvordan I får ergoterapi ind i stillingsopslaget, så stillingsopslaget bliver interessant for ergoterapeuter, og I får tiltrukket de rigtige kompetencer. Ergoterapeuten skal under ansættelsen kunne se, at der er overensstemmelse mellem stillingsopslaget og arbejdsopgaverne, og derfor bliver i stillingen.
Til ansættelsessamtalen er det vigtigt, at du som TR italesætter de ergoterapeutiske behov og opgaver, der er på arbejdspladsen.
Både når opgaverne løses bedst af en ergoterapeut, men kan udføres tværfagligt, og samtidig når ergoterapeuten, som del af sin monofaglige opgave, kan løse andre opgaver hos borgeren/patienten, som ikke er ren ergoterapi.
Sådan får du beskrevet, hvordan ergoterapeuten bedst skaber værdi for arbejdspladsen og borgeren/patienten, og du er med til at sikre et fagligt miljø, hvor ergoterapeuten trives i arbejdsopgaverne.
Det er vigtigt, at du som TR løbende er med til at fremhæve og italesætte, hvad det er ergoterapeuter kan, og hvilke kompetencer ergoterapeuter har, som de kan bidrage med til opgaveløsningen på netop jeres arbejdsplads.
Her kan du referere til både stillingsopslag og ansættelsessamtale, når fokus skal tilbage på fagligheden, for det var netop her, I havde en forventningsafstemning mellem ledelse, TR og ergoterapeut i forhold til arbejdsopgaverne.
Tværfagligt samarbejde
Der er sikkert mange arbejdsopgaver som I med jeres forskellige fagligheder ”overlapper”, med god mening for borger/patient, og I hjælper hinanden på tværs af fagligheder. Det er godt!
I tværfagligt samarbejde skal der være balance mellem at benytte de forskellige fagligheder klogt, og hjælpe hinanden, udover ens egen faglighed.
Monofaglig sparring
I tværfagligt samarbejde er det vigtigt, at de enkelte fagligheder også har mulighed for systematisk monofaglig sparring og udvikling. Det fastholder målrettet - måske evidensbaseret - brug af kernefaglighed, og det understøtter faglig trivsel og udvikling.
Ved at drøfte med leder, at der bør planlægges tid til monofaglig sparring og lave aftaler herom, er du som TR med til, at jeres arbejdsplads holder fokus på et godt fagligt niveau.
Ved at italesætte til ansættelsessamtalen, at der er plads til mono- og tværfaglig sparring, er du som TR med til at holde fokus på fagligheden og til at rekruttere og tilknytte kolleger, der vil faglighed og faglig udvikling.
Beskrivelse af arbejdsopgaver:
ETF anbefaler, at I på arbejdspladsen har en beskrivelse af jeres arbejdsopgaver. Dette bør gøres i tæt samarbejde med ledelsen.
Beskrivelsen er med til at holde fokus på fagligheden, og gør at både leder, og alle tværfaglige kolleger ved, hvilke arbejdsopgaver det forventes, at de hver især varetager og løser i samarbejde.
Processen med udarbejdelse og revision af beskrivelser (stillings- og funktionsbeskrivelser) giver jer anledning til dialoger, der bidrager til at fastholde stærk faglighed, både mono- og tværfagligt. Du får lejlighed til at italesætte ergoterapi og ergoterapeutiske kompetencer
Stillingsbeskrivelse/funktionsbeskrivelse:
Følgende bør indgå i en stillingsbeskrivelse/funktionsbeskrivelse:
- Stillingsbetegnelse
- Tjenestested
- De væsentligste arbejdsområder og arbejdsopgaver
- Vægtningen af tid til monofaglig og tværfaglig opgavevaretagelse
- Vægtningen af tid til arbejdsopgaver uden for dagtimerne
- Det faglige og kollegiale ansvar, der er knyttet til stillingen, og beskrivelse af ansvar og kompetence i forhold til nærmeste leder
- Særlige kompetence- eller erfaringskrav
- Krav om særlige personlige egenskaber
Hvis du som TR - eller dine ergoterapeutiske kolleger - oplever, at fagligheden varigt udvandes i akutte og tværfaglige opgaver uden ergoterapeutisk fokus eller indhold, skal du som TR gå i dialog med ledelsen omkring det. Det kan du eventuelt gøre i samarbejde med AMR på arbejdspladsen.
Her kan du tage fat i tidligere stillingsopslag og stillingsbeskrivelser og referere til, hvad der i sin tid er aftalt omkring arbejdsopgaver, samtidig med at stillingsopslaget kan dokumentere, om stillingen fortsat lever op til det, ergoterapeuten blev sat i udsigt og havde forventninger om ved ansættelsen.
Du kan også kontakte din regionsformand fra ETF, som kan hjælpe jer i processen.
- Der bør være plads til monofaglig sparring, så ergoterapeuten kan udvikle sin faglighed og fortsat bidrage med det ergoterapeutiske perspektiv.
- Der bør være tid til de ergoterapeutiske arbejdsopgaver, så de ikke drukner i f.eks. akutte plejeopgaver eller pædagogiske vinkler.
- Ledelsen bør være åben og lydhør overfor, hvad ergoterapeuter kan bidrage med, og hvilke opgaver de skal varetage. Ledelsen bør have fokus på monofagligheden, så ergoterapeuten ikke oplever sig negligeret af både ledelse og tværfaglige kolleger.
- Der bør være fokus på, at alle faggrupper bidrager med hver deres vinkel på de tværfaglige arbejdsopgaver.
- Der bør være fokus på, at alle fagligheder bringes i spil, så der kan samarbejdes om kvalitet og udvikling af den tværfaglige opgaveløsning.
Dialog om faglighed kan også handle om, hvad der er risiko for, når der ikke er fokus på fagligheden, og ergoterapeuterne oplever ikke at få lov til at bruge deres faglighed og kompetencer.
Konkrete argumenter kan f.eks. være at:
At der er stor risiko for, at ergoterapeuter søger væk fra arbejdspladsen hvis:
- de føler sig pressede på deres faglighed og ikke har mulighed for at bruge deres faglighed nok.
- de ser borgere/patienter med rehabiliteringsbehov, de ikke har mulighed for at afhjælpe på grund af mangel på tid til kerneopgaven.
- de ikke kan se faglig mening med deres ansættelse.
- de oplever, at virkeligheden ikke stemmer overens med stillingsopslaget og den ansættelse de blev sat i udsigt.
- hvis man primært anvender ergoterapeuter til at løse andre fagligheders arbejdsopgaver, så får man ikke bare er en utilfreds ergoterapeut, man får også en dårlig plejer, pædagog eller anden faggruppe det kunne omhandle. Desuden for borgeren/patienten ikke den pleje eller behandling, som de har krav på - hvilket er et ledelsesansvar.
Du kan henvise til, hvilke arbejdsopgaver der er dækket af ETFs overenskomst. Ledelsen er forpligtet til at overholde overenskomsten, og anvende ergoterapeuter til det de er uddannede til.
Det koster både penge, ressourcer og tærer på arbejdsmiljøet, når en ergoterapeut søger væk fra arbejdspladsen og der skal ansættes en ny.
- Ledige stillinger medfører ekstra travlhed og måske vikarforbrug, hvilket medfører lavere kvalitet i opgaven.
- Selve rekrutteringen og planlægningen heraf koster penge og tid.
- Introduktion og oplæring. Det tager en nyansat omkring 80 dage at kunne arbejde selvstændigt og effektivt.
- At lære fra sig – de erfarne og leder bliver mindre effektive, når der skal introduceres og oplæres.
- Risiko for træthed og meningsløshed, hvis uddannede hele tiden skal bruge tid på rekruttering og onboarding.
- Risiko for nedsat trivsel når der er øget medarbejderflow og tab af dygtige medarbejdere.
- Risiko for forråelse, når der er for lidt tid og for lav faglighed.
Ledelsen har et ansvar for at overholde overenskomsten.
Overenskomsterne beskriver at:
”Ergoterapeuters (gen-) optræningsindsats har som overordnet formål:
• at fremme sundhed og livskvalitet
• at forebygge sygdom, og
• at helbrede sygdom og mindske konsekvenser af varig sygdom og handicap.”
Som TR bør du derfor huske at minde ledelsen om, at ergoterapeuter er uddannede og ansat til at lave genoptræning og optræning af patienter og borgere. Du bør minde ledelsen om, at kernen i ergoterapeuters arbejde med forebyggelse, rehabilitering, udredning, visitation, rådgivning og genoptræning er hverdagsaktiviteter.
Det er vigtigt, at du som TR og ergoterapeut er opmærksom på ledelsens ret til at lede og fordele arbejdet.
- Som medarbejder må du ikke sige nej til at udføre arbejdsopgaver, som du bliver pålagt af din arbejdsgiver - heller ikke selvom det ikke er ergoterapeutiske opgaver.
- Det kan i værste fald få betydning for din ansættelse at sige nej til at påtage sig pålagte arbejdsopgaver.
- Derfor er det vigtigt, at du som TR, løbende og i de konkrete tilfælde, går i dialog med ledelsen om at holde fokus på fagligheden, for at fastholde ergoterapeuterne og deres arbejdsglæde.
- Borgere og patienter har brug for forebyggelse samt målrettet individuel rehabilitering og genoptræning.
- Tværfaglige teams bør inkludere ergoterapeuter.
- Tværfaglige teams har brug for tværfaglig ledelse.
- Ergoterapeuters kerneopgave er rehabilitering, træning og genoptræning.
- Ergoterapeuter er specialister i at understøtte hverdagens aktiviteter.
- Ergoterapeuter kan indgå i helhedspleje, når det har rehabiliteringsfaglig relevans for borgeren/patienten.
- Ergoterapeuter kan forløbskoordinere rehabiliteringsforløb, give rehabiliteringsfaglig sparring til plejefaglige kolleger, understøtte onboarding og tilknytning i teamet.
- Ergoterapeuter har brug for et monofagligt sparringsrum på tværs af tværfaglige teams.
- Du kan kontakte din Regionsformand, hvis du oplever at dine/jeres arbejdsopgaver bevæger sig mod andre faggruppers opgaver, eller du oplever at stå alene om ergoterapi og mangler sparring for at fastholde dit ergoterapeutiske fokus.
- Du kan også søge inspiration her: Stærk faglighed