Som offentligt ansat er pension en del af din løn.

Det er aftalt i din overenskomst, hvor stor en del af din løn der indbetales i pension hver måned. Alle offentligt ansatte ergoterapeuter er tilknyttet en pensionsordning i Pensionskassen for Sundhedsfaglige. Pensionskassen administreres af Pensionskassernes Administration (PKA). Herudover indbetales der pension til ATP.

Pensionsoversigt


Det er din arbejdsgiver, der indbetaler pensionsbidragene til PKA og ATP. Det fremgår af din lønseddel, hvor meget, der er indbetalt.

  • Læs mere på PKA's hjemmeside

  • Pensionssatsen for kommunalt ansatte efter basisoverenskomsten udgør fra 1. april 2025 19,92 %.

    Pensionssatsen for akademikere ansat i kandidatstillinger udgør fra 1. april 2025 21 %.

    Der indbetales også ATP-sats.

    Du får desuden indbetalt 7,67 % i pension af en række særydelser, dvs. tillæg, der udbetales for at arbejde aften, nat, weekend og helligdage. Pensionen af særydelser forhøjes fra 1. januar 2026 til 8,15 %.

    Fra 1. april 2025 kan den del af pensionen der overstiger 15 %, i stedet for pension vælges som løn eller indbetales på en opsparingskonto.

    Ønsker du mere indbetalt til pension?

    Som kommunal ansat kan du vælge at få indbetalt mere til din pension, end der er aftalt i overenskomsten. Beløbet bliver i så fald trukket i din udbetalte løn.

    Du skal give din arbejdsgiver skriftlig besked om, hvor meget du ønsker indbetalt og i hvor lang tid. Undersøg reglerne for din kommune.

    Delpension

    Hvis du er gået på delpension, kan du få udbetalt pension fra pensionskassen, samtidig med at du indbetaler pensionsbidrag med baggrund i en deltidsansættelse. 

     
     

    Pensionssatsen for regionalt ansatte efter basisoverenskomsten udgør fra 1. april 2025 18,75 %.

    Pensionssatsen for akademikere ansat i kandidatstillinger udgør fra 1. april 2025 20,57 %.

    Der indbetales også ATP-sats.

    Du får desuden indbetalt 3,75 % i pension af en række særydelser, dvs. tillæg, der udbetales for at arbejde aften, nat, weekend og helligdage.

    Fra 1. april 2025 kan den del af pensionen, der overstiger 15 %, i stedet for pension vælges som løn eller indbetales på en opsparingskonto.

    Ønsker du mere indbetalt til pension?

    Som regionalt ansat kan du vælge at få indbetalt mere til din pension, end der er aftalt i overenskomsten. Beløbet bliver i så fald trukket i din udbetalte løn.

    Du skal give din arbejdsgiver skriftlig besked om, hvor meget du ønsker indbetalt og i hvor lang tid. Undersøg reglerne for din region.

    Delpension

    Hvis du er gået på delpension, kan du få udbetalt pension fra pensionskassen, samtidig med at du indbetaler pensionsbidrag som deltidsansat.

     

    Ergoterapeuter ansat i staten er omfattet af AC-fællesoverenskomsten.

    For statsansatte ergoterapeuter er der forskellige pensionssatser afhængigt af ansættelsesområde og ansættelsestidspunkt.

    Pensionssatsen for ansatte i staten udgør fra 1. april 2025 til 18,07%.

    For undervisere på professionshøjskolerne udgør pensionssatsen fra 1. april 2025 18,97 %.

    På det øvrige statslige område (ex. Arbejdstilsynet, styrelserne m.fl.) udgør pensionsprocenten fra 1. april 2025:

    • 18,07 % for ergoterapeuter ansat inden 1. april 2021
    • 18,07 % for ergoterapeuter ansat efter 1. april 2021

    Fra 1. april 2025 kan den del af pensionen, der overstiger 15 %, i stedet for pension vælges som løn eller indbetales på en opsparingskonto.

     

    Ledende ergoterapeuters pensionssats udgør fra 1. april 2025:

    • Kommunalt ansatte ledere 20,62 %
    • Regionalt ansatte ledere 19,39 %
    • Statsansatte ledere 18,07 %

    For statsansatte ledere er der særlige regler omkring pension. Kontakt ETF for nærmere vejledning.

    Fra 1. april 2025 kan den del af pensionen, der overstiger 15 %, i stedet for pension vælges som løn eller indbetales på en opsparingskonto.


    Hvis du er privatansat på en arbejdsplads, hvor ETF ikke har overenskomst, skal du selv sørge for at aftale pensionsordning og vilkår med din arbejdsgiver.

    Husk at få det skrevet ind i ansættelseskontrakten.

    Hvis du er ansat på en privat arbejdsplads, hvor ETF har indgået overenskomst, fremgår det af overenskomsten hvilke regler, der gælder for pensionsindbetaling.

    Ved OK24 blev det aftalt, at pensionister, som genoptager beskæftigelse på det regionale eller det kommunale område, bliver omfattet af overenskomsternes pensionsbestemmelser og dermed får ret til pensionsbidrag af lønnen. Dette var gældende i forvejen for statsansatte.

    Retten til pension af lønnen er fast i både de kommunale, regionale og statslige overenskomster, som ergoterapeuter er omfattet af: Overenskomster

    Retten til pension forudsætter dog, at du er faktisk og reelt er fratrådt din stilling, inden du genoptager din beskæftigelse. Det vil sige, er du pensioneret, og oppebærer du pension fra f.eks. PKA, så har du ret til pensionsindbetaling fra din arbejdsgiver, hvis du genindtræder i tjeneste.

    Pensionister, der ansættes den 1. maj 2024 eller senere, omfattes af de nye bestemmelser fra ansættelsens start. Pensionister, der allerede var genindtrådt i tjeneste den 1. maj 2024, blev omfattet af de nye bestemmelser senest den 1. oktober 2024. Hvis arbejdsgiver har ydet kompensation for, at der ikke indbetales pension, fx ved løntillæg, kan der aftales helt eller delvis modregning.

    Vær dog opmærksom på, at medlemmer af PKA kan begynde at modtage deres pensionsudbetaling, når de har opnået deres tidligste pensionsudbetalingsalder i henhold til PKA’s pensionsvilkårs § 8. Det er vigtigt at bemærke, at der ikke er krav om faktisk og reel fratrædelse i PKA’s vilkår.


    Fra 1. april 2025 er den del af dit pensionsbidrag, der overstiger 15 procent, omfattet af frit valg. Det gælder både for ansatte i kommuner, regioner og staten. Det blev aftalt ved OK24.

    Frit valg betyder:

    • Du får som udgangspunkt hele beløbet indbetalt som pension.
    • Du kan få beløbet helt eller delvist udbetalt som løn.
    • Du kan helt eller delvist få indbetalt beløbet på en opsparingskonto i PKA, når du har oprettet en opsparingskonto. De penge, du har stående på opsparingskontoen, kan udbetales, inden du går på pension.

    Det betyder, at du kan vælge, at den valgfrie del af pensionsbidraget helt eller delvist udbetales som løn eller indbetales helt eller delvist til opsparingsordningen. Du skal give besked om fritvalg til din arbejdsgiver.

    Hvis du ikke gør et valg, indbetales hele din pensionsprocent – også den del der overstiger 15 pct. – til pension.

    Hvis du vælger kontant udbetaling eller indbetaling til en opsparingsordning sker det på følgende vilkår:

    • Beløbet betales månedsvis bagud samtidig med lønudbetalingen.
    • Beløbet er ikke pensionsgivende.
    • Der ydes ikke særlig feriegodtgørelse af beløbet.
    • Der foretages valg for mindst et år ad gangen.
    • Hvis du ønsker at ændre dit valg, sker på dit eget initiativ tidligst efter et år.

    Hvis du vælger, at en del af din pensionsindbetaling skal udbetales som løn eller på en opsparingsordning kan du få beregnet, hvad nedgangen i din pensionsindbetaling betyder for din pension. Det er PKA som laver beregningen af betydningen for din pension. Kontakt PKA og tal med en rådgiver.

    Ergoterapeutforeningens lønberegner vi desuden blive indrettet til, at du kan beregne din løn, hvis du vælger fritvalg som løn.

    Særligt om opsparingskontoen

    PKA har lavet en informationsside om vilkårene for opsparingskontoen, og hvordan du kommer i gang med at bruge den, når din arbejdsgiver åbner op for muligheden: Opsparingsordning

    Muligheden for at oprette en opsparingskonto hos PKA når på grund af tekniske forhold ikke at falde på plads til den 1. april 2025, hvis du får din løn via lønsystemerne Silkeborg Data og KMD. Disse systemer benyttes typisk for ansatte i kommuner og regioner.

    Siden aftalen blev indgået ved OK24 har mange kræfter været lagt i oprettelse af en ordning med en opsparingskonto i pensionsselskaberne. Datacentralerne er i gang med at indarbejde understøttelse af denne nye mulighed for opsparing i deres systemer, men har det ikke på plads endnu.

    Da medarbejderens valg foretages for et år ad gangen, og datacentralerne først senere i 2025 vil kunne understøtte indbetaling til en opsparingsordning, har KL meldt ud til alle kommuner, at der er behov for, at medarbejderne kan træffe flere valg i løbet af 2025, så opsparingsordningen kan anvendes af medarbejderne.

    KL har meddelt, at der er derfor behov for, at medarbejderne får mulighed for at træffe valg om anvendelse af pensionsbidraget over 15% for perioden fra 1. april 2025, hvor pensionsprocenten forhøjes for alle akademikergrupper, og ligeledes har KL meldt ud, at medarbejderne skal have mulighed for at træffe et valg for anvendelse af pensionsbidraget over 15%, når muligheden for indbetaling til opsparingsordningen er etableret. Denne ekstra valgmulighed er alene i 2025 i forbindelse med implementering af ordningen.

    KL vil melde ud, når de kender de endelige startdatoer for hhv. Silkeborg Data og KMD.

    Når ordningen falder endeligt på plads, vil vi straks give nærmere information her på hjemmesiden og via vores nyhedsbrev.

    Frister for fritvalg

    Er du kommunalt ansat, skal du være opmærksom på, at fritvalgsbeløbet hidtil har været udbetalt som løn som udgangspunkt. Fra den 1. april 2025 ændres udgangspunktet, så beløbet i stedet indbetales til din pensionsordning, medmindre du foretager et aktiv valg om noget andet.

    • Ønsker du at ændre udgangspunktet, eller hvis du senere ønsker at ændre dit valg, skal du skriftligt meddele det til din kommunale arbejdsgiver inden den 1. oktober i et kalenderår for at ændringen kan blive gennemført for den følgende 1. januar.
    • Allerede ansatte skulle give skriftlig besked senest 1. januar 2025 til deres arbejdsgiver, hvis beløbet ikke skulle indbetales som pension. På grund af at opsparingskontoen er forsinket, har KL siden meldt ud, at medarbejderne skal have mulighed for at træffe et valg for anvendelse af pensionsbidraget over 15%, når muligheden for indbetaling til opsparingsordningen er etableret. Fristen 1. januar 2025 kan derfor fraviges.
    • Nyansatte giver besked om valg ved ansættelsen.

    Hvis du ønsker udbetaling af løn eller indbetaling til opsparingsordning i PKA, bør din arbejdsplads have en proces for, hvordan det gøres. Spørg din leder, TR eller HR-afdeling. Hos PKA finder du en guide til at oprette en opsparingskonto og anden nyttig information om opsparingsordningen: Opsparingsordning

     
     

    Fra 1. april 2025 er den del af dit pensionsbidrag, der overstiger 15 procent, omfattet af frit valg. Det gælder både for ansatte i kommuner, regioner og staten. Det blev aftalt ved OK24.

    Frit valg betyder:

    • Du får som udgangspunkt hele beløbet indbetalt som pension.
    • Du kan få beløbet helt eller delvist udbetalt som løn.
    • Du kan helt eller delvist få indbetalt beløbet på en opsparingskonto i PKA, når du har oprettet en opsparingskonto. De penge, du har stående på opsparingskontoen, kan udbetales, inden du går på pension.

    Det betyder, at du kan vælge, at den valgfrie del af pensionsbidraget helt eller delvist udbetales som løn eller indbetales helt eller delvist til opsparingsordningen. Du skal give besked om fritvalg til din arbejdsgiver.

    Hvis du ikke gør et valg, indbetales hele din pensionsprocent – også den del der overstiger 15 pct. – til pension.

    Hvis du vælger kontant udbetaling eller indbetaling til en opsparingsordning sker det på følgende vilkår:

    • Beløbet gøres pensionsgivende og omregnes til 31. marts 2018 niveau.
    • Der beregnes særlig feriegodtgørelse.
    • Beløbet udbetales/indbetales månedsvis bagud.
    • Der foretages valg for mindst et år ad gangen.
    • Hvis den du ønsker omvalg, sker dette på dit eget initiativ og tidligst efter et år.

    Der er med opsparingsordningen ikke etableret ret til tjenestefrihed. Hvis du anmoder om det, kan din arbejdsgiver bevilge dig tjenestefrihed uden løn, når det ikke strider mod regionens interesse.

    Hvis du vælger, at en del af din pensionsindbetaling skal udbetales som løn eller på en opsparingsordning kan du få beregnet, hvad nedgangen i din pensionsindbetaling betyder for din pension. Det er PKA som laver beregningen af betydningen for din pension. Kontakt PKA og tal med en rådgiver.

    Ergoterapeutforeningens lønberegner vi desuden blive indrettet til, at du kan beregne din løn, hvis du vælger fritvalg som løn.

    Særligt om opsparingskontoen

    PKA har lavet en informationsside om vilkårene for opsparingskontoen, og hvordan du kommer i gang med at bruge den, når din arbejdsgiver åbner op for muligheden: Opsparingskontoen 

    Muligheden for at oprette en opsparingskonto hos PKA når på grund af tekniske forhold ikke at falde på plads til den 1. april 2025, hvis du får din løn via lønsystemerne Silkeborg Data og KMD. Disse systemer benyttes typisk for ansatte i kommuner og regioner.

    Siden aftalen blev indgået ved OK24 har mange kræfter været lagt i oprettelse af en ordning med en opsparingskonto i pensionsselskaberne. Datacentralerne er i gang med at indarbejde understøttelse af denne nye mulighed for opsparing i deres systemer, men har det ikke på plads endnu.

    Når ordningen falder endeligt på plads, vil vi straks give nærmere information her på hjemmesiden og via vores nyhedsbrev.

    Frister for fritvalg

    Er du ansat i en region er der ikke sat frister for, hvornår der skal foretages valg. Et valg kan dog tidligst ændres efter et år.

    Hvis du ønsker udbetaling af løn eller indbetaling til opsparingsordning i PKA, bør din arbejdsplads have en proces for, hvordan det gøres. Spørg din leder, TR eller HR-afdeling. Hos PKA finder du en guide til at oprette en opsparingskonto og anden nyttig information om opsparingsordningen: Opsparingskontoen

     
     
     

    Fra 1. april 2025 er den del af dit pensionsbidrag, der overstiger 15 procent, omfattet af frit valg. Det gælder både for ansatte i kommuner, regioner og staten. Det blev aftalt ved OK24.

    Frit valg betyder:

    • Du får som udgangspunkt hele beløbet indbetalt som pension.
    • Du kan få beløbet helt eller delvist udbetalt som løn.
    • Du kan helt eller delvist få indbetalt beløbet på en opsparingskonto i PKA, når du har oprettet en opsparingskonto. De penge, du har stående på opsparingskontoen, kan udbetales, inden du går på pension.

    Det betyder, at du kan vælge, at den valgfrie del af pensionsbidraget helt eller delvist udbetales som løn eller indbetales helt eller delvist til opsparingsordningen. Du skal give besked om fritvalg til din arbejdsgiver.

    Hvis du ikke gør et valg, indbetales hele din pensionsprocent – også den del der overstiger 15 pct. – til pension.

    Hvis du vælger, at en del af din pensionsindbetaling skal udbetales som løn eller på en opsparingsordning kan du få beregnet, hvad nedgangen i din pensionsindbetaling betyder for din pension. Det er PKA som laver beregningen af betydningen for din pension. Kontakt PKA og tal med en rådgiver.

    Ergoterapeutforeningens lønberegner vil desuden blive indrettet til, at du kan beregne din løn, hvis du vælger fritvalg som løn.

    Særligt om opsparingskontoen

    Muligheden for at oprette en opsparingskonto hos PKA er klar til brug fra 1. april 2025, hvis du får din løn gennem f.eks. SLS.

    PKA har lavet en informationsside om vilkårene for opsparingskontoen, og hvordan du kommer i gang med at bruge den: Opsparingsordning

    Får du din løn via lønsystemerne Silkeborg Data og KMD når muligheden for at oprette en opsparingskonto at falde på plads til den 1. april 2025 på grund af tekniske forhold ikke. Disse systemer benyttes på enkelte statslige arbejdspladser, men benyttes typisk for ansatte i kommuner og regioner.

    Siden aftalen blev indgået ved OK24 har mange kræfter været lagt i oprettelse af en ordning med en opsparingskonto i pensionsselskaberne. Datacentralerne er i gang med at indarbejde understøttelse af denne nye mulighed for opsparing i deres systemer, men har det ikke på plads endnu. 

    Når ordningen falder endeligt på plads, vil vi straks give nærmere information her på hjemmesiden og via vores nyhedsbrev.

    Frister for fritvalg

    Er du ansat i staten er der ikke sat frister for, hvornår der skal foretages valg. Et valg kan dog tidligst ændres efter et år.

    Hvis du ønsker udbetaling af løn eller indbetaling til opsparingsordning i PKA, bør din arbejdsplads have en proces for, hvordan det gøres. Spørg din leder, TR eller HR-afdeling.

    Hos PKA finder du en guide til at oprette en opsparingskontoen og anden nyttig information om opsparingsordningen: Opsparingsordning
     

    Har du spørgsmål, der vedrører selve pensionen, beregning, udbetalinger mv. skal du kontakte PKA via www.pka.dk eller på tlf. 39 45 45 40.
     

    Brug for hjælp?

    Vi sidder klar til at hjælpe dig

    Skriv til ETF