Arbejdsskade er en samlet betegnelse for enten en arbejdsulykke eller en erhvervssygdom. Få svar på siden her om forskellen og hvordan ETF kan hjælpe dig

 

Ergoterapeutforeningen (ETF) opfordrer til, at man anmelder ALLE arbejdsskader, hvad enten der er tale om en arbejdsulykke eller en formodet erhvervssygdom. Læs mere om, hvordan ETF kan hjælpe dig i bunden af siden i forbindelse med en arbejdsskade.

Arbejdsskade - arbejdsulykke eller erhvervssygdom? 

Arbejdsskadesikringsloven dækker over to begreber: arbejdsulykker og erhvervssygdomme

Arbejdsulykke

En arbejdsulykke er en fysisk eller psykisk skade, som opstår efter en hændelse eller en påvirkning, der er sket pludseligt eller inden for 5 dage. Det er ikke alle skader, der opstår på arbejdet, som er en ulykke i lovens forstand. Der skal være årsagssammenhæng mellem skaden og hændelsen/påvirkningen. 

Eksempler på arbejdsulykker:

  • En ergoterapeut skal forflytte en borger fra seng til kørestol. Borgeren får et ildebefindende, falder forover og rammer ergoterapeutens hånd i faldet. Ergoterapeuten får derved et brud på hånden.
  • En ergoterapeut, der arbejder på bosted for psykisk udviklingshæmmede, bliver udsat for voldsomme trusler. Ergoterapeuten pådrager sig et psykisk traume.
Erhvervssygdomme: 

En erhvervssygdom er en sygdom, der skyldes arbejdet eller arbejdsforholdene. Sygdommen skal være opstået som følge af udsættelse for særlige påvirkninger på sit arbejde gennem en kortere eller længere periode. Sammenhængen mellem påvirkningerne og sygdommen skal være kendt i den medicinske forskning. Det må ikke være overvejende sandsynligt, at sygdommen skyldes andre forhold end arbejdet. 

Det er yderst sjældent, at ergoterapeuter anmelder/pådrager sig en fysisk erhvervssygdom. ETF har eksempler på ergoterapeuter, der har fået anerkendt PTSD som en erhvervssygdom grundet meget belastende arbejdsforhold. De har været udsat for vold og gentagne trusler om vold.

 
 
 

Skal man fortsat anmelde smitte med COVID-19 som en arbejdsskade?

Arbejdstilsynet udmeldte d. 1. april 2023, at Covid-19 ikke længere skal anmeldes som en arbejdsskade. Det skyldes, at Sundhedsstyrelsen har ændret kategoriseringen af Covid-19 fra at være en alment farlig sygdom til at være en smitsom sygdom som f.eks. influenza.

 
 
 
Anmeldelse af arbejdsulykker

Din arbejdsgiver har pligt til at anmelde ulykker, som sker i forbindelse dit arbejde. Din arbejdsgivers frist for anmeldelse er senest 14 dage efter første fraværsdag fra sædvanligt arbejde udover tilskadekomstdagen. Desuden skal der ske anmeldelse, hvis ulykken kan begrunde krav på ydelser efter §11 i arbejdsskadesikringsloven f.eks., hvis du har udgifter til behandling.

Anmeldelse af erhvervssygdomme

Læger og tandlæger har pligt til at anmelde såvel klare som formodede arbejdsbetinget sygdomme; altså erhvervssygdomme. 

Ved særlige omstændigheder, kan du selv eller andre f.eks. ETF anmelde din arbejdsskade. 

Hvis din arbejdsgiver ikke ønsker at anmelde din ulykke som en arbejdsskade eller eksisterer din arbejdsplads ikke længere grundet konkurs, har du selv mulighed for at anmelde. Du kan også få ETF til at hjælpe dig med at anmelde. Det samme gør sig gældende for anmeldelse af erhvervssygdomme.  

Arbejdsulykker kan anmeldes af dig eller ETF i anmeldesystemet EASY på Virk.dk

Erhvervssygdomme kan anmeldes af dig via en blanket, som du finder på Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings hjemmeside Anmeld erhvervssygdom | AES.dk eller af ETF i anmeldesystemet ESS på Virk.dk.

Det er vigtigt, at anmeldelsen er fyldestgørende og præcis. Sørg for at få beskrevet hændelsesforløbet og skaden udførligt og få alle følgevirkninger beskrevet.

Det kan ofte være afgørende for spørgsmålet om anerkendelse, at du kan dokumentere en sammenhæng mellem ulykken/påvirkningen på arbejdet og efterfølgende sygdom eller gener. Det er derfor en god ide at søge læge, så dokumentationen er i orden.

Er du uenig med din arbejdsgivers beskrivelse af hændelsesforløbet og/eller skadens følger, eller er anmeldelsen på anden vis mangelfuld, er det vigtigt straks at gøre indsigelse. Indsigelse og supplerende oplysninger sendes til enten arbejdsgiverens forsikringsselskab eller Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Hvad er fristen for at anmelde en arbejdsskade? 

Fristen for at anmelde en arbejdsulykke er ét år efter, skaden er sket.

For erhvervssygdomme er fristen ét år fra det tidspunkt, en læge har gjort dig bekendt med, at sygdommen skyldes arbejdet.

Hvis skaden er for sent anmeldt, kan du risikere at miste retten til erstatning. Uvidenhed om Arbejdsskadesikringslovens regler betragtes ikke som en gyldig grund for at dispensere for en overskridelse af fristen.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring kan i nogen tilfælde se bort fra en overskridelse af ét-årsfristen, hvis to forhold er opfyldt:

  1. Skaden skal være en arbejdsskade
  2. Skaden skal give ret til erstatning.

OBS! Ovenstående regler for dispensation gælder i forbindelse med arbejdsulykker, der er sket efter 1. juli 2007 og sygdomme, der kan skyldes arbejdet efter 1. juli 2007. 

Anerkendelse af arbejdsskade og erstatning

Der stilles tre overordnede krav til, hvornår en skade kan anerkendes som en arbejdsskade og dermed give erstatning:

  1. Der skal have været en aftale om, at du skulle udføre et stykke arbejde for en arbejdsgiver i Danmark
  2. Skaden skal være sket, mens du arbejdede
  3. Skaden skal være sket på grund af arbejdet eller de forhold, arbejdet foregik under.

For skader sket efter 1. januar 2020 dækker loven både varige og forbigående skader. Der stilles hverken krav om varighed eller behandling. Skader før 1. januar 2020 kan kun anerkendes, hvis skaden har medført varige følger, eller hvis følgerne har krævet behandling for at forsvinde eller mindskes.

Anerkendelse af arbejdsulykker

Det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der tager stilling til, om en arbejdsulykke kan anerkendes. 

En arbejdsulykke bliver anerkendt, hvis Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vurderer, at der er årsagssammenhæng mellem hændelsen eller påvirkningen og skaden. Det skal være sandsynligt, at skaden er opstået som følge af hændelsens karakter og omfang. Er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring i tvivl om årsagssammenhængen, vil de inddrage lægefaglig bistand.

Anerkendelse af erhvervssygdomme

For erhvervssygdomme er der to forskellige veje til anerkendelse:

  1. Hvis sygdommen og påvirkningen, som er skyld i sygdommen, står på fortegnelsen over erhvervssygdomme, anerkendes sygdommen som en erhvervssygdom
  2. Hvis sygdommen ikke står på fortegnelsen over erhvervssygdomme, kan den stadig anerkendes som en erhvervssygdom, hvis Erhvervssygdomsudvalget indstiller til, at det er overvejende sandsynligt, at sygdommen skyldes særlige forhold på arbejdet.
Erstatningsmuligheder 

Din arbejdsskadesag kan først blive afgjort, når tilstanden på din skade er stationær. Det betyder, at din behandling skal være afsluttet. De erhvervsmæssige forhold skal i udgangspunktet også være afklaret.

Hvis dét er opfyldt, og ulykken eller erhvervssygdommen bliver anerkendt, har du mulighed for at få erstatning.

Erstatningsmulighederne efter Arbejdsskadesikringsloven er: 

  • Godtgørelse for varigt mén
  • Erstatning for tab af erhvervsevne
  • Udgifter til behandling, medicin og hjælpemidler
  • Erstatning til efterladte 

Arbejdsskadesikringsloven giver imidlertid ikke ret til følgende erstatninger:

  • Godtgørelse for svie og smerte
  • Erstatning for tabt arbejdsfortjeneste
  • Erstatning for ting, tøj osv.
Klage over afgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring

Du kan klage over alle afgørelser fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Du kan f.eks. klage over:

  • At skaden ikke er omfattet af loven (og skaden derfor ikke bliver anerkendt)
  • At behandlingsudgifter kun dækkes i en kort periode
  • Afslag på at få dækket behandlingsudgifter
  • Afslag på erstatning for varigt mén eller tab af erhvervsevne
  • At du er uenig i vurderingen af skadens omfang.

Din klage skal indsendes til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring inden 4 uger efter, du har modtaget afgørelsen fra dem. Vær her opmærksom på, at 4 uger ikke er det samme som en måned. Hvis klagen bliver indgivet for sent, vil din sag ikke blive behandlet.

 
 

ETF kan hjælpe dig med din arbejdsskadesag

ETF kan bistå dig med din sag i forhold til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). Det er en god idé at inddrage ETF så tidligt som muligt i sagens forløb.

Vi kan bl.a. bidrage med at anmelde din arbejdsskade, udarbejde partshøringssvar, klage over afgørelse m.m. 

Kontakt ETFs socialrådgiverkonsulent for bistand, råd og vejledning på: [email protected].

ETF har også mulighed for at henvise dig til undersøgelse på en arbejdsmedicinsk klinik. Den arbejdsmedicinske klinik kan vurdere, om der er årsagssammenhæng mellem det arbejde, du udfører eller har udført og en bestemt sygdom.  

 
Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljø

Brug for hjælp?

Kontakt ETFs Arbejdsmiljøkonsulent

Skriv mail til arbejdsmiljøkonsulenten
Niels Bundgaard
Forhandlingskonsulent
Løn & Forhandling