Bliver du indkaldt til en jobsamtale, er det godt at vide, hvad du kan forvente. Her på siden kan du blandt andet læse, hvad din arbejdsgiver IKKE må spørge til under jobsamtalen, og du får desuden et par gode råd til, hvordan du kan gribe jobsamtalen an.

Til en jobsamtale vil du formentlig støde på et ansættelsesudvalg bestående af 2-4 personer. Det er typisk: En daglig leder, eventuelt en overordnet leder, tillidsrepræsentant og/eller en medarbejder fra gruppen eller afdelingen. 
Nogle arbejdsgivere oplyser i invitationen, hvem der deltager, men er det ikke tilfældet, kan du kontakte arbejdspladsen og få det at vide, hvis du ønsker det.

Varigheden af en jobsamtale kan variere, men som regel varer den under en time.

Mod slutningen af samtalen bør I komme ind på, hvad du forventer i løn, hvornår det afgøres, hvem der får stillingen, og hvornår du kan forvente at få besked. Ønsker du at vide, hvor mange der søgt stillingen, har du ret til at få det oplyst.

Hvordan forbereder du dig til jobsamtalen?

Det vil altid være en god idé at gå ind på arbejdsgiverens hjemmeside og orientere dig om arbejdspladsen. Både generelt om fx virksomhedsplan, værdigrundlag og personalepolitik og mere specifikt om det område, du har søgt inden for.

Er der oplyst en kontaktperson i stillingsopslaget, kan du overveje at rette henvendelse til vedkommende og spørge efter en stillings- eller funktionsbeskrivelse. Den kan være mere udførlig og anvendelig i din forberedelse. Sørg for at gemme en kopi af stillingsannoncen eller en eventuel funktionsbeskrivelse, da det kan få betydning for en kommende lønforhandling.

Overvej, hvad du kan forvente at blive spurgt om. Du vil ofte som noget af det første blive bedt om en uddybende begrundelse for, at du har søgt netop det job.

Du kan også forvente at blive spurgt om, hvad dine forventninger er til lønniveau. Er du bekendt med, at der er en tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, kan du kontakte vedkommende for rådgivning.  Du kan også kontakte ETF, der kan oplyse, om der er en tillidsrepræsentant på arbejdspladsen.

Forbered gerne nogle spørgsmål, du vil stille ved samtalen, da det viser, du har forberedt dig.

Nyuddannet og løn?

Som nyuddannet har du ikke ergoterapeuterfaring at byde ind med i et job, men vær opmærksom på, hvad der ligger af opgaver i den stilling, du måtte blive tilbudt. Der kan være opgaver, som ikke er aflønnet via den OK-aftalte grundløn for offentligt ansatte, og som der derfor bør gives tillæg for, uanset hvor meget eller lidt erfaring du har som ergoterapeut. Det kan fx være stillinger som visitator, koordinator med videre.

Det er Ergoterapeutforeningen eller den lokale tillidsrepræsentant, der forhandler den endelige lønindplacering med arbejdsgiveren inden for det offentlige område.
 

Hvad må arbejdsgiveren ikke spørge om til en jobsamtale?

Til jobsamtalen må arbejdsgiveren ikke stille spørgsmål om dit helbred, graviditet eller ønske om at blive gravid. Spørgsmål om religion, politisk anskuelse, etnisk, national eller social baggrund samt seksuel orientering må arbejdsgiveren heller ikke stille.

Bliver du spurgt om du er gravid, har du ikke pligt til at svare på det. Du har heller ikke pligt til at oplyse, om du overvejer at få børn i nærmeste fremtid.

Generelle eller konkrete helbredsoplysninger, der IKKE har betydning for det konkrete job, må arbejdsgiveren ikke spørge ind til, men som ansøger er du dog forpligtet til at oplyse om eventuel sygdom, som er af væsentlig betydning for jobbet og din arbejdsgiver. Det er fastlagt i Helbredsoplysningsloven.

Kan du få fri med løn til en jobsamtale?

Er du opsagt fra dit job, eller har du selv sagt op, men er endnu ikke fratrådt, har du ifølge Funktionærloven ret til at få fri med løn til at søge anden beskæftigelse. Det inkluderer også jobsamtaler.
Når du beder om frihed til at gå til jobsamtaler, skal der imidlertid tages hensyn til, at det ikke er til for stor ulempe for din nuværende arbejdsgiver.
Vilkaarsaendringer

Løn og vilkår
 

Brug for hjælp?

Vi sidder klar til at hjælpe dig

Skriv til ETF